به گزارش خبرگزار
ايكنا،
نبأ، شاید با شنیدن نام موشكهای ایرانی كه توسط دانشمندان این مرز و بوم ساخته میشوند، كسانی كه اطلاعات كمتری نسبت به آیات قرآن و احادیث دارند، رابطه یك موشك را با نام آن متوجه نشوند، اما این نامگزاریها بر پایه مفاهیم دینی و اعتقادی انجام میشود، به دلیل قرآنی بودن نام یكی از موشكها به نام «سجیل» در رابطه با نام این موشك، نحوه استفاده آن و تعداد و موارد استفاده آن مطالبی بیان میشود.
موشک «سجیل» مدل پیشرفتهتر موشک «شهاب 3» بوده که با بُرد حدود 2000 کیلومتر در دو نوع سجیل 1 و 2 تولید شده است و اولین موشک دوربرد سوخت جامد ایران بوده که ظرف چند دقیقه آماده پرتاب میشود.
بهدلیل شتاب بالای این موشک، امکان انهدام آن بسیار پایین بوده و پس از شلیک نیز پرتابگر آن به سرعت محل شلیک را ترک میکند و این ویژگی در موشک بالستیک سجیل باعث کم شدن احتمال نابودی موشک قبل از پرتاب میشود.
سوخت این موشک جامد بوده که نسل جدیدی از نوع سوخت محسوب میشود؛ همچنین سرعت این موشک نسبت به موشکهای دیگر بالاتر است و امکان برخورد به هدف بسیار زیاد است.
كلمه «سجیل» در قرآن
كلمه «سجیل» در قرآن سه بار استفاده شده است كه دو بار اشاره به داستان قوم لوط دارد و بار دیگر به داستان حمله ابرهه به خانه خدا و به هلاكت رسیدن آنها به فرمان خداوند اشاره میكند.
سوره هود آیه 82 و سوره الحجر آیه 74 و سوره فیل آیه 4 مواردی است كه خداوند در قرآن از كلمه سجیل استفاده كرده است، خداوند در سوره هود آیه 82 میفرماید: «فَلَمَّا جَاءَ أَمْرُنَا جَعَلْنَا عَالِیهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَیهَا حِجَارَةً مِّن سِجِّیلٍ مَّنضُودٍ؛ ﭘﺲ ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﻋﺬﺍﺏ ﻣﺎ ﻓﺮﺍ ﺭﺳﻴﺪ، ﺑﺎﻟﺎﺗﺮﻳﻦ ﺁﻥ [ﺳﺮﺯﻣﻴﻦ ﺁﻟﻮﺩﻩ] ﺭﺍ ﻓﺮﻭﺗﺮﻳﻨﺶ ﻧﻤﻮﺩﻳﻢ ﻭ ﺑﺮ ﺁﻥ ﺳﻨﮓﻫﺎﻳﻰ ﺍﺯ ﻧﻮﻉ ﺳﻨﮓ ﮔﻞ ﻟﺎﻳﻪ ﻟﺎﻳﻪ ﻓﺮﻭ ﺭﻳﺨﺘﻴﻢ».
لازم به توضیح است كه در تفسیر المیزان در باب معنی سجیل اینگونه آمده است كه سجیل به معنای سجین یعنی آتش است، راغب میگوید: سجیل به معنای سنگ و گل به هم آمیخته شده است، عدهای هم بر این باورند كه اصل این كلمه معنی سجل را میدهد كه به معنی كتاب است و گویا در این سنگریزهها چیزی نوشته شده است كه مستلزم عمل هلاك بوده است، دومین بار كه خداوند از كلمه سجیل استفاده میكند در سوره الحجر آیه 74 است: فَجَعَلْنَا عَالِیهَا سَافِلَهَا وَأَمْطَرْنَا عَلَیهِمْ حِجَارَةً مِّن سِجِّیلٍ؛ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺁﻥ ﺷﻬﺮ ﺭﺍ ﺯﻳﺮ ﻭ ﺭﻭ ﻛﺮﺩﻳﻢ ﻭ ﺑﺮ ﺁﻧﺎﻥ ﺳﻨﮓﻫﺎﻳﻰ ﺍﺯ ﺟﻨﺲ ﺳﻨﮓ ﮔﻞ ﺑﺎﺭﺍﻧﺪﻳﻢ، این بار هم قرآن به همان داستان قوم لوط اشاره دارد و در آیه قبل از آن به زمان وقوع این حاثه اشاره میكند، فَأَخَذَتْهُمُ الصَّیحَةُ مُشْرِقِینَ؛ ﭘﺲ ﺑﻪ ﻫﻨﮕﺎم ﻃﻠﻮﻉ ﺁﻓﺘﺎﺏ، ﺻﺪﺍﻳﻰ [ﻣﺮﮔﺒﺎﺭ ﻭ ﻭﺣﺸﺘﻨﺎﻙ ﻭ ﻏﺮﺷﻰ ﺳﻬﻤﮕﻴﻦ] ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﻓﺮﺍ ﮔﺮﻓﺖ.
در نهایت و برای سومین بار كلمه سجیل در سوره فیل و در آیه چهارم این سوره استفاده میشود، «تَرْمِیهِم بِحِجَارَةٍ مِّن سِجِّیل؛ ﻛﻪ ﺑﺮ ﺁﻧﺎﻥ ﺳﻨﮓﻫﺎﻳﻰ ﺍﺯ ﻧﻮﻉ ﺳﻨﮓ ﮔﻞ ﻣﻰﺍﻓﻜﻨﺪﻧﺪ»، در دو آیه قبلی عذاب بر قوم لوط نازل میشد و جبرئیل هم در اجرای این عذاب نقش داشت اما در سوره فیل خداوند واسط عذاب را ابابیل قرار میدهد.
ابابیل مرغانی بودند كه اصحاب فیل را با سنگهای كلوخین هدف گرفتند، جالب است بدانید كه دو سوره هود و الحجر كه در آنها از كلمه سجیل استفاده شده با الر كه از كلمات رمز قرآن است شروع میشود و سوره فیل با سؤال آغاز میشود.
سوره هایی كه با الر شروع میشوند پنج سوره یونس، هود، یوسف، ابراهیم و حجر هستند، با جستجو در قرآن برای عبارت سجیل متوجه میشویم كه خداوند هر بار میخواهد قومی را عذاب دهد از این كلمه استفاده میكند.
* محمدعلی نادعلی
سجیل خدا کجا..سجیل ساخت بشر کجا!؟