کد خبر: 3493913
تاریخ انتشار : ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۴
انتقاد به یک شیوه اجرایی/

اصل طرح مقابله با مفاسد اجتماعی زیر سؤال می‌رود

گروه جامعه: یک متخصص علوم رفتاری ضمن تاکید بر اینکه اجرای دستورات دینی از ترس مجازات پایدار نیست، عنوان کرد که اجرای امر به معروف و نهی از منکر به شیوه 7000 ضابط قضایی نامحسوس اصل طرح مقابله با مفاسد اجتماعی زیر سؤال می‌برد.

مجید ابهری، آسیب‌شناس و متخصص علوم رفتاری در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در خصوص طرح 7 هزار نفری گشت نامحسوس نیروی انتظامی و چرایی وضعیت عفاف و حجاب جامعه گفت: جای تاسف است که بعد از گذشت 35 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، باید به فکر حجاب جامعه باشیم. کم کاری نهاد‌های فرهنگی باعث شده که امروزه در زمینه حجاب و بعضی از هنجارهای فرهنگی توفیق چندانی نداشته باشیم.

وی طرح کنترل نامحسوس حجاب به را عنوان یک برنامه موقت و کوتاه مدت دانست و افزود: ممکن است این طرح بتواند دستاوردهایی داشته باشد اما بر اساس تجربه 30 ساله بنده در آسیب‌شناسی اجتماعی، اهداف فرهنگی نیاز به بستر‌سازی فکری و اجتماعی و کارهای مستمر آموزشی دارد.

جنجال این طرح، هم‌ حجم با فعالیت‌های آن نیست

این آسیب‌شناس اجتماعی تصریح کرد: متاسفانه ما در جامعه دچار پرکاری فرهنگی بیرونی و کم‌کاری فرهنگی درونی شده‌ایم که نتیجه آن امروز در قالب بد حجابی و بعضی از رفتارهای ناهنجار دیده می‌شود. متاسفانه جنجال و سر صدایی که در رابطه با این طرح به راه افتاده، هم‌ حجم با فعالیت‌ها و اهداف آن نیست.

ابهری با تاکید بر اینکه امر به معروف و نهی از منکر یک وظیفه ملی و اجتماعی است که محدود به یک سازمان و نهاد نمی‌شود، بیان کرد: نخبگان و صاحب‌نظران اگر نقاط ضعف و مشکلاتی را در هر طرح اجتماعی مشاهده می‌کنند، باید به صورت دوستانه و به‌دور از جنجال‌های رسانه‌ای به نهاد مربوطه یادآوری کنند. هر سازمان و نهادی که بخواهد در زمینه‌های‌ فرهنگی و رفتاری برنامه‌ای اجرا کند قبلا باید به صورت آزمایشی و مطالعاتی توسط اساتید و صاحب‌نظران ابعاد مختلف آن را مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد.

وی تاکید کرد: اگر قرار باشد از ترس مجازات و یا جریمه، کسی دستورات دینی را رعایت کند، این حرکت نمی‌تواند مستمر باشد. همانطور که در ماه مبارک رمضان و در گرمای 40 درجه روزه‌داران فقط با کنترل ایمان، بر تشنگی و گرسنگی غلبه می‌کنند در موازین اخلاقی هم باید با احیای مبانی فرهنگی و دینی طرح‌ها اجرا شود.

مخالفت صاحب‌نظران دینی از طرح

این آسیب‌شناس اجتماعی افزود: متاسفانه هجوم جنگ نرم و نرم‌افزار اجتماعی در این چند روز گذشته، آنچنان حمله گسترده‌ای به این طرح انجام دادند که حتی صاحب‌نظران دینی نیز بعضا با آن به مخالفت برخاستند. نحوه اجرای طرح و نتایج آن باید همسو با اهداف آن مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد تا بهانه از دست رسانه‌‌های معاند گرفته شود، وگرنه اینگونه طرح‌های کوتاه مدت بر اساس تجارب گذشته نتایج مورد نظر و مطلوب را عاید نخواهد کرد.

ماموریت‌های برخی بانوان در مقابل موازین دینی

ابهری گفت: بر اساس پژوهش‌های انجام شده بعضی از بانوان بر اساس اهداف و ماموریت‌های ویژه و مشخص به مانور‌های خیابانی و نمایش بدحجابی و آرایش غیر متعارف اقدام می‌‌کنند. اینها در گروه سربازان جنگ نرم هستند که بر خلاف موازین دینی و معیارهای اجتماعی با اکثریت جامعه به لجاجت می‌پردازند.

طرح باید قبل از اجرا در حجم کوچک ارزیابی می‏‌شد

این استاد دانشگاه ادامه داد: تبلیغات منفی و گسترده ‌علیه این طرح باعث می‌شود برخی از بانوان جوان و کم‌تجربه بدون مطالعه عمقی در موضع انفعالی قرار گیرند. بنابراین هر طرح باید قبل از اجرا مورد مطالعه، نمونه‌سازی در حجم کوچک و مورد ارزیابی قرار گیرد و سپس در حجم بزرگتر اجرا شود تا بتوان نتایج مطلوب را از آن گرفت.

دو دستگی باعث شکست خواهد شد

وی از مخالفت‌های دولت و مجلس در خصوص این طرح گفت و بیان کرد: این مخالفت‎ها باعث می‌شود که دو دستگی در جامعه بوجود ‌آید. عده‌ای می‌گویند دولت با این طرح مخالف است، درحالی که دولت و نهاد‌های متولی باید مستعدا طرح‌های فرهنگی را اجرا کنند. دو دستگی روی طرح‌های اجتماعی و فرهنگی باعث شکست آن خواهد شد.

ابهری تصریح کرد: اگرچه یکی از وظایف نیروی انتظامی برخورد و جلوگیری و حتی پیشگیری برای وقع جرم است و نباید اجازه داد متخلفین امنیت اجتماعی مردم را به‌واسطه شهوت‌رانی و اعمال به ظاهر متمدنانه ولی در اصل خلاف، ناامن کنند، اما با توجه به فضای به وجود آمده در سطح رسانه‌ای، ذکر چند نکته درباره این طرح و نحوه مدیریت آن لازم است. نیروی انتظامی برای اعلام این طرح، چه هماهنگی قبلی با نهادهای مسئول از جمله مسئولین دولت یازدهم داشته است؟

مدعیان آزادی شهروندی، خود را پشت استدلال‌های مقام دولتی پنهان کرده‌اند

این آسیب‌شناس اجتماعی افزود: آنگونه که رئیس‌جمهور علیه این اقدام موضع‌گیری کرده است، نشان می‌دهد ایشان و دیگر معاونین، کوچک‌ترین اطلاعی از این طرح و جزئیاتش نداشته‌اند و یا اگر مطلع بوده‌اند، با نحوه اجرا موافق نبوده‌اند؛ به‌گونه‌ای که مدعیان آزادی شهروندی، خود را پشت استدلال‌هایی پنهان کرده‌اند و اصل طرح و مقابله با مفاسد اجتماعی را زیر سؤال برده‌اند. بهتر می‌شد اگر این طرح با آمادگی افکار عمومی و با کمک رسانه ملی، به شکلی منسجم‌تر و با حمایت‌های مردمی، رسانه‌ای و اجرا شود.
captcha