کد خبر: 3489305
تاریخ انتشار : ۲۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۴:۱۰

بیم‌ها و امیدهای یک ناشر دینی از حضور در نمایشگاه کتاب

گروه ادب: مدیر انتشارات دلیل ما که در حوزه کتب دینی فعالیت می‌کند، گفت: دلیل حضورمان در نمایشگاه کتاب تهران اشتیاق برای ارائه تازه‌های نشر است؛ چرا که کارهای ما در فضای غیرنمایشگاهی دیده نمی‌شود.

یدالله سعدی، مدیر انتشارات «دلیل ما» در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره وضعیت نشر کتاب دینی گفت: با توجه به اینکه به صورت تخصصی در حوزه معارف اهل بیت(ع) کار می‌کنیم و بنابر اعتقادی که داریم، باید این کتاب‌ها را منتشر کنیم، از این رو مجبور شدیم سختی‌های بسیاری را تحمل کنیم، اما عناوین کتاب‌ها را کاهش ندهیم.
وی افزود: امسال با 48 عنوان کتاب چاپ اول در بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران حضور می‌یابیم. در سال گذشته کتاب‌های تجدید چاپی بیش از 100 عنوان را شامل می‌شد.
سعدی با اشاره به مشکلات حوزه نشر گفت: در حال حاضر اوضاع نشر، شرایط بحرانی را می‌گذراند و نمی‌دانم این شرایط برای ما قابل ادامه دادن باشد یا نه. اما این موضوع می‌طلبد که مسئولان با همفکری ناشران چاره‌جویی کنند تا صنعت نشر بتواند به کارش ادامه دهد.
کم‌توجهی به کتاب در نمایشگاه کتاب
این ناشر تصریح کرد: بسیاری از ناشران با تعدیل نیرو مواجه هستند و تعداد عناوین و شمارگان کتاب‌ها را کاهش داده‌اند و این علائم خوبی در این حوزه نیست؛ به ویژه برای کشورمان که انقلابش وجهه فرهنگی دارد و مقام معظم رهبری نیز بر فرهنگ به ویژه کتاب تأکید می‌کنند.
وی با تأکید بر چاره‌جویی جدی مسئولان نسبت به مشکلات ناشران بیان کرد: اهتمام مسئولان این است که این نمایشگاه برگزار شود و هزینه‌های زیادی را برای شهرداری و وزارت ارشاد دربردارد، اما اصل موضوع نمایشگاه، کتاب است و باید به کتاب و شرایط امروز مؤلفان توجه شود؛ چرا که بخش فرهیخته جامعه ما هر روز از نظر شرایط اقتصادی ضعیف‌تر می‌شوند.
ناشران دولتی؛ رقیب ناشران خصوصی
وی در پاسخ به اینکه انتشارات دلیل ما مشکلات نشر در سال‌های اخیر را چگونه مدیریت کرده است، گفت: اگر از نظر اقتصادی بررسی کنید، رویکرد منفی داشتیم و این موضوع در سال گذشته بیشتر خود را نشان داد؛ چرا که انبار کتابی داشتم که آن را فروخته و وارد این کار کردم، یعنی نه تنها سودی نکرده‌ام، بلکه سرمایه‌ای نیز وارد کرده‌ام و هم‌اکنون نیز بدهی‌های زیادی به چاپخانه دارم و امیدوارم فضایی ایجاد شود تا جنبه‌های منفی نشر را کاهش دهیم.
سعدی ادامه داد: این موارد مشکلاتی است که قابل اثبات بوده و حیف است نیروهایی که طی این سال‌ها پرورش داده‌ایم، کار خود را از دست دهند. از سوی دیگر مؤلفان سرمایه‌هایی هستند که می‌طلبد دولت نسبت به آنها سرمایه‌گذاری کند.
وی با بیان اینکه مشکلات نشر بیشتر بخش خصوصی را تحت تأثیر قرار داده است، عنوان کرد: دولت و نهادهای فرهنگی بودجه‌های خوبی دارند و از طرفی هم رقیب ناشران خصوصی در کار نشر هستند و هر اداره کوچکی برای خود انتشارات راه‌اندازی کرده است و این موضوع در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد، حتی کتاب‌های درسی در اروپا توسط ناشران خصوصی تولید می‌شود و هم اکنون هم که گفته می‌شود نشر الکترونیک رواج دارد و نشر کاغذی از رونق افتاده، کتاب‌هایی با تیراژ میلیونی در کشورهای اروپایی به چاپ می‌رسد.
دلیل حضورمان در نمایشگاه کتاب، اقتصادی نیست
وی گفت: شمارگان کتاب‌ها در ایران به 50، 100 نسخه تقلیل پیدا کرده است، در حالی که این کتاب‌ها را جزء عناوین به شمار می‌آورند که به نظرم نمی‌توان کتاب‌هایی با این تعداد چاپ را جزء عناوین به شمار آورد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه عاملی سبب دلگرمی انتشارات دلیل ما برای حضور در نمایشگاه کتاب تهران شده است، اظهار کرد: اگر این حضور به دلیل مسائل اقتصادی بود، در این رویداد شرکت نمی‌کردیم؛ چرا که حضورمان در نمایشگاه به صرفه نبود، اما دلیل حضورمان در نمایشگاه کتاب تهران اشتیاق برای ارائه تازه‌های نشر است؛ چرا که کارهای‌مان در خارج از ایام نمایشگاه دیده نمی‌شود و کمتر توفیق پیدا می‌کنیم که نشستی با مسئولان حوزه نشر داشته باشیم.
بازدید هدفمند مخاطبان نمایشگاه کتاب با جانمایی تازه
مدیر انتشارات دلیل ما درباره تغییر مکان نمایشگاه کتاب تهران به شهر آفتاب نیز گفت: این موضوع دغدغه‌هایی را برای ناشران به وجود آورده و چون مکان جدیدی است و قرار است برای اولین بار با نمایشگاه کتاب تهران آزموده شود، اشکالاتی خواهد داشت و ممکن است از نظر تعداد مخاطبان نیز کاهش یابد، هر چند برخی معتقد هستند که به دلیل نزدیکی به قم و شهرهای اطراف تهران این موضوع چندان تأثیری در تعداد مخاطبان نخواهد داشت، اما به نظر من، این تغییر مکان سبب هدفمند شدن بازدید مخاطبان از نمایشگاه کتاب خواهد شد.
captcha