محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به روند ساخت و سرنوشت مسجد چهار راه ولیعصر(عج)، گفت: در ابتدا باید گفت ساخت این مسجد غیرکارشناسی بوده و باید برای شروع آن از کارشناسان دینی و مذهبی هم کمک گرفته میشد.
وی با بیان اینکه در ساختمانهایی که قابلیتهای مذهبی و عمومی دارند باید تمامی جنبههای اسلامی-ایرانی لحاظ شود، افزود: همچنین باید در خصوص این مسجد از مراجع و علما نظرسنجی میشد، تا الگوی این مسجد اسلامی و ایرانی باشد.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: در ساخت این مسجد ضروری بود که طرحهای ارائه شده در کارگروههای متشکل از کارشناسان مذهبی، علما، معماران اسلامی و سایر معماران مورد بررسی جامع قرار میگرفت. نباید اینچنین کارهایی که هم در حوزه مذهبی و هم در حوزه معماری مورد بازدید جمع زیادی قرار میگیرد با سلیقه یک مهندس و یا یک مشاور انجام شود.
سالاری ادامه داد: زمانی که با مشاوران این طرح و یا مهندس آن، در رابطه با چرایی شکل این سازه صحبت میکنیم آنها نیز نظراتی دارند واز نظر خودشان دفاع میکنند و معتقدند که مبانی اسلامی و ارزشی در آن رعایت شده است.
وی گفت: موضوع اساسی این است که ما در کشوری اسلامی زندگی میکنیم و به موضوعات و اصولی اعتقاد داریم و پایبندیم هستیم همچنین مردم ما نیز به مسائلی دغدغه دارند پس برخی موارد جز خطوط قرمز ماست. در اینجا هم باید در ساخت اماکن اینچنینی مسئولان ما و شهرداری تهران دقت بیشتری میکردند و برای ساخت این مسجد ابتدا نظر صاحبنظران را اخذ و بعدا به پیادهسازی ساختمان اقدام میکردند.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: کار متفاوت انجام دادن در حوزهای که بحث مذهبی در آنها مطرح است کار سخت و چالش برانگیزی است. البته این امکان وجود دارد که تغییراتی را از لحاظ ظاهری بتوان در آنجا انجام داد و بعد از آن شاهد بازگشایی این مسجد باشیم.
گفتنی است موضوع ساخت مسجد ولیعصر(عج) از سال1360 در چهار راه ولی عصر(عج) آغاز شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران مردم، مومنین و متدینین این منطقه احساس کردند که در این مسیر با توجه به اینکه محیط خاصی بود، یک مسجد و پایگاه مردمی و اسلامی تأسیس شود پس از بررسی های صورت گرفته مکان فعلی جنب تئاتر شهر مناسبترین جا برای ساخت این مسجد تشخیص داده می شود. بنابراین در کنار زمینی که برای ساخت مسجد اختصاص می یابد چادری نصب و بعد سوله ای برای نماز و سایر برنامه ها ایجاد میشود ولی از زمانی که این مکان برای ساخت مسجد اختصاص یافت مخالفتهایی مبنی بر نساختن مسجد در کنار تئاتر شهر مطرح شد و سعی شد در جریان کار مشکلاتی ایجاد شود.
با این حال کار احداث مسجد و مجتمع فرهنگی ولیعصر(عج) در سال 83 به تصویب رسید تا پس از آن شاهد طراحی و ساخت باشد، اما انگار حاشیههای آن بیش از این حرفها بود. در پی اعتراض روشنفکران و هنرمندانی که نسبت به ارتفاع مسجد که باعث اهانت به تئاتر شهر شده است، این مسجد در حال حاضرب دون گنبد و مناره ایجاد شده و به گونهای طراحی شد که در حاشیه تئاتر شهر بنا شده است.
بر اساس گزارش ایکنا، مسجد و مجتمع ولیعصر(عج) 27 هزار و 97 متر مربع مساحت دارد و با توجه به اینکه این مسجد در ضلع جنوبی تئاتر شهر واقع است چهار طبقه این مجتمع در زیرزمین احداث شد تا ارتفاع مجتمع و مسجد بلندتر از مجموعه تئاتر شهر نباشد. ضمن اینکه فاصله آن با تئاتر شهر هیچ مشکلی برای نمای مجموعه تئاتر شهر که یک اثر ملی و تاریخی است به وجود نیاورد. طبق قولهای مسئولین این مسجد بنا است امسال به بهرهبرداری برسد.