به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به نقل از روابطعمومی مرکز پژوهشهای مجلس، این گزارش، گام نخست برای تحلیل عملكرد قانونگذار و دولت در كیفیت تنظیم و تمشیت امور اقتصادی كشور است. به عبارت دقیقتر، تنها با در اختیار داشتن تصویری جامع از لوایح، طرحها و در نهایت قوانین اقتصادی است كه میتوان تحلیلی روشمند از عملكرد هریك از دولتها و قانونگذاران هر دوره تقنینی در زمینه اقتصاد ارائه داد.
بدین منظور در این گزارش، با استفاده از روشی خاص، در گام نخست، از انتخاب» قوانین مهم « مجموع قوانین مصوب هشت دوره (2721 مورد)، تعدادی از قوانین به عنوان شدهاند (608 مورد). در گام دوم، تعدادی از قوانین مهم اقتصادی از مجموعه قوانین مهم استخراج شدهاند (2208 مورد) و در گام سوم، قوانین مهم اقتصادی در قالب 11 دسته، موضوع بندی شدهاند.
اهم یافتهها به شرح زیر است:
1. طی هشت دوره گذشته مجلس شورای اسلامی در مجموع 2721 قانون به تصویب رسیده است كه 1927 عنوان(حدود 71درصد) برمبنای لایحه و 794 عنوان آن برمبنای طرح بوده است
2. برمبنای روش سلبی، به معنای حذف قوانینی كه جنبه اصلاحی، تفسیری یا تمدیدی داشته است و همچنین با حذف قوانینی ازجمله قوانین مربوط به تعیین مناسبتها، اعطای مجوزهای خاص استخدامی، قوانین موردی، قوانین تغییر نام نهادها و قوانین موردی مربوط به یك صنف خاص یا مجوزهای خاص، قوانین مهم استخراج شده است.
علاوه بر موارد مذكور، قوانین مصوب مربوط به اسناد و توافقهای بینالمللی كه همواره بیش از 40 درصد از قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی را تشكیل داده است نیز جزء قوانین مهم در نظر گرفته نشده است. بر این مبنا، از 2721 عنوان قانون مصوب در طی هشت دوره اول تا هشتم، 608 عنوان قانون بهعنوان قوانین مهم شناسایی شده است. در مجموع، 22/34 درصد از كل قوانین مصوب، بهعنوان قوانین مهم شناسایی شدهاند.
از بین 608 عنوان قانون مهم، 208 عنوان قانون مربوط به امور اقتصادی است. بدین ترتیب، 7/6 درصد از كل قوانین مصوب 2721 عنون قوانین مهم اقتصادی بوده اند و در حدود 34 درصد از قوانین مهم (608)، مربوط به امور اقتصادی بوده است.
برای مشاهده متن کامل این گزارش
اینجا کلیک کنید.