ناصر خدرنژاد، مدیر عامل شرکت شمسا در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح وضعیت طرح نوین سازمان حج و زیارت در عتبات عالیات پرداخت و گفت: شرکت شمسا به عنوان تنها شرکت مجری عتبات و تنها شرکت معتبر سازمان حج و زیارت در جهت اجرای سفرهای عتبات عالیات است. در اصل شمسا مخفف «شرکت مرکزی سراسری زیارتی ایران» است و بیش از دو هزار و 500 دفتر زیارتی در کشور سهامدار این شرکت هستند. یعنی شمسا شرکتی است که اگر چه سهامی خاص است اما خاصی که دفاتر زیارتی سهامدار آن هستند.
تعطیلی عمره، تمرکز بر عتبات عالیات
خدرنژاد تصریح کرد: پس از اتفاقاتی که در حوزه حج افتاد و تعطیلی عمره، سازمان حج و زیارت جهت ارتقای کمی و کیفی زیارت عتبات متمرکز شد. البته رویکرد سازمان در دوره مدیریت جدید داشتن رویکرد حداکثری بوده است و نمونه این اقدام را نیز در اربعین شاهد بویدم که عدد زائران اربعین از 270 هزار نفر(در سال های گذشته) به بیش از یک میلیون و 700هزار نفر رسید.
وی تصریح کرد: شرکت شمسا تحت نظارت سازمان حج و زیارت کار انجام میدهد یعنی کلیه دریافتها و پرداختهای این سازمان تحت اشراف و نظارت سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری صورت می گیرد.
مدیر عامل شرکت شمسا با اشاره به اینکه خدمات ارائه شده در عتبات عالیات توسط شرکت شمسا نیز تحت نظارت سازمان حج و زیارت است، گفت: وضعیت عراق وضعیت عادی و معمولی نیست که بگوییم عراق کشوری است که از نظر امنیتی، وضعیت اسکان، حمل و نقل، بهداشت و ... مشکلی ندارد.
وضعیت عراق با سایر کشورها متفاوت است پس باید شرکت شمسا باشد
وی ادامه داد: اگر کسی بخواهد سفر به کشور عراق را با سفر به سایر کشورها مقایسه و عنوان کند که مردم با شرکتهای آزاد به کشورهای مختلف دنیا سفر میکنند و هیچ مشکلی هم پیش نمی آید، اجازه بدهید که در سفر به عراق هم مردم با کاروان های آزاد سفر کنند، باید گفت که وضعیت کشور عراق با سایر کشورها قابل مقایسه نیست لذا در حال حاضر نیاز به نظارت کلی و حضور کسانی در این عرصه است که به دنبال نفع شخصی نباشند، که سازمان حج و زیارت این فضا را دارد.
خدرنژاد با مطرح کردن این مسئله که قدرمسلم هر سفر زیارتی حلاوت خاص خود را دارد و هیچ سفری جایگزین سفر دیگر نمی شود، گفت: با توجه به بحث حج و تعطیلی عمره، زائرانی که نمی توانند به عمره مشرف شوند عازم عتبات می شوند و رویکرد به عتبات بیشتر شده است و نمونه این افزایش را در نوروز دیدیم.
افزایش بعد اجرایی شرکت شمسا/ افزایش بعد نظارتی سازمان حج و زیارت
وی ادامه داد: به همین خاطر سازمان به دنبال یافتن روش هایی بود که عدد 600 هزار زائر (به جز اربعین) را به 900 هزار زائر یا بیشتر برساند که بر همین اساس طرح های مختلفی مطرح و اجرایی شد از جمله اینکه یکسری از موضوع هایی که در سازمان حج و زیارت بود و بُعد اجرایی داشت را به شرکت شمسا واگذار کردند تا در بخش اجرایی دست شرکت شمسا بازتر باشد اما در بُعد نظارتی سازمان قوی تر عمل کند.
دفاتر زیارتی بازوهای بازاریابی شرکت شمسا
مدیر عامل شرکت شمسا هدف از اجرای این طرح را گسترش حوزه اختیارات شمسا و تقویت حوزه نظارت سازمان حج و زیارت اعلام و اظهار کرد: با توجه به اینکه شرکت های زیارتی مرکزی استان ها با شرکت شمسا کار می کنند مقرر شد مشارکت آنها را بیشتر و دفاتر زیارتی را به عنوان بازوهای بازاریابی فعال تر کنیم.
وی با اشاره به اینکه خانواده حج و زیارت بیش از 80 هزار نفر کارگزار دارد که می توانند به عنوان بازوی بازاریابی شرکت شمسا فعالیت کنند، گفت: موضوع دیگری که مطرح بود افزایش جاذبه ها و نوع سفر به عتبات بود. همه زائران ما به دنبال این نیستند که مثلاً یک هفته در عتبات عالیات بمانند. برخی علاقه مند هستند پنج شب بمانند، یا مثلاً می خواهند شب زیارتی امام حسین(ع) در کربلا باشند. در حال حاضر افرادی را داریم که پنج شنبه به زیارت عتبات می روند و جمعه باز می گردند چرا که دوست دارند شب جمعه (شب زیارتی امام حسین(ع)) را در کربلا باشد، سفری به نجف داشته باشد و به کشور بازگردند. اکنون فضا در حال حرکت به این سمت است.
خدرنژاد تصریح کرد: پس باید روش هایی مختلفی جهت جذب مخاطبان مختلف در استان های مختلف داشته باشیم که همه این موارد برنامه ریزی شد و قطعاً بحث قیمتها نیز یکی از موضوع هایی بود که سازمان بر روی آن کار کرد و برنامه داشت که نرخ های خود را رقابتی کند. با توجه به نوساناتی که در این موضوع داشتیم در حال عرضه قیمتهای مختلف هستیم و حتی کاروان های 80 نفره تشکیل شد تا قیمت ها کاهش پیدا کند.
وی به ارائه خدمات بیمه و هلال احمر برای زائرانی که با کاروان های تحت نظارت شرکت شمسا به عتبات مشرف می شوند نیز اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر هزینه خدمات پزشکی برای افراد غیر عراقی در عراق به شدت افزایش یافته است. در عراق برای یک ویزیت عادی باید 100 دلار پرداخت شود. در حالی که هیئت پزشکی ایران در عراق فعال است و با سازمان قرارداد دارد.
خدرنژاد در خصوص بیمه زائران نیز گفت: سقف بیمه را افزایش داده و خدمات بیمهای را متنوع کردهایم. در طرح نوین سازمان حج و زیارت در عتبات عالیات بیشتر به فکر اطلاع رسانی به زائران در خصوص خدمات خود نیز بوده ایم.
وی در پاسخ به این سؤال که چه قدر زمان لازم است که همه این موارد محقق شود؟ گفت: تحقق همه این امور به میزان همت ما و عنایت الهی بستگی دارد. اکنون فضایی که بین شرکت شمسا، شرکت های کارگزاران، بعثه و سازمان وجود دارد فضای نزدیک و همدلی خوبی است و همه در حال همت برای تحقق این طرح نوین هستند.
مدیر عامل شرکت شمسا در پاسخ به این سؤال که با توجه به هدف گذاری سازمان حج و زیارت برای افزایش تعداد زائران به پنج میلیون در سال آیا دو هزار دفتر شرکت شمسا پاسخ گوی این نیاز خواهد بود؟ گفت: در خصوص تعداد دفاتر اکنون تقریباً اشباع هستیم و حتی شاهد هستیم که بسیاری از دفاتر نیمه تعطیل و تعطیل هستند و حتی نمی توانند دخل و خرج خود را هماهنگ کنند. در خصوص عتبات البته برخی بسیار فعال و برخی کمتر فعال هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این فعال نبودن باعث نمیشود شرکتهای غیرمجاز فعالیت کنند؟ گفت: اگر ما نتوانیم به نیاز و تقاضای مردم جواب بدهیم مردم به سوی شرکت های غیر مجاز کشیده میشوند. البته فعالیت شرکت های غیر مجاز بیشتر در محل هایی اتفاق می افتد که اطلاع رسانی خوبی صورت نگرفته است؛ در سفر به عراق به هر کس و هر جایی اعتماد نکنید.
خدرنژاد در پایان گفت: توصیه ما به مردم این است که در بحث زیارت حواس خود را جمع کنند. در سفر به عراق به هر کس و هر جایی اعتماد نکنند، به خصوص کسانی که با خانواده سفر می کنند. مردم با کسانی سفر کنند که به زائران متعهد هستند. شمسا در عراق دفتر دارد و هر کسی که با کاروان های این شرکت سفر کند در صورت بروز مشکل از آنها حمایت می شود.