حمید بهمنی، کارگردان سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه ما توان پرداختن به موضوعاتی چون عملیات بیت المقدس را در سینما داریم، اظهار کرد: اگر چند سال پیش از من پرسیده میشد که آیا سینمای ما این پتانسیل را دارد که عملیاتهای بزرگی چون بیت المقدس را تصویر کند؟ مطمئنا جوابم خیر بود، اما امروز به واسطه امکانی که از طریق جلوههای ویژه به وجود آمده میگویم که میشود چنین عملیاتهایی را در سینمای کشورمان تصویر کرد، اما جدا از بحث امکانات، میخواهم بحثی را مطرح کنم که موضوع اصلی است. آنهم اینکه چرا در سینمای کشورمان چنین عملیاتهایی تصویر نمیشود؟
وی افزود: اینکه ما در حوزه دفاع مقدس به شدت کم کار شدهایم بحث جدیدی نیست، چون سالهاست که چنین دردی وجود دارد! کم کاری در حوزه سینمای دفاع مقدس تنها بیتوجهی به یک گونه سینمایی نیست، بلکه بیمهری به موضوعی است که هویت و افتخارات ما در خود جای داده است. برای مثال در عملیات بیتالمقدس ایران توانست با تکیه بر رشادت جوانان خود لشکر سراپا مسلح عراق را از خرمشهر بیرون براند و بیش از 19000 هزار نفر از نیروهای عراقی را هم به اسارت درآورد. این رویداد اگر در سینما ترسیم شود یکی از بزرگترین حماسهها تصویر خواهد شد.
این فیلمساز ادامه داد: به نظرم پرداختن به عملیاتهایی چون بیت المقدس جدا از اینکه میتواند جوانان ما را با داشتههای و افتخارات خود آشنا کند، قادر است فرهنگسازی نیز داشته باشد، چون به ما نشان میدهد که پیروی از راه ولایت چه دست آوردهایی برای ما به همراه دارد، اما متاسفانه این اتفاق بعد از جنگ رخ نداد. برای نمونه من مثالی از دوران اصلاحات میزنم. در آن دوران و وزارت مهاجرانی به خوبی به یاد دارم که وی گفتند ما دیگر سینمای دفاع مقدس لازم نداریم، چون با عراق صلح کردهایم! آیا این نوع تفکر برای یک وزیر در دولت جمهوری اسلامی قابل پذیرش است؟ از این دست اظهار نظرها نیز تنها یک یا دو نمونه نبود! برای همین هم امروز سینمای دفاع مقدس ما به چنین وضعیتی گرفتار آمده است.
وی متذکر شد: البته
ممکن است برخیها بگویند فیلمهایی نظیر «آژانس شیشهای» نیز محصول همان زمان است،
اما اگر درست مقایسه کنیم میبینیم «آژانس شیشهای» سال 76 ساخته شد فیلمهایی
انچنینی تنها یک یا دو نمونه بودند. این مسئله نیز به هیچ وجه نمیتواند جریان
سازی داشته باشد. در کلامی زمانی سینما قادر است جریانسازی داشته باشد که تولیدات
علاوه بر کیفیت، کمیت نیز داشته باشند.
سریال سازی در حوزه دفاع مقدس کم رنگ است
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: عملیاتهایی چون بیتالمقدس به اندازهای وسیع و گسترده هستند که اگر به صورت سریال تولید شوند بهتر میتوانند تمامی ابعاد از حماسه را پوشش دهد. موضوع بعدی که حتما باید به آن اشاره کنم این است که اگر ما در این قبیل موضوعات سرمایه گذاری نکنیم، پس در چه مورد میخواهیم حرف بزنیم، آیا از هزینه کردن به روی فیلمی چون «محمد رسول الله» کم سود دیدهایم که حالا بخواهیم از دست آوردهای سینمای دفاع مقدس غافل شویم.
بهمنی به توضیح فوق اضافه کرد: با اقداماتی که هم اکنون از طرف سازمان سینمایی رخ می دهد نمیتوان به سینمای سینمای فعلی نیز دل خوش کرد. گواه بارز این ادعا منحل کردن شورای عالی سینماست که با این هدف به وجود آمد تا برای فیلمهای فاخر تامین بودجه کند، اما وقتی چنین بخشی را منحل میکنند، حتما فکر کردهاند که نیازی به این دست تولیدات نیست؟!
وی در پایان تاکید کرد: من فضای به وجود آمده در سینمای دفاع مقدس را به هیچ وجه مرتبط با هنرمندان نمیدانم، چون ما در این عرصه هم متخصص داریم هم افرادی که عاشقانه این موضوعات را دوست دارند، اما زمانی که مدیران و سیاستگذران سینمایی چنین کارهایی را نمیخواهند چه کاری از فیلمساز بر میآید.