مریم ابراهیموند، تهیهکننده و کارگردان فیلم «خانم سادات» متولد سال 1370 در تهران است. او که فارغالتحصیل رشته ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی است از سال 1388 کار در عرصه سینما و تلویزیون را آغاز کرده. ابراهیموند که از سال 90 با اخذ مجوز تهیهکنندگی به صورت حرفهای این امر را دنبال کرد، تاکنون تهیهکننده هفت اثر بوده است. وی که فیلم پانسیون دختران را به منظور حمایت از بانوان عرصه سینما در سال گذشته کارگردانی کرده است و در حال حاضر در نوبت پخش دارد، امسال نیز فیلم «خانم سادات» را با موضوع شهید محسن حاجی حسنی کارگر کارگردانی میکند.
وی که حافظ 15 جزء از قرآن است در گفتوگو با خبرنگار
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، میگوید: «به دلیل رخداد متأثرکننده فاجعه منا و شهادت جمعی از حجاج ایرانی در مناسک حج تمتع امسال و در پی آن پنج نفر از قرآنیان کشورمان و از آن مهمتر علاقهمندی شخصیام به قرآن کریم این موضوع را برای ساخت فیلم انتخاب کردم».
ابراهیموند که به دلیل علاقهمندیاش به ساخت فیلمهای ارزشی و دینی این فیلم را برگزیده است، میافزاید: «پیش از این نیز در خصوص زندگینامه شهید عبدالحسین برونسی در مشهد مطالب زیادی را خوانده بودم و در نظر داشتم که با خانوادهاش ارتباط برقرار کنم تا فیلمی را با رضایت آنها در خصوص این شهید بسازم. چون رفتار، نوع برخورد و نگرش این شهید در زندگیاش بسیار در من تأثیر گذاشت، به طوری که هنگامی که شهید برونسی از منزل خارج میشد غسل شهادت میکرد و سایر رفتارها و منشهایی که داشت و حتی برخی از آن رفتارها را در زندگیام پیاده میکنم. اما هنگامی که فاجعه منا رخ داد و اولین اسمی هم که در بین شهدای منا مطرح شد «محسن حاجیحسنیکارگر» بود، در این زمینه و در رابطه با او از سازمان اوقاف، وزارت ارشاد و حج و زیارت تحقیق کردم».
وی ادامه میدهد: «موفق شدم که شماره خانوادهاش را از وزارت ارشاد بگیرم. سپس سفری به مشهد مقدس کردم و با خانوادهاش دیداری به منظور عرض تسلیت داشتم که در حین آن نیز ساخت این فیلم در خصوص حادثه منا را به آنها توضیح دادم که اگر اجازه میدهند با محوریت و شخصیت اصلی این شهید باشد».
تهیهکننده فیلم «خانم سادات» بیان میکند: «طبق صحبتهای انجام گرفته با خانواده این شهید، بیان شد که نمیخواهیم مستندی از زندگی این شهید بسازیم، بلکه فیلم سینمایی است در خصوص فاجعه منا که با محوریت اصلی این شهید ساخته میشود که مجوزهایش را هم اخذ کردیم».
ابراهیموند با تأکید بر اینکه «خانم سادات» با نگاهی به زندگی این شهید ساخته میشود، میافزاید: «در کنار آن و به دلیل دراماتیک کردن داستان و قصه مجموعهای از تخیلات را به آن به صورت منطقی اضافه کردیم. نویسنده این کار که «علیاکبر محلوجیان» است ارتباطهایی را با دوستان و خانوادهها و همکاران این شهید که دارای رابطه نزدیکتری بودند، گرفت که طی آن نیز خاطرات و داستانهایی برای این نوسنده تعریف شد که براساس آن این فیلمنامه به نگارش درآمد».
وی با اشاره به موضوع خواستگاری در این فیلم، اظهار میکند: «طی صحبتهایی که من با خانواده این شهید داشتم خواستگاری رفته بودند، اما بنا به دلایلی این شهید فعلا قصد ازدواج نداشته است و در نظر داشته تا اهدافی را ادامه دهد. لذا این موضوع خواستگاری را دوستان و آشنایان این شهید بیان کردند و ما موضوع آن را در این داستان قرار دادیم».
کارگردان فیلم «خانم سادات» با اشاره به اعتراضاتی که در این خصوص از سوی خانواده شهید حاجیحسنی رخ داده است، عنوان میکند: «ما به آنها اعلام کردیم که تاکنون بیش از 70 درصد کار فیلمبرداری انجام شده است و به خاطر همین اجازه ساخت فیلم را از خانوادهاش گرفتیم و به آنها وعده دادیم تا اکران خصوصی برای خانواده، دوستان و آشنایان این شهید بگذاریم و امیدواریم از آن خوششان بیاید».

وی با تأکید بر اینکه حساسیت تیم کارگردانی و نویسنده به دلیل فاجعه منا و شهید حاجی حسنی کارگر بیشتر بود، اظهار میکند: «تاکنون هشت نویسنده برای این فیلم عوض شده است و هشت بار نیز این فیلم را بازنویسی کردهایم تا به «محلوجیان» نویسنده فعلی کار رسیده است».
ابراهیموند که به دلیل علاقهاش به حفظ قرآن و احساس این توانایی در خودش به این عرصه ورود پیدا کرده است، در خصوص حفظ 15 جزء از قرآن کریم طی یکسال گذشته به صورت شخصی، اظهار میکند: «به دلیل نوع حرفهام وقت حضور در کلاسها و دورههای قرآنی آن هم به طور حرفهای را نداشتم. لذا سعی کردم با مراجعه به تفاسیر و با توجه به مفاهیم آیات به حفظ آیات بپردازم».
کارگردان فیلم «خانم سادات» عنوان میکند: «بنابراین با تهیه مجموعه تفسیر نمونه آیتالله العظمی مکارم شیرازی از ابتدای قرآن کریم و از جزء اول شروع به حفظ آیات قرآن کردم. چون هنگامی که مفهوم و تفسیر هر آیه را یک به یک میخواندم موجب میشد که درک و مفهوم آن آیه بیشتر و بهتر در ذهنم بماند».
وی که مراجعه به تفاسیر آیات را موجب ورودش به حفظ قرآن میداند، میگوید: «هنگامی که تفسیر آیات و یا هر سوره را میخواندم موجب میشد کلمات و واژگان آن آیه بهتر در ذهنم حک شوند».
ابراهیموند با اشاره به اینکه پروژههایی که اخیراً درگیر آن شده است، موجب دوری و وقفه شش ماهه او از حفظ قرآن کریم شده است، میافزاید: «گروهی را در تلگرام ایجاد کردهام که در آن تعداد زیادی از وزراء و مدیران کشور عضو هستند و هر شب تفسیر یک آیه از قرآن را به دو منظور در آن گروه قرار میدهم؛ یکی حفظ آن آیات و دیگری ترویج آموزههای قرآنی و اهتمام و توجه بیشتر به نکات هر آیه».
وی با اشاره به روش حفظ قرآنش، ادامه میدهد: «در هر روز سعی بر حفظ پنج آیه و سپس 10 آیه از قرآن میکردم و آن آیات را بدون گوش دادن به تلاوت قاری و یا نرمافزار و لوح فشرده با مراجعه به تفسیر قرآن حفظ میکردم. حتی در گروهی در تلگرام عضو هستم که آنها هم به بیان تفسیر روزانه یک آیه از قرآن میپردازند که همزمان با حفظ اولین آیات قرآن کریم، به حفظ آیاتی که در آن گروه تلگرام نیز قرار داده میشد، اهتمام میکردم».
ابراهیموند با ابراز نگرانی از وقفه شش ماههای که در حفظ قرآنش افتاده است، اظهار میکند: «امیدوارم به طور حرفهای قرآن را حفظ کنم و تمام تلاشم را انجام میدهم که تا دو سال آینده موفق به حفظ تمامی آیات قرآن شوم».
وی که آشنایی با ترجمه قرآن را به تنهایی در حفظ قرآن مؤثر نمیداند، میافزاید: «هنگامی که به تفاسیر قرآن مراجعه میکردم موجب میشد که آیات را به صورت عمقی در ذهنم نگه دارم. تفسیر آیات قرآن بسیار شیرین است که هر فردی از خواندن آنها سیر نمیشود و از سوی دیگر موجب حک شدن آیات در ذهن افراد میشود».
ابراهیموند میگوید: «خیلی از آیات قرآن است که دارای ترجمه کوتاهی هستند و شاید هم خوب معنای آن آیات را از ترجمه متوجه نشویم، اما هنگامی که تفسیر آیات را میخوانیم موجب ماندگاری حفظ قرآن میشود».
او که روزانه حدود هشت ساعت به امر حفظش اختصاص میداد، میگوید: «علاوه بر اینکه شبها نیز تفسیر یک آیه را البته با خلاصهبرداری که خودم از تفسیر نمونه انجام میدادم در آن گروه تلگرام قرار میدادم. برنامهای برای حضور در مسابقات قرآن ندارم، بلکه درصدد این هستم که دورهها و گروههای ویژه علاقهمندان به حفظ و تفسیر قرآن با تدریس اساتید برجسته قرآنی کشور با هزینه بخش خصوصی را راهاندازی کنم، همچنین در نظر دارم تا این کار را در عرصه فرهنگ و هنر نیز انجام دهم».
وی عنوان میکند: «این علاقه شخصی است و هر فردی این اراده را داشته باشد میتواند در عرصه حفظ قرآن ورود پیدا کند، اما توصیهام این است که علاقهمندان با تفسیر قرآن آشنا شوند زیرا در حفظ قرآن بسیار تأثیرگذار است».
تهیهکننده فیلم «خانم سادات» با اشاره به اینکه در رضایتنامه قید شده است که فیلم براساس بخشی از زندگینامه این شهید ساخته میشود، تصریح میکند: «همچنین قرار شد در ابتدای تیتراژ فیلم نوشته شود که با نگاهی به زندگی این شهید است. این مطلب را هم ما با خانوادهاش مطرح کردیم و هنگامی که میخواستیم این فیلمنامه را بنویسیم چندین بار تأکید کردم که این فیلم مستند نیست و براساس نگاهی به زندگی این شهید است».
وی با ابراز عدم اطلاع از این حساسیتهایی که اخیراً در روند ساخت فیلم رخ داده است، تأکید میکند: «به دلیل حساسیتی که خودم و تیم داشتهایم، سعی نمیکنیم که شخصیت این شهید و خانوادهاش زیر سؤال برود، اما گویا در گروههای مجازی و یا بعضاً از دوستان و آشنایان حواشی شنیده شده است و فکر میکنند که داریم مسئله عشق و عاشقی در این فیلم مطرح میکنیم؛ در حالی که موضوع خواستگاری است که پدر محسن حاجیحسنی کارگر قبلاً این مطلب را برای ما بیان کرده بود».
ابراهیموند با ابراز گلایه از اینکه خانواده شهید براساس شنیدهها قضاوت کردهاند، بیان میکند: «من حتی به این خانواده بیان کردم که کاش شما فیلمنامه را میخواندید و بعد مصاحبه میکردید، چون نمیشود براساس شنیدهها قضاوت کرد».
لازم به ذکر است «خانم سادات» عنوان فیلم سینمایی زندگینامه شهید محسن حاجیحسنیکارگر است که به کارگردانی و تهیهکنندگی مریم ابراهیموند و نویسندگی علیاکبر محلوجیان در حال ساخت است.