محمدحسین محمدزاده، مدیر رادیو قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به این سؤال که جمعبندی شما از حضور رادیو قرآن در مسابقات بینالمللی قرآن مالزی، بیان کرد: سفر بسیار خوبی بود و سفری بود که خیلی علاقهمند بودیم در آن حضور داشته باشیم و انشاءالله این امر نقطه آغازی برای حضور فعال رادیو قرآن مانند همه حضورهای مؤثر این رادیو در صحنههای مهم قرآنی باشد.
وی با بیان اینکه به جهت سازمانی شرایط برای سفر فراهم نشد و انجام این سفر دغدغه شخصی بود و به صورت شخصی انجام گرفت، افزود: در عین حال طی این سفر تا حدودی سعی کردیم تا وظایف مسئولیتی خود را نیز انجام دهیم، علیرغم اینکه این سفر کاملاً با مرخصی سازمانی صورت گرفت و مأموریت سازمانی نبود.
محمدزاده ادامه داد: در عین حال سعی کردیم که یک بررسی خوبی از ناحیه پوشش رسانهای این مسابقات و همچنین، مباحثی که مربوط به تبلیغ و ترویج میشود، انجام دهیم؛ چراکه رادیو قرآن مدتی است در رابطه با این مسئله در ستاد عالی مسابقات مسئولیتی را پذیرفته و طبق این وظیفه سعی کردیم تا نکاتی را در زمینه برگزاری مسابقات استخراج کنیم.
وی اظهار کرد: سعی کردیم که بیشتر در این زمینه احصایی از مزایای برگزاری مسابقات داشته باشیم تا بتوانیم از این مزایا در فضای اطلاعرسانی و همچنین، تبلیغ و ترویج فضاهای قرآنی استفاده کرده بهویژه اینکه بتوانیم این نکات را در بحث مسابقات به دوستان برگزارکننده و دوستانی که عهدهدار اجرائیات فضاهای تبلیغی، ترویجی و اطلاعرسانی مسابقات هستند، منتقل کنیم.
مدیر رادیو قرآن تصریح کرد: یکی از مهمترین مسائلی که در حوزه تبلیغ و اطلاعرسانی مسابقات مالزی کاملاً مشهود بود و به چشم میخورد، این بود که برگزارکنندگان این مسابقات کار خود را با محوریت رسانه اجرا میکنند یعنی قاب تصویر برای برگزارکنندگان مسابقات بسیار اهمیت و اولویت دارد، اگر چه داخل فضای سالن بسیار خوب و باشکوه است، اما شکوه مضاعف و بسیار جذب کننده مربوط به طراحیهایی میشود که برای انعکاس رسانهای تدارک دیدهاند.
وی با بیان اینکه خیلی از دوستانی که برای اولین بار به این مسابقات آمدند اظهار میکردند که آن شکوهی که ما از مسابقات مالزی در ذهنمان وجود داشت، هنگامی که در فضای مسابقات قرار گرفتیم آنچنان شکوهی را ندیدیم، گفت: این نشان دهنده سرمایهگذاری در بُعد رسانهای این مسئله است به خاطر اینکه شرکتکنندگان در فضای سالن مسابقات حداکثر هزار تا هزار و پانصد نفر هستند، اما کسانی که مخاطبین هدف این اعضای قرآنی و مسابقات هستند، میلیونها نفری هستند که این مسابقات در سراسر جهان برایشان منعکس میشود بنابراین سرمایهگذاری در مسئله تبلیغ و اطلاعرسانی این مسابقات و بحث قاب تصویر است و بستهبندیهای رسانهای که اینها هم در حوزه تصویر و هم در حوزه شنیداری دارند.
محمدزاده اظهار کرد: به هر جهت میطلبد همچنان که در مسابقات باشکوه داخل کشور که همه نهادها برگزار میکنند، همه رسانهها سعی دارند تا حضور داشته باشند و آن را به درستی انعکاس دهند، رسانههای مختلف یعنی هم رسانههای مکتوب هم شنیداری و هم تصویری نمایندگانی در این زمینه داشته باشند. به هر جهت حضور رسانههای مختلف ظرفیت رسانهای داخلی ما میتواند در اینجا هم نیاز مخاطبان را که بتوانند در جریان صحیح برگزاری مسابقات قرار بگیرند برطرف کند و هم خدمترسانی رسانهای را در همه ابعاد انجام دهد به خاطر همین هم اگرچه این سفر مأموریت سازمانی رسانه ملی نبود، اما به جهت نیازی که در رابطه با مخاطبان احساس کردیم، اطلاعرسانی مناسبی را برای مخاطبان و شنوندگان رادیو قرآن در نظر گرفتیم که این خدمت نیز انجام شد و الحمدلله بسیار رضایتبخش بود.
مدیر رادیو قرآن بیان کرد: در سمت دیگر علاوه بر بررسی فضاهای تبلیغی، ترویجی و اطلاعرسانی، بررسی دیگری که شاید تا الآن نیز انجام شده باشد، اما در این سفر به صورت دقیقتر انجام شد، بحث دیپلماسی بین برگزارکنندگان مسابقات جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها است که به نظر میرسد این دیپلماسی خیلی ظرفیت افزایش دارد، شاید الآن ما نمره آنچنان شفافی را نتوانیم به این روابط بدهیم اما اینکه آن را برای برطرف شدن خیلی از دغدغهها مانند یکسان شدن یا نزدیک آئیننامههای مسابقات و ... به کار بگیریم بسیار اهمیت دارد.
وی با بیان اینکه در تعاملاتی که بین برگزارکنندگان انجام می شود، میتوانیم همافزاییهای مناسبی را بررسی کنیم و حداقل از زمان برگزاری مسابقاتمان به نحو شایستهتری بهره بگیریم، ادامه داد: از این طریق و با ارتقاء سطح دیپلماسی مسابقات، اتفاقات بسیار خوبی میافتد و مزایایی بسیاری عائد دو طرف میشود که البته در این زمینه نیز به مقدار قابل توجهی بررسیها صورت گرفت و حتی برخی ملاقاتها نیز زمینهاش فراهم شد اما یک کار کوتاه و صرفاً در زمان برگزاری مسابقات آنچنان تأثیری ندارد و این بهعنوان یک کار برنامهریزی شده لازم است که بین برگزارکنندگان مسابقات کشور و سایر ملل به ویژه مالزی که مسابقات آن از قدمت بیشتری برخوردار است به وجود بیاید که در این زمینه نیز بررسیهایی را انجام دادیم و انشاءالله نتایج این بررسیها را به مسئولان ذیربط منتقل خواهیم کرد.
محمدزاده اظهار کرد: اگر حضور در این مسابقات برای ما یک دغدغه قرآنی بود که خیلی جذاب و جالب نیز بود، به هر جهت چون ما در امر رسانه کار میکنیم، حتی با هزینه شخصی نیز دوست داریم خود را به فضاهای ژورنالیستی بهویژه قرآنی به جهت وظیفه ذاتیمان برسانیم، همین امر باعث شد که امسال حضور ما به نسبت در این مسابقات بیشتر باشد، اما خیلی مایل هستیم که همچنانکه رادیو قرآن و سایر رسانهها در رویدادهای مهم قرآنی داخل کشور حضور مؤثر دارند انشاءلله این حضور را با برنامهریزی در اتفاقات و رویدادهای قرآنی خارج از کشور نیز داشته باشیم.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که ظرفیت مراکز قرآنی مالزی را در راستای تعاملات فرهنگی با محوریت قرآن کریم هم از بعد رسانهای و هم از بعد فرهنگی چگونه میبینید؟ اظهار کرد: این مسئله نیز جزء مسائلی بود که خیلی مورد توجه قرار گرفت البته برنامهریزی نیز شده بود که دیدارهایی از یک سری مؤسسات قرآنی انجام شود که این امر ظرفیت بسیار مناسبی برای الگوگیری و ارائه الگوهایی که ما در ایران تجربه آن را داشتیم است.
مدیر رادیو قرآن تصریح کرد: این تعاملات میتواند هم برای ارتقاء سطح خدمترسانی در حوزههای فرهنگی و قرآنی داخل کشور و هم ارائه تجربیات به طرفهای مقابل خارج از کشور خیلی مفید باشد. این همافزاییها میتواند در فضای قرآنی و نیز در ارتقای فرهنگ قرآنی کشور مؤثر باشد.
وی در ادامه با بیان این نکته که رادیو قرآن برنامهای را در رابطه با بررسی پنج تلاوت برتر این دوره از مسابقات ارائه کرده بود، اظهار کرد: در روز یکشنبه یعنی درست کمتر از 24 ساعت پس از برگزاری اختتامیه و اعلام نتایج، سعی کردم که این برنامه را در آنتن رادیو قرآن هم در معرض قضاوت کارشناسان داخل استودیو قرار دهیم و هم فضایی را برای استماع کل شنوندگان و ارائه نظریاتشان بهعنوان هیئت منصفه عمومی ارائه کنیم البته این امر یک مطلب جدیدی نیست؛ چرا که در دهههای قبل از دهه هشتاد نیز در خیلی از جشنوارههای نغمات دینی از روش مکملی و تکمیلی هیئت منصفه عمومی به علاوه هیئت داوران بهره میگرفتیم و یک فضای تکمیلی میتواند نقش مکملی برای قضاوت کارشناسان ایرانی نسبت به تلاوتهای برتر این دوره از مسابقات مالزی داشته باشد.
محمدزاده با بیان اینکه چون آئیننامههای مسابقات واحد نیستند، این هیئت منصفه میتواند خیلی نقش مؤثرتری در ارائه نظر داشته باشد، بیان کرد: به هر جهت ممکن است که هیئت داوران مالزیایی براساس یک سری شاخصهایی ارزیابی و قضاوت کنند و کارشناسانان ما به همین صورت اما هیئت منصفه عمومی و نیز نظریاتی که ما از طریق سامانه پیامکی دریافت خواهیم کرد میتواند این نقصان را نیز بهگونهای تاحدی جبران کرده و نتیجه شفافتری را ارائه دهد البته ما قصد این را نداریم که تلاوتی را به عنوان تلاوت برتر ارائه کنیم؛ اگرچه نظر خود را همواره به صورت شخصی اعلام کردهایم که برای مثال تلاوتی سطح بالاتری از باقی تلاوتها دارد.
مدیر رادیو قرآن ادامه داد: شنوندگان میتوانند از طریق سایت رادیو قرآن، کانال تلگرامی رادیو قرآن و همچنین، اپلیکیشن رادیو قرآن با این برنامه ارتباط برقرار کنند. همچنین، در خبرگزاری ایکنا نیز همکاران میتوانند این پنج تلاوت را بارگذاری کنند تا فضای دسترسی را افزایش دهم و بتوانیم بازخورد نظریات را داشته باشم تا به آن نتیجهای که یک قضاوت عمومی نسبت به این پنج تلاوت است، نزدیکتر شویم.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که در بحث مقایسهای بین مسابقات مالزی و مسابقات ایران این احساس وجود دارد که مسابقات مالزی خیلی ساده و بی حاشیه اجرا میشود ولی ما در کشور خود این مسئله را در حوزه مسابقات خیلی پرطمطراقتر و پرجلاتر میبینیم آیا این امر را مزیت میدانید یا بهعنوان یک نقطه ضعف ارزیابی میکنید؟ گفت: بدون شک سادگی و سهلالورود بودن شرکتکنندگان و تماشاچیان در صحنه مسابقات مالزی یک مزیت محسوب میشود همین حس راحت وارد شدن انسان انگیزه فراوانی برای برنامهریزی جهت ورود به مسابقات خواهد داد که این یک مزیت است.
محمدزاده با بیان اینکه میشود در رابطه با برگزاری مسابقات بسیار باشکوه جمهوری اسلامی نیز از این مزیت برخوردار شد و کار سختی هم نیست، ادامه داد: خیلی از علاقهمندان مایل هستند در همین فضاهایی که مسابقات برگزار میشود حضور پیدا کنند ما نیز باید آنچنان خداوند متعال قرآن را برای درک و فهم بیشترش سهل گردانید، از این سهولت و درک که شرایط را برای جذب بیشتر فراهم کند، بهعنوان یک مزیت استفاده کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به این سؤالی در رابطه با هزینههای فراوان برای ایجاد دکور مسابقات بینالمللی کشور و اینکه آیا این هزینههای فراوان لزومی دارد یا خیر، افزود: من اطلاعات کاملی نسبت به این مسئله ندارم که بخواهم قضاوتی داشته باشم اما با توجه به صحبت اولیهای که ارائه کردم، هر چقدر در زمینه قاب تصویر سرمایهگذاری شود و عظمت و شکوه مسابقات برای میلیونها بینندهای که خارج از فضای مسابقات منعکس شود و نیز برگزاری مسابقات در حقیقت کاملاً رسانهمحور باشد، کار از این جهت اثرگذاری بسیار مؤثری خواهد داشت.
مدیر رادیو قرآن ادامه داد: احیاناً اگر که دکوراسیونی در فضای مسابقاتی با لحاظ شرکتکنندگان و تماشاچیان به صورت حاضرمحور طراحی شده باشد شاید هزینهها را بالا ببرد و اگر ما در این زمینه به یک نظری به صورت بین بین برسیم البته نه اینکه خیلی سریع برای مثال کلا مسابقات را رسانهمحور کنیم ولی میتوانیم با توجه به فرهنگ خاص بومی خود برنامهریزی کنیم که شاید مسیر بین بین در این زمینه بهتر باشد، یعنی هم ملاحظه قاب تصویر برای بینندگان خارج از فضا بشود و هم آن چنان تأکید فراوانی بر اینکه داخل سالن همه چیز از جهت جذب و جذابیت در سطح خیلی بالایی باشد، نشود که برای مثال نتوانیم یک قاب خوبی از جنبه رسانهای از آن داشته باشیم در این زمینه به نظر میرسد روش بین بین روش متعادلتر است.
وی در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه هزینه چند میلیاردی برای مسابقات بینالمللی قرآن کشور صورت میگیرد، آیا پیشنهاداتی در رابطه با تولید برنامه از این مسابقات در طول سال دارید، تصریح کرد: در این زمینه پیشنهاداتی را تنظیم کردهایم که به مسئولان امر منتقل خواهیم کرد. الحمدلله یکی از مزایایی که مسابقات بینالمللی ایران دارد، حواشی بسیار مهم و قرآنی است که در خلال برگزاری مسابقات وجود دارد و این ظرفیت بسیار مناسبی برای تولید مستندها، تولید برنامههای قرآنی برای حداقل فضای ماه مبارک رمضانی که پس از برگزاری مسابقات در فاصله کوتاهی به این ماه پرفیض خواهیم رسید، است. این فضا فضای بسیار بکر و خوبی برای تولید برنامههای رسانهای و ارائه آن به مخاطبان حداقل در ماه رمضان است البته شاید بشود خیلی از برنامهها رانیز در طول سال برگرفته از این فضای مسابقات و حواشی آن تولید و پخش شود.
بخش اول گفتوگو با مدیر رادیو قرآن را اینجا بشنوید.
بخش دوم گفتوگو با مدیر رادیو قرآن را اینجا بشنوید.