محمد خوشچهره، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به انتخاب عنوان «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» از سوی رهبر معظم انقلاب برای سال 95، این امر را حاکی از اهمیت مسئله عنوان کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب از سال 89 به شکلی صریح به واژه «اقتصاد مقاومتی» اشاره کردهاند و در این 5 سال هم در مناسبتهای مختلف، وارد جزئیات آن شدهاند و کمتر موضوعی بوده که تاکنون ایشان تا این حد به بحث جزئیات آن پرداخته باشند.
وی یادآور شد: در بعضی موارد، مطالبی مطرح می شود و نامگذاریهایی ازسوی معظم له صورت گرفته است که در واقع این مطالب از سوی استراتژیست نظام که در جایگاه رهبری قرار دارد، مطرح میشود و در واقع جهتهی به مسیر حرکت است، اما در عمل مشاهده شده که اقدامات متناسب با شأن موضوع نبوده است.
خوش چهره در ادامه با اشاره به چالشهای فراروی اقتصاد مقاومتی، گفت: یکی از این چالشها عدم درک مفهومی مسئله از سوی برخی افراد اصلی و اجرایی تصمیمگیر است که باعث شده به این مسئله به خوبی پرداخته نشود.
این کارشناس مسائل اقتصادی، چالش دوم فراروی اقتصادی مقاومتی را عدم باور برخی دستاندرکارانی که زمینهسازی برای تحقق این مسئله مهم را برعهده دارند، عنوان کرد و افزود: مسئله بعدی ناتوانی افرادی است که برخی مسئولیتها را در حوزه اجرا بر عهده دارند.
وی، تبیین و تدوین مدل اقتصادی نظام جمهوری اسلامی را از اهداف اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی با مدل خاص سیاسی خود در جهان شناخته میشود اما در حوزه اقتصادی، شاهد سلایق مختلف در دولتهای مختلف بودهایم که نتیجه آنها وابستگی شدید به نفت و تضعیف اقتصاد ملی بوده است.
خوش چهره افزود: ما نیازمند تعامل با دنیا هستیم، اما باید توجه داشته باشیم که در محیط بیرونی با نوعی تقابل و یا تخاصم روبرو هستیم و یا به فرموده رهبری حتی در نوعی جنگ با نظام سلطه قرار داریم، لذا در چنین شرایطی مستلزم تعریف مدل خاص اقتصادی خود هستیم که اقتصاد مقاومتی یکی از عناصر کلیدی این مدل اقتصادی است.
وی یا یادآوری مبحث نفی وابستگی تهدیدزا، تصریح کرد: ما باید به دنبال کاهش وابستگی در ابعاد مختلف باشیم اما به طور ویژه نظام جمهوری اسلامی در محصولات استراتژیک مثل گندم نباید وابسته به طرفهای مقابل و متخاصم باشد. بر همین اساس خوداتکایی و انجام اقدامات استراتژیک در جهت کاهش وابستگی، از شاخصههای اقتصاد مقاومتی است.
این کارشناس مسائل اقتصادی در بخش دیگری از سخنان خود پویایی اقتصاد ملی را از نتایج اقتصاد مقاومتی عنوان و رفع موانع از سر راه تولید ملی، توجه به ظرفیتهای داخلی و حمایت از تولید ملی از جمله پیامهای اقتصاد مقاومتی بیان کرد.
وی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی به معنای انزوای اقتصادی و گوشهنشینی نیست، به ظرفیتهای بالای طبیعی و انسانی جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: ما به دنیا احتیاج داریم، ولی طرف مقابل بیشتر به ما نیاز دارد و در چنین شرایطی باید با نگاه به محیط بیرونی، مسیر اقتصادی خود را مشخص کنیم.
خوش چهره، پیام اصلی اقتصاد مقاومتی را نظامسازی اقتصادی به مثابه توان نظامی عنوان کرد و یادآور شد: در حوزه نظامی و دفاعی ما به حدی از بازدارندگی رسیده ایم که دنیای سلطه در حالی منویات خود را در قالب تهدید مطرح میکند، که میداند این تهدیدات زمینه اجرایی ندارد.
این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: ضعف اقتصادی ما دنیای سلطه را به طمع تحریمها انداخت تا به اهداف خود از این طریق دست یابد؛ لذا با چنین تحلیل محتوایی و محیطی که اشاره شد این نتیجه حاصل می شود که اقتصاد دلالی و زیرزمینی، رباخواری، سوداگری، خام فروشی نفت و غیره در تقابل یا حتی تعارض با اقتصاد مقاومتی است.
وی در پایان با تأکید بر ضرورت بازنگری در برخی روشها، به لزوم آگاهی بخشی به مردم در جهت تبدیل اقتصاد مقاومتی به یک مطالبه ملی اشاره کرد و گفت: هنوز جا برای تبیین ابعاد این مسئله و حتی شکوه از برخی فرایندها اجرایی باز است.