به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهناز مظاهری، معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت از محیط زیست در نشست خبری سومین همایش گروههای دانشجویی حامی محیط زیست با بیان اینکه اصول توسعه پایدار در جهان از سال 1992 به تصویب رسیده است، اظهار کرد: این قانون در سال 1358 و دو دهه پیشتر از جهان، در اصل پنجاه قانون اساسی در ایران به تصویب رسیده است که یک اصل مترقی و قابل تأمل است.
وی افزود: این اصل مسائلی را برای محیط زیست و اقتصاد در نظر گرفته به گونهای که برای نسلهای آینده مفید باشند. در واقع این همان توسعه پایدار است، توسعه پایدار که محور آن انسان است.
معاون سازمان حفاظت از محیط
زیست تصریح کرد: از یک سو قانون بر انسانمحور بودن توسعه در کشور ما تاکید
دارد و از سوی دیگر قرآن در اولین آیهای که بر پیامبر عظیم الشان اسلام نازل شده و بر امر آفرینش اشاره دارد، بر حفاظت از محیط زیست توصیه کرده است.
وی با بیان اینکه تمامی جهان اذعان دارد که قدیمترین فرهنگ جهان از این سرزمین آغاز شده است عنوان کرد: از لحاظ فرهنگی ایرانیان همواره در طول تاریخ با طبیعت عجین بوده و رابطهای متقابل با آن داشتهاند. از سوی دیگر دولت تدبیر و امید نیز خود را یک دولت محیط زیستی میخواند که برای حفاظت و حراست از طبیعت ایثار میکند.
مظاهری ادامه داد: با وجود همه این ایثارها کمبود در حراست از محیط زیست وجود دارد و هیچ راهی جز همکاری تمامی گروههای دولتی و مردمی برای رفع این کمبودها وجود ندارد.
جهاد دانشگاهی آموزش مبانی
محیط زیستی را بر عهده گیرد
وی با تاکید بر اینکه تمامی نهادها و گروها باید مورد آموزش قرار گیرند، اظهار کرد: نهادهایی مانند جهاد دانشگاهی باید ورود پیدا کرده و آموزش مبانی محیط زیستی را بر عهده گیرد.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت از محیط زیست با اشاره به اقدامات سازمان حفاظت از محیط زیست در حوزه آموزش و پرورش اظهار کرد: در حال حاضر مباحث محیط زیستی وارد 18 کتاب درسی مدارس شده و کتابی تحت عنوان انسان و محیط زیست به تصویب شورای عالی تدوین کتب درسی رسیده است.
وی افزود: پس از تدوین سرفصلهای محیط زیست کتب درسی، کارگاههایی نیز با حضور اصحاب رسانه و اساتید دانشگاه برگزار شده و سرفصلهای مصوب شده مورد بحث قرار میگیرد.
مظاهری با اشاره به تشکیل کارگروه مشترک با وزارت علوم اظهار کرد: تفاهم نامهای بین وزیر علوم تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان محیط زیست مبنی بر اضافه کردن دو واحد درسی برای دانشجویان در تمامی دانشگاهها به امضا رسیده و امیدواریم این واحدها به صورت واحدهای اجباری برای تمامی دانشجویان هر چه زودتر آماده شود. در سالی که اقدام و عمل خوانده شدهاست این اقدامات مصداق همین شعار است.
وی با بیان اینکه ما باید آموزش محیط زیست را از مهدکودکها آغاز کنیم گفت: برای اینکه مربیان مهد کودکها بتوانند آموزش محیط زیستی بدهند دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دو واحد برای معلمان مهد کودکها تدریس میکند.
معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت از محیط زیست با تاکید بر اینکه برای حراست از طبیعت باید با رویکرد دینی به مقوله محیط زیست ورود پیدا کنیم، تاکید کرد: بسیاری از مردم کشور ما مسلمان بوده و بسیار هم معتقدند. آنچه هم که دین بر آن تاکید دارد حفاظت از آب، خاک، هوا و جنگلها و سایر جانداران است. در این راستا سازمان محیط زیست برنامه ویژهای داشته و اخیرا هم پس از 15 سال دومین همایش بینالمللی دین، فرهنگ و محیط زیست را با حضور بیش از 18 کشور جهان و 31 سخنران ویژه برگزار کرد. این یک قدم بزرگ در استفاده از رویکردهای دینی برای حراست از محیط زیست است.
مظاهری تاکید کرد: ما باید به امر پژوهش ورود کنیم اما پژوهش به دلیل کمبود بودجه آن طور که باید و شاید مورد حمایت قرار نگرفته است و حداقل نتوانستهایم در سازمان حفاظت از محیط زیست کشور از تحقیقات حمایت کنیم. امیدواریم با تعامل دولت و مجلس در سال 95 حمایت از پژوهش صورت گرفته و بدون پژوهش هیچ کاری صورت نپذیرد.
وی با اشاره به برگزاری سومین همایش گروههای دانشجوی حامی محیط زیست اظهار کرد: 110 گروه دانشجوی از این سمینار حمایت کرده و راهبردهایی در سطح دانشگاهی و ملی ارائه میدهند. همچنین کارگاههای عکاسی، علت یابی تغییر اقلیم، تجلیل از گروههای دانشجوی، محیط بانان، تجلیل از خانواده شهید محیط بان استان لرستان، شب فرهنگ لرستان با حضور هنرمندان و بازدید از رویشگاه بلوط، از اهم برنامههای این نشست است.
وی در ادامه با اشاره به حمایت از پایان نامههای ارشد و دکترایی که در رابطه با مباحث محیطی زیستی هستند، گفت: در این رابطه پایان نامههای ارشد مبلغ سه میلیون تومان و پایان نامههای دکتری مبلغ شش میلیون تومان از سوی سازمان محیط زیست کمک میشود.
وی در پاسخ به پرسش ایکنا در رابطه با فعال کردن خیرین محیط زیست اظهار کرد: ما از سال 92 فعالیتهای مشترکی با خیرین داشتهایم در بحثهای آموزشی، پژوهشی و مسائل دیگر همچنین همایشهای مختلف سازمان محیط زیست مانند هفته زمین پاک از وجود خیرین بهره بردهایم.
وی عنوان کرد: تمامی این گروهها بدون اخذ بودجهای خاص بسیاری از فعالیتهای محیط زیستی را بر عهده گرفتهاند همچنین دو کتاب در رابطه با محیط زیست نیز توسط این گروهها چاپ شده است.
وی خاطر نشان کرد: با مجموعه خیرین مدرسه ساز برای ساخت و طراحی مدارس محیط زیستی وارد تعاملاتی شده و امیدواریم در استانهای مختلف این همکاری منجر به توسعه این مدارس و پر بارتر شدن آنها شود.
در ادامه این نشست مهدی کاظمی خالدی رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی نیز با اشاره به برگزاری سومین همایش گروههای حامی محیط زیست در لرستان اعلام کرد: لرستان به دلیل وجود بحث جنگلهای زاگرس و حساسیت ویژه گروههای حامی محیط زیست دانشجویی یکی از قویترین استانهای کشور است. چنانکه یکی از قویترین کانونهای حامی محیط زیست به عنوان کانون همیاران محیط زیست با بیش از 700 عضو در این استان فعالیت میکنند.
وی افزود: در این همایش 50 گروه از وزارت علوم 10 انجمن از حوزههای گوناگون و سر جمع 94 گروه مختلف دانشجوی و انجمنهای علمی حضور دارند. همچنین کانونهای هلال احمر نیز در این همایش فعال هستند.
کاظمی عنوان کرد: در نخستین روز این همایش نشست صمیمانه پرسش و پاسخ دانشجویی با حضور مسئولین وزارت علوم، وزارت بهداشت، سازمان حفاظت از محیط زیست و جهاد دانشگاهی برگزار میشود.
وی ادامه داد: همچنین مرکز افکار سنجی جهاد دانشگاهی گزارشی را در رابطه با پروژههای انجام شده در جهان آماده کرده و آن را ارائه میدهد. در ادامه چهار کارگاه عکاسی از محیط زیست، محیط زیست زوال جنگهای زاگرس، بحث اقلیم، کارگاه بازاریابی افزایش مشارکت جمعی و پنل رسانه محیط زیست برگزار میشود. همچنین دانشجویان حاضر در این همایش با حضور در نهالستان رویشگاه زاگرس مرکزی جهاد دانشگاهی به نحو کاشت گونههای در حال انقراض و حفاظت از آنها آشنا میشوند.
کاظمی یادآور شد: در این نشست همچنین از خانواده یکی از شهدای محیط بان یکی از محیط بانان منطقه همچنین پیشکسوتان حامیان محیط زیست تقدیر میشوند.