آمریکا در ادامه اقدامات خصمانه خود در دوره پسابرجام، هفته گذشته اعلام کرد که دو میلیارد دلار از اموال ایران را توقیف کرده است و آن را به عنوان غرامت به خانوادههای تفنگداران کشته شده آمریکایی در بیروت در سال 1983 میپردازد؛ اقدامی که به زعم امریکاییها توسط ایران صورت گرفته بود.
فارغ از اینکه چه کسانی در داخل مسبب و بسترساز این اقدام آمریکاییها شدند که لازم است در این زمینه بررسیهای دقیق و مستند صورت گرفته و در صورت لزوم دستگاه قضایی به این موضوع ورود پیدا کند، باید به طور جد در مقابل این گونه اقدامات آمریکاییها ایستاد و با انواع ابزارهای حقوقی و سیاسی اجازه نداد که آنها پسابرجام را به محملی برای اعمال شکل جدیدی از تحریمها و فشارها تبدیل کنند.
آمریکاییها در این دوران بر مسئله تغییر رفتار ایران تأکید فراوانی کردهاند و حتی دستیابی به برجام را در جهت تحقق این راهبرد بیان کردهاند. در واقع آنها برجام را برای مهار قدرت ایران ضروری میدیدند، هر چند که در عمل برجام افزایش قدرت و نفوذ منطقهای ایران را در پی داشت که مخالفتها و کارشکنیهای آلسعود علیه برجام نشانگر قدرتیابی بیشتر ایران از طریق برجام بود.
به عبارتی برجام که به زعم غرب میتوانست ایران را به کشوری تحت کنترل درآورد اتفاقا با استقبال کشورهای متحد و دوست ایران روبرو شد و ایران با حضور در مذاکرات سیاسی حل بحران سوریه، فعالتر از قبل در حل مسائل منطقهای حضور پیدا کرد و ائتلاف ایران، روسیه، عراق و سوریه توانست تروریستهای داعش را به شدت تضعیف کرده و به عقب براند.
در این میان اقدامات خصمانه آمریکا از جمله سرقت
دو میلیارد دلاری اموال ایران را چگونه میتوان تحلیل کرد؟ آیا ضعف ایران این جرئت
را به آمریکا داده است که چنین دستاندازی به اموال ایران را انجام دهد؟
در پاسخ باید گفت آمریکا از آنجا که به دنبال مذاکره با ایران در موضوعاتی همچون تروریسم، حقوق بشر و مسائل منطقه و دستیابی به برجام 2، 3 و ... است و از طرف دیگر براساس دستور رهبر معظم انقلاب، ایران در هیچ موضوع دیگری به جز هستهای، با آمریکا مذاکره نخواهد کرد؛ لذا آمریکاییها به دنبال این هستند که با انجام اقداماتی مانند توقیف اموال ایران به بهانه تروریسم، ترساندن اروپاییها برای ارتباط اقتصادی با ایران و ایجاد موج جدید ایرانهراسی و به بهانه اینکه این اقدامات ناقض برجام نیست ایران را وادار به مذاکره در موضوعات دلخواه خود نمایند و به این شکل برجامهای متوالی را رقم بزنند.
در حقیقت در عین اینکه باید با قاطعیت در مجامع حقوقی و سیاسی بینالمللی مقابل اینگونه اقدامات آمریکاییها ایستاد و بیاعتباری توقیف اموال کشورمان را به لحاظ قانونی و حقوقی افشا کرد از طرف دیگر باید به اهداف کلان آمریکاییها از این اقدام که در آینده هم ممکن است در اشکال دیگر رخ دهد توجه کرد و لذا لازم است با پیشبینی برخی اقدامات احتمالی آمریکا علیه کشورمان در زمینه توقیف اموال و داراییهای ملت ایران راه را بر هرگونه دستدرازی آمریکا بست و اجازه سوء استفاده را به آنها نداد.