«محمد عبدالستار السید»، وزیر اوقاف سوریه، بهعنوان سخنران افتتاحیه این همایش ضمن سخنانی گفت: سوریه مهد مسیحیت، خاستگاه اسلام و عنوانی برای عربیت و اسلامیت بوده و هست و اکنون ملت، ارتش و رهبری شجاع آن در حال خلق حماسه و پیروزیهای ارزشمندی در مقابله با تروریسم تکفیری و وهابیت تاریک هستند.
وی افزود: هر دعوتی که از دین استفاده ابزاری کند، دعوتی ضد دینی است، زیرا دین همگان را به عشق، برادری، مهربانی، بخشش و خیر دعوت میکند.
به گفته وزیر اوقاف سوریه، مساجد و کلیساها و نیز همه روحانیون و علمای مسلمان و مسیحی و چهرههای دینی با اندیشه تکفیری وهابی منحرف و گمراه مقابله فکری کردهاند.
در ادامه این مراسم، «پاتریک لحام گریگوریوس سوم»، سراسقف مسیحیان رم کاتولیک در مشرق زمین (سوریه، لبنان و فلسطین)، به ایراد سخنانی پرداخت و تصریح کرد: کلیسا مخالف هرگونه ظلم به انسانها به خاطر نژاد، رنگ، وضعیت اجتماعی یا دین آنها است.
لحام خاطرنشان کرد: همه ما باید یکدیگر را به برگزاری یک گفتوگوی معنوی ایمانی جدی دعوت کنیم و عقاید خود را به بحث بگذاریم، زیرا رسالت الهی قابل احتکار نیست و نباید تعصب دینی بهعنوان سلاحی برای سوءاستفاده از دیگری و ظلم بردیگران مورد استفاده قرار بگیرد.
وی در پایان گفت: همه با هم باید در جهت ایجاد پایههای مستحکم اندیشه عربی اسلامی ـ مسیحی پیشرفته تلاش کنیم.
«محمد توفیق رمضان البوطی»، رئیس اتحادیه علمای بلاد شام نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بود که ضمن سخنانی تأکید کرد: نهادهای دینی سوریه همواره دژهای مستحکم کشور و دین در برابر حملات تحریف دین بودهاند.
وی افزود: این چه اسلامی است که گروهکهای تکفیری عرضه کردهاند که در آن تعدی به ناموس، تخریب تأسیسات کشور و تجزیه آن جایز است؟؛ این یک توطئه آمریکایی ـ اسرائیلی در جهت مقابله با اسلام و کشور است.
«محمود عکام»، مفتی حلب، «شیخ غزال غزال»، مفتی منطقه لاذقیه سوریه، «محمد فاضل ورده»، رئیس شورای عالی اسلامی اسماعیلیه، «محمد شریف الصواف»، سرپرست مجتمع «شیخ احمد کفتارو» از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.