به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه خبری «پرس تی وی»، سیدعباس عراقچی که در استانبول به سر میبرد، شب گذشته (پنجشنبه 26 فروردین) به تشریح نشست جاری در استانبول پرداخت و گفت: «دراین اجلاس قرار است یک بیانیه پایانی که بیش از 200 بند دارد و یک بیانیه خاص درباره فلسطین منتشر شود».
وی افزود: «این بیانیه 200 بندی این گونه نیست که در ظرف یکی دو روز اخیر تهیه شده باشد. حدود 2 ماه پیش در جده اجلاس کارشناسی برگزار شد و متن اولیه این سند را آماده کردند که متاسفانه برای آن اجلاس دولت عربستان به هیئت جمهوری اسلامی ایران ویزا نداد و ما موفق به شرکت در آنجا نشدیم.»
عراقچی تصریح کرد: اسنادی را آنجا در غیاب گروه ایرانی تهیه کردند و آن را به جلسه کارشناسی استانبول آوردند. این بیانیه 200 بندی عمدتا به مسائل عمومی جهان اسلام میپردازد و البته موضوع فلسطین در آن است. شاید چندین بند درباره فلسطین و تشکیل دولت فلسطین، ضرورت بازگشت آوارگان فلسطینی تاکیددارد.
همچنین این سند به مسائل جهان اسلام، مسائل کشورهایی نظیر لبنان، سوریه، یمن و حتی درگیری اخیر بین آذربایجان و ارمنستان میپردازد و آذربایجان به دلیل این که کشور اسلامی است طبعا حمایت ویژهتری از آن صورت گرفته، بحث اقلیتهای مسلمان در سراسر نقاط دنیا در آن مورد توجه قرار گرفته و بعد بحثهای اقتصادی و فرهنگی در آن آمده است.
عراقچی اضافه کرد: با تلاشی که دولت عربستان صورت داد چهار بند ضد ایرانی نیز در بیانیه وارد شده که این چهار بند در حقیقت در همان اجلاس جده تهیه شد و در غیاب ما وارد بیانیه شد.
معاون وزیر امورخارجه ایران ادامه داد: ریشه این چهار بند هم به اجلاس اضطراری وزیران امور خارجه سازمان همکاری های اسلامی برمیگردد که بعد از حادثه حمله به سفارت عربستان در تهران و متاسفانه فضای مسمومی که در اثر آن حمله ایجاد شد، دولت عربستان موفق شد که اولا سرپوشی بگذارد بر جنایتی که در اعدام روحانی برجسته شیعه شیخ نمر انجام داده بود و بعد فضا را علیه جمهوری اسلامی تشدید کند. جلسه فوق العاده وزرای خارجه کشورهای اسلامی را تشکیل و در آنجا علی رغم مخالفت تعدادی از کشورهای بزرگ اسلامی، با تهدیدات و تطمیعهایی که صورت دادند چند بندی را در آن فضای مسموم علیه ایران تصویب کردند.
عراقچی خاطرنشان کرد: «در جلسه حاضر دیگر وارد محتوا نشدند به لحاظ رویهای بحث کردند و تصمیماتی که در آن جلسه گرفته شد، دیگر لزومی ندارد بحث شود و همانها را در جلسه جده در غیاب ما تصویب کرده بودند و در این جلسه مجددا ارائه دادند.»
وی ادامه داد: به هر شکل ممکن اجازه اینکه این بحث دوباره در این جلسه باز شود را ندادند. پارگراف دیگری را علیه حزب الله تنظیم کردند. ما و تعدادی از کشورهای اسلامی هم مخالف پاراگراف بند مربوط به حزبالله بودیم و هم مخالف بندهای علیه ایران بودیم و خیلی هم جدی در این خصوص صحبت کردیم، ولی علیرغم اینکه تصمیمات سازمان همیشه با اجماع همراه بوده و اینجا به طور روشن اجماع وجود نداشت، ولی به طور روشن ریاست جلسه و کشورهایی که به دنبال این قضیه بودند این را به هر نحو مصوب تلقی کردند.»
عراقچی خاطر نشان کرد: «سازمان همکاری اسلامی همیشه از این ضعف درونی رنج برده و تحت تاثیر چند کشور خاصی که با ابزارهای مادی خودشان اجلاس را به سمت اهداف خودشان هدایت میکردند، مواجه بوده و این واقعیتی است که وجود دارد. به هرحال اجماع در خصوص بندهای مربوط به ایران و حزبالله وجود نداشت.
هیچ ملاقاتی بین ما و هیأت سعودی در هیچ سطحی صورت نگرفته
عراقچی درباره خبر دیدار حسن روحانی با سلمان پادشاه سعودی گفت: «هیچ ملاقاتی بین هئیت ایرانی و سعودی در هیچ سطحی صورت نگرفته نه در سطح کارشناسی، نه در سطح وزرا و نه در سطح رئیس جمهوری و قراری برای این کار نداشتیم و تمام ملاقاتهای رئیس جمهور اخبارش مطرح شده و هیچ ملاقاتی غیر از اینها وجود نداشته است.»
وی گفت: اخبار سیانان و خبرسازی آن جای تعجب دارد. مشکل ما و عربستان ملاقات کردن و نکردن نیست، بحث سیاستهای غلطی است که باید دولت سعودی آنها را اصلاح کند تا زمینه ارتباط دو کشور ایجاد شود.
پیش نویس بیانیه پایانی نشست سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول
پایگاه خبری «شفقنا» نوشت: بخش عربی خبرگزاری آناتولی ترکیه (AA) بخشهایی از پیش نویس بیانیه پایانی سیزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (IOC) را منتشر کرد که دیروز، 26 فروردین ماه، کار خود را در شهر استانبول در غرب این کشور آغاز کرده و قرار است امروز به پایان برسد.