به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اجرای برنامهها و فعالیتهای قرآنی از جمله مسابقات بینالمللی و محلی قرآن در کشورهای آفریقایی بهویژه کشورهای حوزه شمال این قاره از اهتمام ویژهای برخوردار است و در کشورهایی آفریقایی هنوز از مکتبخانههای سنتی آموزش قرآن بهعنوان یک راهبرد مهم برای نهادینهکردن حفظ قرآن در میان نسل جدید این کشور استفاده میشود.
در این گزارش بخشی از مهمترین رخدادها و فعالیتهای قرآنی حوزه آفریقا از جمله مسابقات بینالمللی قرآن در کشورهای تونس، مصر، سودان، الجزایر و مراکش در سال 94 ارائه میشود:
چهاردهمین دوره مسابقات بینالمللی حفظ و تجوید قرآن تونس چهاردهمین دوره مسابقات بینالمللی حفظ و تجوید قرآن تونس، اردیبهشتماه سال 94 در مسجد جامع «الزیتونه» تونس، برگزار شد و در این دوره از مسابقات، شرکتکنندگان در دو رشته حفظ کامل قرآن و تجوید بهرقابت پرداختند که در هر رشته 20 متسابق حضور داشتند.
در کمیته داوری این دوره از مسابقات، 11 داور حضور داشتند که شش داور از کشور تونس و پنج داور دیگر از سایر کشورهای اسلامی بودند.
رضا گلشاهی و محمدعلی اسلامی بهعنوان نمایندگان ایران در چهاردهمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن تونس حضور داشتند.
در این مسابقات نمایندگانی از کشورهای قرآن، ايران، تونس، الجزایر، مغرب، موریتانی، لیبی، مصر، سودان، اردن، فلسطین، ترکیه، مالی، سنگال، عمان، امارات، یمن، سعودی، کویت، قطر، بحرین، اندونزی و روسیه حضور داشتند که دو نفر از شركتكنندگان تونسی رتبه اول رشتههای حفظ و تلاوت قرآن را كسب كردند و محمد علی اسلامی و رضا کریمگلشاهی، از ايران رتبههای چهارم و پنجم را از آن خود كردند.
دوازدهمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن الجزایر دوازدهمین دوره مسابقات بینالمللی حفظ، تفسیر وتجوید قرآن الجزایر، تیرماه 94 در
شهر الجزیره، پایتخت این کشور برگزار شد.
برخی کشورهای غیرمسلمان از
جمله روسیه، کانادا، هند و فیلیپین در این مسابقات حضور داشتند و محمد خاکپور، حافظ کل قرآن کشورمان نماینده ایران در این مسابقات بود.
در این دوره از مسابقات که در رشته حفظ کل قرآن همراه با تفسیر و تجوید قرآن برگزار شد، «عایشه نویشی»، از الجزایر مقام نخست را کسب کرد و «عبدالله حمد سالم حمد ابو شریذة»، از قطر و «علی ابراهیم المهدی ابو رحیم» از لیبی به ترتیب رتبههای دوم و سوم را کسب کردند.
حضور 38 کشور در یازدهمین مسابقات بینالمللی قرآن مراکش
یازدهمین دوره مسابقات بینالمللی حفظ، قرائت، تفسیر و تجوید قرآن ملک «محمد ششم» مراکش، آذرماه سال 94 در شهر «کازابلانکا»ی این کشور برگزار شد؛ فلسطین، تونس، عربستان سعودی، امارات، یمن، بحرین، اردن، مصر، سودان، الجزایر، قطر، کویت، لبنان، عمان، موریتانی، مالزی، اندونزی، پاکستان، ترکیه، مالی، سنگال، گابن، نیجریه، کامرون، کومور، برونئی، روسیه و کانادا از کشورهای شرکتکننده در این رقابتها بودند.
این مسابقات در دو رشته حفظ کامل قرآن همراه با ترتیل و تفسیر و حفظ 5 حزب قرآن همراه با تجوید برگزار شد که 55 متسابق از 38 کشور در این مسابقات حضور داشتند.
کمیته داوری این دوره از مسابقات، متشکل از 6 داور قرآن از مراکش و 4 داور از کشورهای عربی و اسلامی بود.
«ابراهیم عبدالعزیز» از مصر، «عبد الهادی أفندی» از مراکش و «محمد یحیى أحمد محمد طاهر» از قطر، رتبه های اول تا سوم رشته حفظ کامل قرآن همراه با ترتیل و تفسیر این مسابقات را کسب کردند.
در رشته دوم این مسابقات که شامل حفظ 5 حزب قرآن همراه با تجوید و حسن ادا بود، «معاذ الدویک» و «محمد فلاح» از مراکش و «إسلام محمد إبراهیم أحمد نوح» از مصر توانستند رتبه های اول تا سوم را کسب کنند.
هفتمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن سودان
هفتمین دوره مسابقات بینالمللی حفظ، تجوید و تفسیر قرآن سودان، دیماه سال 94، در شهر خارطوم برگزار شد و «علي اسدی صیفار»، حافظ کل قرآن کشورمان، نماینده جمهوری اسلامی ایران در این دوره از مسابقات بود که نتوانست رتبهای در این رقابتها کسب کند.
این مسابقات در سه رشته برگزار شد که در رشته نخست این مسابقات که شامل حفظ کامل قرآن کریم همراه با تفسیر واژگان جزء 24 قرآن ویژه آقایان بود، «عبدالله ابو شریده»، از کشور قطر، رتبه نخست را کسب کرد و نمایندگان کشورهای سودان، سوریه، مصر و الجزایر رتبههای دوم تا پنجم را کسب کردند.
در رشته دوم این مسابقات که شامل حفظ کامل قرآن کریم ویژه بانوان کشورهای آفریقایی بود نیز نمایندگان کشورهای سودان، نیجر و کامرون به ترتیب رتبههای اول تا سوم را کسب کردند و در رشته سوم این مسابقات که شامل حفظ سه جزء قرآن با تجوید و حسن ادا ویژه نمایندگان کشورهای غیراسلامی بود، نمایندگان کشورهای کانادا، فیلیپین و نروژ رتبههای اول تا سوم را کسب کردند.
بیستودومین دوره مسابقات بینالمللی قرآن مصر بدون حضور ایرانبیستو دومین دوره مسابقات بینالمللی حفظ، ترتیل و تفسیر قرآن مصر،
۲۹ فروردینماه تا سوم اردیبهشت 94، با حضور بیش از ۱۰۰
شرکتکننده از ۷۰ کشور جهان برگزار شد و ایران در این دوره از مسابقات نمایندهای نداشت.
این مسابقات با مشارکت 100 متسابق از 70 کشور جهان برگزار شد و داوران
این دوره از مسابقات از کشورهای مصر، امارات، مراکش، کویت، عربستان، سودان،
عمان و سنگال بودند.
در رشته نخست این مسابقات که شامل حفظ کامل قرآن کریم همراه با ترتیل و تجوید و شرح اسباب نزول قرآن و پرسشهایی درباره ارزشهای اخلاقی این کتاب الهی بود، «محمد رمضان کمال» از مصر، «محمد الأطرش» از مراکش، «نعیم ماهر بلوط» از لبنان، «طارق شعبان أحمد» از مصر، «فیصل محمد» از نیجیریه، «هیثم صقر أحمد» از کنیا، «حمزة بن جودة» از الجزائر، «عزت الله عبد الواحد» از أفغانستان، «أیوب بن رفیق» از تونس و «داوود کزیمبی» از مالاوی رتبههای اول تا دهم را کسب کردند.
همچنین، در رشته دوم این مسابقات که شامل حفظ کامل قرآن کریم همراه با ترتیل و تجوید و تفسیر جزء 30 قرآن کریم بود، «فاطمه عبدالحکیم» از مصر رتبه نخست و «عبدالله یوسف اسماعیل» از کنیا رتبه دوم را کسب کرد و در رشته سوم این مسابقات که شامل حفظ 20 جزء قرآن کریم همراه با ترتیل و تجوید بود، «محمد نهیان کوثر» از نیجر، رتبه نخست را کسب کرد.
«محمد محب الله» از بنگلادش نیز حائز رتبه نخست رشته چهارم این مسابقات که شامل حفظ 8 جزء قرآن کریم(جزء 23 تا 30 قرآن) بود، شد.
برگزاری مسابقات سراسری حفظ قرآن در موریتانی
مسابقات سراسری حفظ قرآن موریتانی دیماه 94، با حضور ۶۰ شرکتکننده در بخش آقایان در شهر «نواکشوت»، پایتخت موریتانی برگزار شد.
این مسابقات با عنوان «الماهر بالقرآن» و
در دو رشته «حفظ کامل قرآن کریم به همراه سؤالاتی از کتاب «منظومه
جزریه»(در حوزه علم تجوید)» و «حفظ کامل قرآن همراه با تفسیر واژگان قرآن»
برگزار شد؛ کمیته داوری این مسابقات متشکل از چهار داور بود که بر رقابتهای شرکتکنندگان نظارت کرد.
مسابقات حفظ و تجوید قرآن ویژه بانوان خانهدار در لیبیچهارمین دوره مسابقات حفظ و تجوید
قرآن کریم ویژه بانوان خانهدار لیبی با شعار «رتل القرآن ترتیلاً»(قرآن را
ترتیل کن)، خردادماه 94 در شهر «سبها»ی لیبی برگزار شد.
این مسابقات بههمت انجمن «بانوان پیشگام» شهر سبها و ویژه زنان خانهدار و
باهدف از بینبردن بیسوادی برگزار شد و رقیه برشی، بانوی مسن 98 ساله، از مسنترین شرکتکنندگان در این دوره از مسابقات بود.
در این دوره از مسابقات 60 متسابق حضور داشتند که در زمینه حفظ و
تجوید در تمامی جزءهای قرآن بهرقابت پرداختند.
برگزار مسابقات قرآن ویژه دانشجویان خارجی الازهر در مصرمسابقه حفظ قرآن کریم ویژه دانشجویان خارجی الازهر اوایل اسفندماه 94 با حضور متسابقینی از
کشورها و ملیتهای مختلف در شهر «قاهره» مصر برگزار شد و نماينده افغانستان رتبه نخست رشته حفظ کل این مسابقات قرآن را كسب كرد.
این مسابقات
به همت انجمن جهانی دانشآموختگان الازهر و با همکاری اتحادیه عمومی دانشجویان شمال
آفریقا برگزار شد و دانشجویانی از کشورها و ملیتهای مختلف كه در حال تحصیل در
دانشگاه الازهر هستند، در این مسابقات حضور داشتند.
این مسابقات با حضور 81 متسابق و در دو
رشته حفظ کل قرآن و حفظ 15 جزء برگزار شد که در رشته نخست این مسابقات
«خان محمد عبد الصمد» از افغانستان، «آدم عبد الله» از نیجریه، «عزت الله عبد الوحيد»
از افغانستان، «إبراهيم آدم أبو بكر» از نیجر، «علي كاتندي» از اوگاندا، «نعمت الله
محمد أفضل» از أفغانستان، و «عبد اللطيف حمزة من الهند» و «عبد الله آدم عثمان» از
نیجریه به ترتیب رتبههای اول تا هشتم را کسب کردند.
در رشته دوم این مسابقات که شامل حفظ 15 جزء قرآن بود، «نابا علی» از
توگو، «سیف الله محمد قاسم» از چاد، «زکریا دیاباتی» از ساحل عاج و «امینة عادل
علی» از اوگاندا به ترتیب حائز رتبههای اول تا چهارم شدند.
برگزاری نخستین جشنواره قرآن دانشجویی در مصر
نخستین جشنواره ملی قرآنی ـ دینی مصر ویژه دانشجویان، 15 تا 19
اسفندماه 94 در دانشگاه «المنیا»ی این کشور برگزار شد.
این جشنواره قرآنی ـ دینی، در رشتههای حفظ
کامل قرآن، احکام تلاوت و تجوید و فرهنگ اسلامی برگزار شد که
مسابقات قرآن این جشنواره به دو شیوه شفاهی و کتبی برگزار و در این بخش
دانشجویان بر اساس تسلط بر احکام تجوید و ترتیل، حسن ادای صوتی
و حسن حفظ مورد ارزیابی قرار گرفتند.
در بخش فرهنگ اسلامی این جشنواره نیز، پرسشهایی
در زمینه علوم دینی و فرهنگ اسلامی از دانشجویان پرسیده شد.در
نخستین جشنواره ملی قرآنی ـ دینی مصر ویژه دانشجویان، دانشگاه المنیا مقام نخست در بخش مسابقه حفظ کل
قرآن، احکام تلاوت و تجوید را کسب کرد.