کد خبر: 3493724
تاریخ انتشار : ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۶

17 کرسی سهم روحانیون در مجلس دهم

گروه سیاسی: روحانیون راه یافته به دهمین دوره مجلس شورای اسلامی 17 نفر هستند که نسبت به دوره‌های گذشته کم‌ترین کرسی‌ها را به خود اختصاص داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، یکی از اقشار تأثیرگذار مجلس شورای اسلامی طی 9 دوره گذشته روحانیون بوده‌اند که با توجه به جایگاهی که دارند، توانسته‌اند در موقعیت‌های حساس در فضای مجلس اثرگذار باشند. از سوی دیگر با توجه به تخصص حوزوی و دینی و نیز گرایش به تخصص‌های فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و حتی اقتصادی حضور این قشر از نمایندگان در کمیسیون‌های تخصصی ثمرات فراوانی را به همراه داشته است.

ارتباط منتخبان ملت و مجلس شورای اسلامی با مراکز حوزوی و دینی و رفع دغدغه‌های مراجع عظام تقلید در حوزه‌های گوناگون از جمله مسائلی بوده که همواره به مجلس توصیه شده است لذا حضور نمایندگان روحانی در خانه ملت، ارتباط مستقیمی بین مجلس و حوزه برقرار می‌کند.

پس از انقلاب اسلامی تا کنون 9 دوره از مجلس شورای اسلامی گذشته و نمایندگان روحانی توانسته‌اند به خوبی در حوزه‌های مختلف نقش‌آفرینی کنند. هر چند این انتظار می‌رود که شخصیت‌های حوزوی راه‌یافته به بهارستان در کمیسیون‌های فرهنگی، اجتماعی یا آموزشی حضور داشته باشند اما با توجه به تخصص این شخصیت‌ها در حوزه‌های علمی و دانشگا‌هی باعث حضور و نقش‌آفرینی آنها در سایر کمیسیون‌های تخصصی شد.

حضور این چهره‌ها در کمیسیون‌های قضائی، اقتصادی، برنامه و بودجه، انرژی، صنایع و معادن، امنیت داخلی و سیاست خارجی توانسته تا حدودی ارتباط بین قانونگذاران این حوزه را با مباحث و دیدگاه‌های دینی برقرار کند.

در اولین دوره مجلس شورای اسلامی 164 نماینده روحانی در مجلس حضور داشتند؛ از این تعداد 12 نفر منتخبان مردم تهران بودند. در دومین دوره، 153 روحانی به مجلس راه یافتند و در دوره‌های بعدی به ترتیب 85، 67، 53، 35، 43، 44 و 33 روحانی در مجالس سوم تا نهم حضور داشتند.

در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی حضور روحانیون در مجلس به کم‌ترین سطح خود رسیده است به گونه‌ای که در مجلس آینده، تنها 17 نفر از حوزویان در جمع منتخبان ملت حضور خواهند داشت.

احمد سالک از اصفهان، سیدناصرموسوی‌لارگانی از فلاورجان، سید محمد باقر عبادی از بیرجند، حسین حسین‌زاده بحرینی و نصرالله پژمانفر از مشهد و علیرضا سلیمی از دلیجان از مجلس نهم به مجلس دهم راه یافته‌اند. نمایندگانی که در کمیسیون‌های فرهنگی، آموزش و تحقیقات و اقتصادی حضور فعالی داشته‌اند. حسن نوروزی از رباط کریم، مجید ناصرینژاد از شادگان و سیدمصطفی ذوالقدر از میناب نیز جزو نمایندگان ادوار مجلس محسوب می‌شوند.

سیدصادق طباطبایی‌نژاد از اردستان، عبدالحمید خدری از بوشهر، مجتبی ذوالنوری از قم، سید جواد حسینی‌کیا از سنقر، محمد مهدی افتخاری از فومن و احد آزادی‌خواه از ملایر نیز از دیگر نمایندگان حوزوی مجلس دهم هستند.

مهدی شیخ و احمد مازنی نیز روحانیونی هستند که از حوزه انتخابی تهران به مجلس دهم راه یافته‌اند.

این 17 نماینده در مجلس دهم فراکسیون روحانیت را تشکیل خواهند داد؛ فراکسیونی که به دلیل فراجناحی بودن آن همواره مورد توجه دیگر فراکسیون‌ها قرار گرفته است. این فراکیسیون به ویژه در دوره‌های هشتم و نهم توجه ویژه‌ای به ارتباط‌گیری و برگزاری جلسات با مراجع عظام تقلید و شخصیت‌های برجسته حوزه علمیه داشت و تلاش می‌کرد دغدغه‌های بزرگان حوزوی و دینی را به قوه مقننه نظام جمهوری اسلامی منتقل کند.

این دیدارها تا جایی پیش رفت که پیشنهاد طرح تشکیل اتاق فکر حوزه و مجلس از سوی این فراکسیون مطرح شد تا ارتباط‌ها مستقیم‌تر و عمیق‌تر شود، اما این پیشنهاد با طرح این موضوع که فراکسیون روحانیون خود رابط مجلس با مراجع و بزرگان حوزه است، به حاشیه رفت.

با این حال ارتباط وثیق نمایندگان به ویژه فراکسیون روحانیت با حوزه‌های علمیه در کاهش بسیاری از هزینه‌ها مؤثر بود؛ چرا که نمایندگان این فرصت را دارند که پیش از بررسی و تصویب طرح‌ها و لوایح در صحن علنی مجلس و ارسال به شورای نگهبان، نکات فقهی و شرعی را در آنها لحاظ کنند تا مانع از ارجاع طرح‌ها و لوایح از شورای نگهبان شوند.

از دیگر نکات قابل توجه ارتباط حوزه با مجلس شورای اسلامی، حضور شخصیت‌های برجسته حوزه در صحن علنی مجلس و بیان مطالب اخلاقی در ابتدای جلسه علنی بود؛ این جلسات طی دو دوره گذشته به تعداد انگشتان یک دست هم نرسید.
حال کاهش تعداد اعضای فرکسیون روحانیت در مجلس دهم نباید دلیلی بر کم‌رنگ شدن ارتباطات قبلی شود؛ چرا که همین تعداد نفرات هم می‌توانند با تشکیل فراکسیونی قوی، تعامل قوه مقننه و با حوزه‌های علمیه و مراجع عظام تقلید را به سطحی قابل قبول برسانند.
captcha