کد خبر: 3487063
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۳
مروری بر قرآن‌های نفیس در گذر زمان/ 22

نگاهی به نسخه خطی قرآن با کتابت محمدباقر خوشنویس

‏ گروه ادب: قرآن خطی نفیس با کتابت محمدباقر خوشنویس مربوط به قرن دوازدهم است که به یکی از امرای خاندان قاآنی پیشکش شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، قرآن نفیسی که در گنجینه کتابخانه ملی ایران آرام گرفته، ق‍رآن‍ی‌ ک‍ام‍ل مربوط به قرن دوازدهم قمری است‌ ک‍ه‌ ب‍ه‌ ن‍ح‍وی‌ ب‍س‍ی‍ار زی‍ب‍ا ک‍ت‍اب‍ت‌، ت‍ج‍ل‍ی‍د، ت‍ذه‍ی‍ب‌ و ت‍رص‍ی‍ع‌ ش‍ده‌. ع‍لاوه‌ ب‍ر آن‌ ث‍واب‌ و ف‍ض‍ی‍ل‍ت‌ ق‍رائ‍ت‌ س‍ور و ن‍ی‍ز دع‍ای‌ ق‍ب‍ل‌ از ت‍لاوت‌ و خ‍ت‍م‌ آن‌ در اب‍ت‍دا و ان‍ت‍ه‍ای‌ ن‍س‍خ‍ه‌ ب‍ه‌ ش‍ک‍ل‍ی‌ ش‍ای‍س‍ت‍ه‌ و زی‍ب‍ا ک‍ت‍اب‍ت‌ ش‍ده است.
ای‍ن‌ ن‍س‍خ‍ه که از سوی محمدباقر بن میرزا محمد خوشنویس کتابت شده، ب‍ه‌ ی‍ک‍ی‌ از ام‍راء از خ‍ان‍دان‌ ق‍اآن‍ی‌ ب‍ه ن‍ام‌ ح‍اج‍ی‌ م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ خ‍ان پ‍ی‍ش‍ک‍ش‌ ش‍ده‌ اس‍ت‌ و از امتیازات آن می‌توان به ج‍ل‍د، ت‍ذه‍ی‍ب‌، خ‍ط ن‍س‍خ‌ و ش‍ک‍س‍ت‍ه‌ اشاره کرد.
این قرآن دارای 272 برگ و 15 سطر بوده و ان‍دازه‌ س‍طور 165x90 و ق‍طع‌ 217x130 سانتی‌متر است. کاتب این قرآن، آن را در کاغذ ترمه کتابت کرده و خط آن نیز به نسخ کتابت خوش، نستعلیق شکسته خوش و رقاع متوسط است که در مجموع مشخصات ظاهری آن را شامل می‌شود.
تزئینات ج‍ل‍د نیز روغ‍ن‍ی‌ دو رویه ب‍ا م‍ت‍ن‌ س‍رخ‌، دارای‌ ت‍رن‍ج‌ و س‍رت‍رن‍ج، چ‍ه‍ار ل‍چ‍ک‍ی‌، ح‍اش‍ی‍ه‌ زری‍ن‌ م‍ن‍ق‍وش‌ ب‍ه‌ گ‍ل‌ و طرح‌ه‍ای‌ اس‍ل‍ی‍م‍ی‌ و گ‍ل‌های‌ ری‍س‍ه‌ای‌ و ح‍اش‍ی‍ه‌ خ‍ارج‍ی‌ ب‍ن‍د روم‍ی‌، ان‍درون‌ م‍ت‍ن‌ م‍ش‍ک‍ی‌ ب‍ا ی‍ک‌ ب‍وت‍ه‌ گ‍ل‌ زری‍ن‌ در وس‍ط و چ‍ه‍ار ل‍چ‍ک‍ی‌ ب‍ه‌ زر است.
دو ص‍ف‍ح‍ه‌ اف‍ت‍ت‍اح‌ ت‍م‍ام‍اً م‍ذه‍ب‌ م‍رص‍ع‌ ب‍س‍ی‍ار ن‍ف‍ی‍س‌ و پ‍رک‍ار ب‍ا س‍رل‍وح‌ و ک‍ت‍ی‍ب‍ه‌ه‍ای‌ طلاپ‍وش‌ م‍رص‍ع‌ در ص‍در و ذی‍ل‌ بوده و ح‍واش‍ی‌ م‍ت‍ن‌ ب‍ا ک‍ت‍ی‍ب‍ه‌ه‍ای‌ ب‍ازوب‍ن‍دی‌ ب‍س‍ی‍ار ظری‍ف‌ زری‍ن‌ و ال‍وان‌ ب‍ا م‍ت‍ن‌ غ‍ال‍ب‌ لاج‍وردی‌ تزئین شده است. تزئینات این قرآن ب‍ه‌ اس‍ل‍وب‌ م‍ک‍ت‍ب‌ اص‍ف‍ه‍ان‌ بوده و م‍اب‍ق‍ی‌ ص‍ف‍ح‍ات‌ م‍ج‍دول‌ داخ‍ل‍ی‌ زری‍ن‌ و م‍ش‍ک‍ی‌ و ک‍م‍ن‍دک‍ش‍ی‌ دو خ‍ط م‍ی‍ان‌‌زر، طلاان‍دازی‌ م‍ی‍ان‌ س‍طور در چ‍ن‍د ص‍ف‍ح‍ه‌ اب‍ت‍دای‌ ن‍س‍خ‍ه‌، س‍رس‍وره‌ه‍ا ب‍ه ق‍ل‍م‌ رق‍اع‌ ب‍ا ش‍ن‍گ‍رف‌ در درون‌ ک‍ت‍ی‍ب‍ه‌ه‍ای‌ ب‍ازوب‍ن‍دی‌ طلاپ‍وش‌ ن‍گ‍اش‍ت‍ه‌ ش‍ده‌ان‍د. م‍ح‍ل‌ ت‍ق‍س‍ی‍م‍ات‌ اج‍زاء در ح‍اش‍ی‍ه‌ ب‍ا ن‍ق‍ش‌ ش‍م‍س‍ه‌ه‍ای‌ م‍ذه‍ب‌ م‍رص‍ع‌ ن‍ف‍ی‍س‌ آراس‍ت‍ه‌ ش‍ده‌ان‍د و خ‍ت‍م‌ آی‍ات‌ ن‍ی‍ز ب‍ا گل‌های چ‍ه‍ار پ‍َر زری‍ن‌ و رن‍گ‍ی‍ن‌ اس‍ت‌.
در ح‍واش‍ی‌ اوراق‌ ن‍س‍خ‍ه‌ ف‍ض‍ی‍ل‍ت‌ و ث‍واب‌ ق‍رائ‍ت‌ س‍ور آم‍ده‌ و متأسفانه به دلیل ف‍رس‍ودگ‍ی‌ و ن‍اق‍ص‌ ب‍ودن‌ ص‍ف‍ح‍ات ش‍ی‍رازه‌ ک‍ت‍اب‌ از ج‍ل‍د ج‍دا ش‍ده‌ اس‍ت‌.
فواد خوشنویس
|
Germany
|
۱۳۹۵/۰۳/۰۵ - ۱۹:۱۳
0
2
با سلام و خسته نباشید به مسئولان سایت
من از نوادگان محمد باقر خوشنویس هستم اگر تصویری از این قران نفیس دارید برایم ارسال فرماییید بسیار تشکر میکنم .
سند تاریخی دار السلطنه تبریز

سندی ممهور به مهر سکنه دارالسلطنه تبریز در 180 سال قبل مبنی بر اینکه میرزا محمد باقر خلخالی خوشنویس شاگرد استاد محمد شفیع تبریزی بوده و تایید حسن احوال و صحت اعمال ایشان متن استشهاد نامه :‌ استشهاد و استخبار و استعلام برود از حضرات مومنین و متدینین سکنه دارالسطنه تبریز از خواص فضلا و طلبه و غیرهم بر اینکه هر کس از ایشان را که از اوضاع و احوالات عالیجناب سامی القاب میرزا محمد باقر خلخالی خوش نویس تملیذ عالیجناب مقدس القاب فضایل ماب میرزا محمد شفیع خوش نویس آذربایجان علمی و اطلاعی باشد شهادت خود را بر حسن احوال و صحت اعمال مؤمن الیه تقربا الی اله و طلبا لمرضاته در هامش این استشهاد نامچه قلمی نماید تا عند الحاجه حجت باشد ایه که عند اله ضایع نگردد و کان ذلک فی صفر ختم بالخیر و الظفر سنه 1258
فواد خوشنویس
|
Germany
|
۱۳۹۵/۰۳/۲۰ - ۲۲:۳۵
0
1
زندگی نامه استاد محمد باقر خوشنویس بنابر نقل قول بزرگان خانواده ، تبار ایشان از شهرستان طالقان به خلخال مهاجرت کرده وی در این شهرچشم به جهان می گشاید. چون هنر خوشنویسی در خانواده وی ارثی بوده ایشان نیز به هنر خطاطی گرایش داشته در نوجوانی شیفته خط نسخ قرآنی بود . استاد در اوان جوانی به تبریز مهاجرت نموده و به محضر هنرمند برجسته زمان خود استاد محمد شفیع خوشنویس آموزش خط نسخ قرآنی را با شایستگی سپری نموده با دریافت سند تاریخی دارالسطنه تبریز که به مهر و تایید رجال علمی آن زمان رسیده موفق شد محمد باقر خوشنویس پس از رحلت استاد خود میرزامحمدشفیع تبریزی به شهرخلخال مهاجرت کرده و آموزش خطاطی را دربین طبقات مختلف جامعه پایه گذاری می نماید.
captcha