جبار آذین، کارشناس و منتقد سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه «رسوایی 2» در امتداد بخش نخست این فیلم ساخته شده، اظهار کرد: در این فیلم سینمایی مسعود دهنمکی (کارگردان فیلم) بار دیگر سراغ مضامینی رفته که در آنها ارزشهای دینی و قرآنی ویژگی اصلی کار است، برای همین میتوان «رسوایی 2» را یک کار دینی – اجتماعی نامید. همچنین در این کار سینمایی سعی شده است که دغدغههایی مد نظر قرار گیرد که خلأ آن به شدت در جامعه امروز احساس میشود؛ نقصانهایی که بیشتر در بخشهای اجتماعی و سیاسی مشاهده میشود.
وی افزود: در این کار کارگردان برای در امان بودن از برخی نقدها که عموما شخصی است تا حرفهای، شهر مورد نظر فیلم را خیالی تصویر کرده است تا عدهای در مقابل آن گارد نگیرند؛ تلاشی که نتیجه نداده است، چون مخالفان این فیلمساز با کارگردان مشکل دارند تا پیام فیلم. این اتفاق را به خوبی درباره برخوردهایی که با تمام فیلمهای این فیلمساز رخ داده، میتوان مشاهده کرد.
این کارشناس در پاسخ به این سؤال که در بحث فرم «رسوایی 2» چه مشکلی دارد؟ گفت: این کار نیز همانند دیگر فیلمهای دهنمکی تا حدودی دستخوش مشکلات ساختاری است. این اتفاق را به طور ویژه در شخصیتپردازی این فیلم هم میتوان مشاهده کرد. برای مثال شخصیت «حاج یوسف» دچار تزلزل شخصیت است، به این نحو که در کلیت فیلم میبینیم که وی الگویی از یک شخصیت برتر دینی را ارائه میدهد، اما در جایی نیز دیالوگی بیان میکند که به هیچ وجه برازنده یک روحانی نیست. این اتفاق را به نوعی دیگر درباره خبرنگار فیلم هم میتوان مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه، شعار مشکل دیگر این فیلم است، بیان کرد: این فیلم همانند دیگر کارهای این فیلمساز یک آسیب جدی دارد. آن هم این است که مضامین مورد نظرش را در قالبی شعاری بیان میکند، البته این که در این فیلم شعار داده شود به خودی خود مشکل نیست، بلکه آنچه اهمیت دارد واقعگرایی پیام است که باید همدوش شعار حرکت کند، در غیر این صورت تاثیرگذاری لازم را به همراه نخواهد داشت. برای مثال تصویرسازی که از پرچم امام حسین (ع) در فیلم میشود از پختگی لازم بهره نبرده است.
آذین درباره کارگردانی و جلوههای ویژه این فیلم گفت: در این فیلم سینمایی بار دیگر شاهد اتفاقات بسیار خوبی در عرصه جلوههای ویژه هستیم. این ویژگی در صحنههایی که زلزله ترسیم میشود به عینه قابل لمس است. در ضمن این اتفاق نشان میدهد که با کمی حمایت قادر هستیم قدمهای خوبی در حوزه سینمایی تکنیکال برداریم. درباره کارگردانی «دهنمکی» نیز باید بگویم که من به این فیلمساز نمره بسیار خوبی میدهم، چون معتقدم این کارگردان در هر کارش نسبت به فیلم قبلی پیشرفت محسوسی داشته است.
بازیگردانی خوب در فیلمهای دهنمکی
آذین درباره بازیگری در «رسوایی 2» هم اینگونه توضیح داد: معمولاً در فیلمهای دهنمکی از بازیگران بازی خوبی گرفته میشود. اقدامی که برای یک فیلمساز امتیازی مهم محسوب میشود. به هر حال اکبر عبدی و شریفینیا باز هم بازی خوبی از خود ارائه دادهاند و دیگر شخصیتهای فیلم هم از عهده نقششان برآمدهاند.
وی در پایان تاکید کرد: فیلم «رسوایی 2» از آن دست کارهایی است که با وجود انتقادات مطرح شده جزء کارهای خوب و شایسته سینما به شمار میآید. در کنار این امتیاز، فیلم اخیر دهنمکی توانسته همچون کارهای دیگر فیلمساز، رضایت تماشاگر را به دست آورد. دلیل این اتفاق هم در این امر نمود پیدا میکند که فیلمساز، قصهگوی خوبی است و فرم و قاب دوربین را خوب میشناسد. برای همین بدون اینکه از تبلیغات شهری و تلویزیونی خوبی بهره برده باشد، باز هم کارش از سوی تماشاگران با استقبال مواجه میشود. در انتها باید بگویم که مسعود دهنمکی فیلمسازی است که سینما را ابزاری برای تبلیغ ارزشهای دینی و اسلامی میداند، ویژگی که به نظرم بسیار پسندیده و شایسته است.