به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به منظور ایجاد چگونگی محقق کردن امر رهبر انقلاب مبنی بر روند حمایت مسئولان از حرکتهای خودجوش مردمی مهدی مقامی، مدیر مؤسسه تدبر در قرآن و سیره با اشاره به اصل شعار نظام و معنای و مفهوم آن به تدوین آن پرداخت.
مقامی در این خصوص با تأکید بر مفهوم نظام جمهوری اسلامی گفت: کشور ما به نام جمهوری اسلامی است. واژه جمهوری خطاب به مردم است که با قرار گرفتن اسلامی در کنار آن مردمسالاری دینی از آن یاد میشود.
وی ادامه داد: مردمسالاری دینی یعنی نقش مردم در امور و پیشبرد امور در اداره جامعه مدنظر قرار میگیرد در واقع یعنی در خود عنوان کشور ما واژه مردمسالاری آمده و نقش مردم در حکومت و حاکمیت مشخص شده است.
مقامی در این خصوص مطرح کرد: از زمانی که انقلاب اسلامی رقم خورد یک فرایند تمدن اسلامی را پشت سر گذراندهایم.
مدیر مؤسسه تدبر در قرآن و سیره تصریح کرد: در حال حاضر نیز در حال شکلگیری دولت اسلامی هستیم و در این رابطه دولت اسلامی گفتمان واسپاری فعالیتهای دولتی به مردمی و کوچک شدن دولت مطرح شده و عمده فعالیتهای را به مردم واگذار میکند. در این واگذاری یکی از مؤلفهها در تحقق تمدن اسلامی موضوع فرهنگ است که در موضوع فرهنگ اسلامی قرآن و عترت مهمترین ارکان فرهنگ ماست.
وی با اشاره به قرآن و عترت یکی از عرصههای مهم فرهنگسازی عنوان کرد: ما بهدنبال تحقق فرهنگ اسلامی هستیم و در مقوله فرهنگ قرآن و عترت از مهمترین بحثهایی است که شکل میگیرد.
مقامی با تأکید بر عملکرد مؤسسات قرآنی بهعنوان یکی از ارکان پیشرفت فرهنگ گفت: مؤسسات قرآنی کار قرآن و عترت را انجام میدهند در واقع فعالیت اصلی و بار اصلی تحقق تمدن نوین اسلامی بر روی نهادهای مردمی است که کار قرآن و عترت را انجام میدهند و تا زمانی که این مهم به سرانجام مطلوبی نرسد تمدن نوین اسلامی رقم نخواهد خورد. لذا نهادهای مردمی در سطح کلان و مؤسسات قرآنی به تبع نهادهای مردمی بیشترین تأثیرگذاری را میتوانند در پیشبرد حاکمیت مردمسالاری دینی و بیش از آن در تحقق تمدن نوین اسلامی داشته باشند.
مدیر مؤسسه تدبر در
قرآن و سیره با توضیح بیشتر
در این خصوص افزود: این گفتمانی است که رهبر
انقلاب مطالبه میکنند. اینکه ایشان به نوعی دولت را ترغیب میکنند تا از نهادهای مردمی
حمایت کنند.
وی ضمن با بیان اینکه واسپاری امور قرآنی ـ دینی به مردم در مسیر تحقق راهبرد است، اضافه کرد: اگر تمدن نوین اسلامی بخواهد شکل بگیرد حکومت و نهادهای حاکمیتی هیچ گریزی ندارند از اینکه واسپاری کنند در واقع تمدن نوین اسلامی به دست مردم رقم میخورد و نه به دست دولت.
مدیر مؤسسه تدبر در قرآن و سیره با تأکید بر دو جهت از تمدن نوین اسلامی خاطرنشان کرد: تمدن نوین اسلامی دو جلوه دارد یک جهت نهادهای حاکمیتی باید از نهادهای مردمی حمایت کرده و به آنها میدان دهند و از طرفی دیگر نهادهای مردمی باید تلاش کنند تا این تمدن اسلامی تحقق پیدا کنند.
وی با اشاره به حضور نهادهای مردمی و نقش آنها در حوزه قرآن و عترت افزود: مسئولان در حوزه قرآن و عترت در سیاستگذاری قرآنی بیشترین توجه را به نهادهای مردمی داشته باشند و هم در بعد برنامهریزی و اجرا از آنها استفاده کنند.
مدیر مؤسسه تدبر در قرآن و سیره با اشاره نقش اجرایی موسسات قرآنی تاکید کرد: در بحث اجرایی نهادهای حاکمیتی برای اجرای برنامهها راهی جز عملیاتی کردن آن توسط نهادهای مردمی ندارند. بهعنوان مثال تحقق یک امر قرآنی باید از مسیر مؤسسات قرآنی اتفاق بیفتد.
مقامی با تبیین وظیفه مؤسسات نسبت به جذب حمایت بیشتر افزود: مؤسسات قرآنی باید تفکر خود این است که فکر خود را تمدنی کنند یعنی از فکرهای خّرد بیرون آمده و با توجه به سیره اهل بیت جهانی اندیشیده ولی منطقهای عمل کنند.
این فعال قرآنی با تأکید بر توسعه یافتن فکر و اندیشه مدیران مؤسسات و فعالین این عرصه گفت: مجموعه مؤسسات قرآنی باید به این نکته برسند که فکر خود را توسعه داده و تنها برای روستا یا شهر خود را نیاندیشند در یک نگاه مجموعه امت اسلامی باید دیده شود و بعد از آن کار قرآنی در نظر گرفته شود.
مقامی با اشاره به جلوه دیگری از نقش و وظیفه مؤسسات قرآنی عنوان کرد: مؤسسات ما باید به یک معنا انقلابی عمل کنند. با توجه به سخنان رهبر انقلاب این روحیه جهادی در مؤسسات باید بیشترین نما را داشته باشد.
حرکت جهادی و فرهنگ جهادی در مؤسسات قرآنی باید بیشترین نما را داشته باشد. بهترین مدیران جهادی ما باید مدیران قرآنی باشند.
مقامی بهترین مدیران جهادی را مدیران قرآنی خواند و افزود: خود قرآن میفرمایند و جاهدهم به جاهدم کبیرا ما باید با قرآن جهاد کنیم و به وسیله قرآن به سمت تفکر سوکولار برویم. میتوان بوسیله قرآن با این روحیه جهادی که از قرآن سرچشمه میگیرد پیش برویم و همانطور که خداوند وعده است: «ان جاهدو فینا لنهدینهم سبلنا» اگر شما در مسیر ما جهاد کنید و به بهترین راهها هدایت خواهید شد. یعنی اگر کسی میخواهد یک فعالیت قرآنی مطلوب و اثرگذار انجام دهد باید روحیه جهادی داشته باشد.
وی درخصوص اهمیت روحیه جهادی افزود: تا این روحیه جهادی در مدیران ما اتفاق نیوفتند نمیتوانیم با فرهنگ غربی دست و پنجه نرم کنیم یعنی آنها مهمترین ارکان فرهنگی ما را که قرآن و عترت باشد در تیررس تهاجمات خودشان قرار دادند و امروزه با ابزارآلات مختلف فکر انقلابی و ولایی را از ما گرفته و درصدد تبدیل جامعه به یک جامعه سکولار هستند.
مدیر مؤسسه تدبر در قرآن و سیره درخصوص حمایتهای مسئولین از نهادهای مردمی خاطرنشان کرد: حمایت مسئولین تنها در حمایتهای مادی خلاصه نمی شود. اینکه ما بتوانیم شخصیتها و ظرفیتهای قرآنی خود را شناسایی کنیم و آنها را به درستی کار بگیریم یک حمایت است. اینکه به مؤسسات قرآنی سر زده و پای صحبت آنها بنشینیم یک نوع حمایت معنوی است گرچه حمایتهای مادی نیز در بخشی از آنها خواهد گنجید.
وی با اشاره به مشکلات اقتصادی که در حال حاضر گریبانگیر تمام جامعه است، گفت: نمیشود توقع زیادی را در برطرف کردن مسائل مادی از سمت دولت داشته باشیم گرچه توقع بیش از اینهاست که نهادهای حاکمیتی در عرصههای مختلف حمایتی بلکه حمایتهای اخلاقی و فناوری کمکی برای نهادهای مردمی داشته و در واقع به آنها به جای ماهی دادن ماهیگیری یاد دهند.
مقامی درخصوص چگونگی قویتر شدن مؤسسات ادامه داد: برگزاری دورههای روزآمد کردن مؤسسات؛ توانمندسازی مؤسسات و دورههایی جهت آشناسازی مدیران و مؤسسات با قوانین جمهوری اسلامی از برنامههایی است که میتواند به قوی ترشدن مؤسسات کمک کرده و نقش معنوی حمایتهای دولتی را تبیین کند.
همچنین، شناسایی شخصیتهای قرآنی؛ آثار و ایدههای قرآنی و بهکارگیری در بدنه برنامهریزی و سیاستگذاری از دیگر راههای حمایتهای مؤسسات است.
وی درخصوص وجود مؤسسات توانمند در حال حاضر نیز اظهار کرد: در زمینه اجرا مؤسسات توانمندی در سطح کشور داریم که هر کدام میتوانند دستی بر نهاد های حاکمیتی داشته باشند در واقع باید به جای اینکه ما نگاه مقابلهای با نهادهای مردمی داشته باشیم آنها را در کنار خود ببینیم و نهاد قرآنی رقابت را کنار گذاشته و به رفاقت بپردازند.
وی با اشارهای کوتاه به ادغام به دو اتحادیه افزود: در حال حاضر زمان آن رسیده است که به یک جبهه قرآنی تبدیل شویم که اگر این جبهه قرآنی با جهاد قرآنی اتفاق بیفتد بهترین آینده برای جمهوری اسلامی رقم خواهد خورد.