کد خبر: 3483299
تاریخ انتشار : ۰۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۵۹
آرین‌منش:

راه نجات حوزه فرهنگ سپردن امور به مردم است

گروه سیاسی: عضو کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم با بیان اینکه اولین حوزه‌ای که با کاهش بودجه با کاهش اعتبارت مواجه می‌شود حوزه فرهنگ است، گفت: به عنوان کسی که سال‌ها در حوزه فرهنگ فعالیت کرده‌ام معتقدم راه نجات حوزه فرهنگ این است که دولت امور فرهنگی را به مردم بسپارد و تنها از آن حمایت کند.

محمد جواد آرین‌منش، عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره عملکرد دولت در حوزه فرهنگ در سال گذشته گفت: برای ارزیابی دقیق عملکرد دولت در هر حوزه از جمله حوزه فرهنگ باید به دو نکته توجه کرد. اول اینکه وقتی اعتبارات دولت کاهش پیدا می‌کند بر روی همه بخش‌ها از جمله حوزه فرهنگ تأثیر می‌گذارد. همان‌طور که در یک خانواده وقتی درآمدها کاهش پیدا می‌کند اولین بخشی که از سبد خانوار حذف می‌شود کالاهای فرهنگی مانند کتاب، فیلم و ... است.

کاهش بودجه علت اساسی کمبود اعتبارات حوزه فرهنگ

وی افزود: دولت هم وقتی با کاهش بودجه مواجه می‌شود اولین حوزه‌ای که از این موضوع متاثر می‌شود حوزه فرهنگ است و مردم نیز زیاد به این مسئله اعتراضی ندارند.

آرین‌منش اظهار کرد: کاهش اعتبارات باعث می‌شود که دستگاه‌های فرهنگی ما که متأسفانه به شدت فربه و گسترده شده‌اند، نیروی انسانی زیادی جذب کرده‌اند و بدنه بسیار بزرگی دارند دچار مشکلات زیادی شوند.

اعتباراتی که در حد «روشن کردن چراغ» است

وی ادامه داد: در این شرایط اعتباراتی که به نهادهای فرهنگی تخصیص می‌یابد در حد «روشن کردن چراغ» است و بیشتر برای حقوق نیروی انسانی هزینه می‌شود به همین دلیل نیروی انسانی در این حوزه‌ نمی‌توانند فعالیت مورد نیاز جامعه را انجام دهند و عملا دستگاه‌های فرهنگی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خروجی ملموسی ندارد.

این کارشناس مسائل فرهنگی عنوان کرد: بعضی دستگاه‌های فرهنگی دیگر نیز مانند صداوسیما در این شرایط، برای تأمین بودجه و درآمدزایی متأسفانه به سمت خودکفایی پیش رفته‌اند و براین مبنا اداره صداوسیما به دست کسانی می‌افتد که به دنبال تبلیغ کالای خود هستند و با پول دستگاه‌های خودشان از صداوسیما استفاده ابزاری می‌کنند.

غلبه نگاه تجاری بر فرهنگی در صدا و سیما

وی اضافه کرد: در واقع به دلیل اتخاذ این رویکرد از سوی صداو سیما، کسب درآمد و نگاه تجاری بر نگاه فرهنگی غلبه می‌یابد و آفت خودکفایی صداوسیما به عنوان یکی از مهم‌ترین نهادهای تحول‌ساز فرهنگی باعث می‌شود کیفیت تولیداتش کاهش پیدا کند و ساخت برنامه‌های فاخر متوقف شود و همان‌طور که مشاهده می‌شود صداوسیما در سال‌های اخیر خروجی قابل ملاحظه‌ای نداشته است.

آرین‌منش اظهار کرد: فعالیت سایر دستگاه‌های فرهنگی نیز به دلیل همین کمبود بودجه عمومی کشور در حد پرداخت حقوق پرسنل بوده است و آنها نیز بر خلاف نظام اداری عرض و طویلی که دارند نتوانسته‌اند خروجی مطلوبی داشته باشند.

سپردن واقعی امور فرهنگی به مردم، تنها راه نجات حوزه فرهنگ

آرین‌منش نکته دوم را رویکرد دولت در حوزه فرهنگ مبنی بر سپردن امور فرهنگی به مردم و بخش غیر دولتی دانست و گفت: من به عنوان کسی که سال‌ها در حوزه فرهنگ فعالیت کرده‌ام و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز بوده‌ام معتقدم راه نجات حوزه فرهنگ این است که دولت از امور فرهنگی حمایت کند اما دخالت نکند.

عضو حزب مؤتلفه خاطرنشان کرد: به عبارتی دولت باید کار را به مردم واگذار کند و هدایت، حمایت و نظارت را انجام دهد. زیرا کاری که دولت برعهده می‌گیرد معمولا گران درمی‌آید.

وی در پایان اظهار کرد: به عنوان نمونه بخش عمده‌ای از بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد صرف برگزاری نمایشگاه کتاب می‌شود در حالی که اگر برگزاری نمایشگاه کتاب به بخش خصوصی واگذار شود و دولت از آنها حمایت کند هم اقتصادی‌تر است و هم اینکه کاری که به دست مردم به خصوص در حوزه فرهنگ انجام می‌شود مثمرتر و نتیجه‌بخش‌تر خواهد بود.‌
captcha