در ابتدای این نشست که در حاشیه برپایی نمایشگاه عکس «ستارههای جاویدان»(عکسهای پنج تن از عکاسان به نامهای محمدرضا جوفار، علی خارا، عبدالحسین بدرلو، محمدحسین ولایتی و شهابالدین واجدی) برگزار شد، سیداحسان باقری؛ مدیرعامل خانه عکاسات ایران به ایراد سخن پرداخت.
وی با اشاره به اینکه یکی از ویژگیهای هنر انقلاب اسلامی غیرسفارشی بودن آن است گفت: با وجود آنکه حاکمیت ایران حاکمیت انقلاب اسلامی است اما هنرمند متعهد و انقلابی پیش از هر چیز دیگری برای رضای قلبی خود و بدون هیچ چشمداشتی به خلق و تولید هنر دست میزند.
باقری تصریح کرد: هنر عکاسی نیز به عنوان یکی از هنرهای مؤثر جایگاه والای خود را در این عرصه و تبلیغ و ترویج فرهنگ ناب انقلاب اسلامی به اثبات رسانده است و در این راستا خانه عکاسان ایران نیز به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی در گالری شماره یک خود سعی بر آن داشته است که گوشهای از تلاش هنرمندان عکاس انقلابی را به نمایش بگذارد.
مدیرعامل خانه عکاسان ایران ادامه داد: البته ما به دلیل تعمیرات گالری شماره 2 خانه عکاسان را در اختیار نداشتیم اما تمام سعی خود را کردیم که از فضای گالری شماره یک و فضای جانبی آن به نحو شایستهای در جهت به نمایش گذاشتن قطعات عکسی که به معرفی انقلاب اسلامی در منطقه میپردازد کوشا باشیم که در فضای جانبی عکسهای فاطمه عرفانیان و با عنوان «ستارههای سوخته» در معرض دید علاقهمندان قرار گرفته است.
باقری افزود: عکسهای موجود در گالری شماره یک خانه عکاسان ایران که حاصل تلاش 5 عکاس متعهد، جوان و انقلابی ماست همگی مربوط به مقاومت اسلامی عراق و سوریه در برابر نیروهای تروریستی تکفیری است که هر کدام از این عزیزان از زاویه دید و دغدغه شخصی خود به این وقایع دلخراش و غیرانسانی نگاه کردهاند.
این هنرمند عکاس به توصیف سختیها و مرارتهای عکاسی در موقعیتهای جنگی پرداخت و گفت: باید به این نکته اذعان کنم که عکاسی در شرایطی که اکنون در عراق و سوریه شاهد آن هستیم به مراتب از عکاسی حتی در دوران دفاع مقدس هم سختتر است؛ چرا که این جنگ جنگ شهری است و هنرمند عکاس خود را برای شکار لحظههای گوناگون به دل حادثه میاندازد و به نوعی از جان گذشتگی میکند و به این دلیل و بسیاری مسائل دیگر ارزش کار او دوصدچندان میشود.
باقری در پایان سخنان خود تأکید کرد: جامعه عکاسی در ازای این مخاطرات به ویژه در موقعیتهای حساس، چیزی جز حمایت و پشتیبانی را طلب نمیکند و خانه عکاسان ایران با وجود همه مشکلات و سختی های پیش رو که شاید موجب شده است تا به این لحظه آن طور که شایسته و بایسته بوده است از هنر عکاسی متعهد انقلابی حمایت نکند تصمیم دارد در سال 95 تمام تلاش خود را به کار گیرد تا از رهگذر برنامهریزی هدفمند در قالب برپایی کارگاهها و سایر قالبهای هنری به تقویت بنیه هنری جامعه نوظهور و مستعد عکاسی به ویژه در عرصههای ارزشی و انقلابی، نسلی نو، جوان و خلاق را به جامعه هنری معرفی نماید.
این گزارش حاکی است در ادامه هنرمندان عکاس شامل علی خارا، محمدحسین ولایتی، شهاب الدین اوجدی و فاطمه عرفانیان به بیان دیدگاههای خود در زمینه عکاسی با موضوعات خاص پرداختند.
محمدحسین ولایتی، هنرمند جوان عکاس گفت: آنچه که من مبادرت به عکاسی از آن کردم مربوط به شهر عیزی بلد در 40 کیلومتری شهر سامرای عراق می شود که در فروردین سال گذشته اتفاق افتاد و البته چند فریم هم از شهر تکریت و مقبره صدام که باید اذعان کنم شرایط عاسی در چنین فضاهایی بسیار متفاوت از آنچه بود که تاکنون تجربه کرده بودم؛ چرا که در موقعیت بحرانی هیچ چیز قابل پیشبینی نیست؛ هر آن مرگ را جلوی چشمان خود میدیدم و شاهد به شهادت رسیدن گروهی از همراهان خود بودم چرا که به سبب خیانت یکی از همراهان که از جمله منافقان بود، ما دو روز در محاصره بودیم.
ولایتی در پایان گفت: انگیزه من برای عکاسی در چنین فضایی جامه عمل پوشاندن به رسالت هنر عکاسی است؛ یعنی بیان حقیقت و ما با این عکاسی خواستم این موضوع را به اثبات برسانم و نشان دهم که ظالم همواره در حق مظلوم در حال ظلم است و لذا ضمن تشکر از مسئولان خانه عکاسان ایران برای فراهمآوردن این فرصت، از سایر دوستان مسئول نیز تقاضای همکاری و حمایت از جامعه عکاسی به ویژه عکاسان مستند را دارم.
علی خارا؛ دیگر هنرمند عکاس حاضر در این نشست بود که گفت: من از آغازین روزهای جنگ در سوریه یعنی چیزی نزدیک به 5 سال پیش در منطقه حضور داشتم و تقریباً از همه وقایع آن زمان عکاسی کردم؛ در این نمایشگاه 15 فریم عکس دارم که امیدوارم بازگوکننده گوشهای از وقایع خونبار و جنایات گروه های تکفیری در سوریه باشد.
وی به انگیزه خود برای حضور در سوریه برای عکاسی اشاره کرد و گفت: وقتی در جبهه مخالف و آن سو که مخالفان دولت سوریه هستند جمعی از بهترین عکاسان خبری دنیا به خدمت گرفته میشوند و با مخابره عکسهایی سعی در تغییر فضا به نفع خود دارند من وظیفه خود میدانم که در این جبهه و با هنر خود نشان دهم که مظلومنمایی آنها بیپایه و اساس است و گروهی از مردم بیگناه و به ویژه زنان و کودکان این سو در حال قربانی شدن هستند.
شهابالدین اوجدی، هنرمند عکاس دیگری بود که در این نشست حضور به هم رسانید و گفت: آنچه که من در عرصه هنر عکاسی آن را سرلوحه کار خود قرار دادهام سخن تاریخی امام راحل است که هنری را زیبا و پاک دانستند که به مبارزه با اسلام سرمایهداری و در یک کلام اسلام آمریکایی بپردازد.
وی ادامه داد: در ابتدایی که من با یک گروه نظامی مستشاری به سوریه اعزام شدم فرصت برای عکاسی به دلایل امنیتی پیدا نکردم، اما بعد از آن از سال 92 با حضور داوطلبانه در مناطق مورد مخاصمه سوریه به عکاسی از وقایع دلخراش آن پرداختم و از نزدیک شاهد به شهادت رسیدن گروهی از افرادی بودم که تحت عنوان مدافع حرم، پاسدار ارزشهای والای اسلامی و انسانی هستند.
فاطمه عرفانیان که با نمایشگاه عکس «ستارههای سوخته» در هفته هنر انقلاب اسلامی شرکت کرده است نیز در پایان این نشست گفت: به دلیل آنکه یک زن هستم طبیعتاً علیرغم میل باطنی نتوانستم در صحنههای جنگی حضور به هم رسانم و لذا با استفاده از نوعی از عکاسی به نام اسپشیال فتوگرافی سعی در بازنمایی نوعی از وقایع داشتم که به جنگ نرم فرهنگی مربوط میشود.
وی ادامه داد: اخیراً جوی حاکم است که به ویژه
پس از برجام همه می گویند ما دیگر نباید شعار مرگ بر آمریکا را سر بدهیم، من با
تحقیق که کردم خواستم به این پرسش پاسخ بدهم که چرا اساساً ما شعار مرگ بر آمریکا
سر میدهیم؛ قطعاً به خاطر جنایات و فجایع هولناکی بوده است که دولت این کشور آن
را طی دهه ها انجام داده و در اغلب موارد حتی از ارتکاب به آن از هیچ کشور و دولت
ستمدیده ای عذرخواهی هم نکرده است؛ بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب ما با سردادن شعار مرگ بر آمریکا به جنبه استکباری
دولت آمریکا معترضیم و نه مردم این کشور که ممکن است همانند ما زندگی کرده و
آزادیخواه باشند.