احمد عبدالرضایی از کاتبان قرآن کریم و استاد ثلثنویسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه ایرانیان در کتیبهنگاری از سایر کشورهای جهان اسلام جلوتر هستند و نخستین ثلثنویسان کشورهایی چون ترکیه، شاگرد اساتید ایرانی بودهاند، عنوان کرد: بناهای معماری اسلامی اهل تسنن مانند ترکیه با بناهای ما تفاوت دارد. کتیبهنگاری ما همراه با کاشیکاری است و خطوط کشورهایی مانند ترکیه بیشتر روی نقوش گل و بلبل است.
عبدالرضایی افزود: گاهی با مشاهده زرق و برق و جاذبههای ظاهری کتیبه بناهای اسلامی کشورهای دیگر تصور میکنیم کتیبهنگاری آنها بهتر است؛ در حالی که خط ثلث از ایران به سایر کشورها رفته و کتیبههای ایران از نظر عیار هنری جلوتر هستند.
این کاتب و کتیبهنگار تصریح کرد: دو خط محقق و ثلث پرکاربردترین خطوط در کتیبهنگاری هستند. البته خط محقق به دلیل شکوه و عظمت، اندام درشت حروف و کلمات، فاصله منظم و یکدست و ساده بودن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. در مواردی که سطح محدود است و میخواهند تمام سوره را در یک صفحه جای بدهند، از خط ثلث به دلیل بافته شدن حروف در کنار هم استفاده میشود. حتی به عنوان نمونه از خط نسخ هم در مکانهایی که میخواهند نوشتاری ثابت بماند استفاده میشود.
وی افزود: گاه عدم هماهنگی میان کتیبهنگار، کاشیکار و معمار باعث تضعیف کتیبهنگاری میشود و گاه بانیان کتیبهنگاری یک بنا نوع کاشیکاری را تغییر میدهند و از کاشیکارانی استفاده میکنند که سواد چندانی ندارند و کارشان دارای کیفیت هنری پایینی است.
عبدالرضایی همچنین در معرفی کارهای در دست انجام خود بر پایه خط ثلث گفت: از ۱۵ سال پیش کتابت کتیبههای مصلای امام خمینی(ره) را آغاز کردهام. از سوی دیگر در حال کتابت تمام قرآن بر دیوارهای مسجد امام حسن عسکری(ع) در قم هستم که این کار از 11 سال پیش شروع شده و یک پنجم کار (شش جزء) باقی مانده است.
احمد عبدالرضایی مدرک کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دارد و دارای سابقه تدریس 31 ساله خطوط نسخ و ثلث در مراحل فوق ممتاز است.
از جمله آثار وی میتوان به کتابت قرآن کریم، کتیبههای صحن غدیر آستان قدس رضوی، کتیبههای حرم کاظمین(ع)، کتیبههای حرم حضرت معصومه(س) و کتیبههای مرقد مطهر حضرت امام خمینی(ره) اشاره کرد.