محمد خزاعی، تهیهکننده سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ضرورت برگزاری جشنواره مدافعان حرم اظهار کرد: بی تردید، بیان عظمت و زیبایی کار شهدای مدافع حرم دشوار است، زیرا هیچ کس نمیتواند ارزش و اهمیت کار این شهدا را که برای حفظ و حراست از آرمانها و مبانی اعتقادی و دینی ما فداکاری میکنند و برای صیانت از حرم حضرت زینب (س) و نمادهای اعتقادی و مذهبی راستین ما تا پای جان ایستادهاند، نادیده بگیرد. در ضمن وقتی رهبر انقلاب درباره شهداي مدافع حرم میفرمایند: «حقیقتاً هـم شـهدای مدافع حرم، هـم خانوادههـا، پـدران، مـادران و فرزنـدان آنـان، حـق بزرگی بر گـردن همـه ملت ایـران دارند.» پرداختن به شهدای حرم تنها یک رسالت سینمایی نیست، بلکه تکلیف دینی و ملی است.
وی افزود: جشنواره فیلم مدافعان حرم یک حرکت پسندیده و اقدام ستودنی است تا بلکه تلنگری شود برای جامعه هنری و سینمایی ما که بیتفاوت از کنار این جریان نگذرند و آستینها را بالا بزنند. در کلامی اگر دوران دفاع مقدس توسط شهید آوینیها به ثبت رسید و دهها عکاس، مستندساز و سینماگر به آن پرداختند، امروز هم جریان دفاع از حرم استمرار و تداوم همان دفاع مقدس است، لذا باید در این راستا، جریان فرهنگی جدیدی شکل بگیرد و با حمایت متولیان و مسئولان فرهنگی نسل تازهای از سینماگران بصیر و متعهد پای به میدان بگذارند.
دبیر جشنواره فیلم مقاومت با بیان اینکه، شهدا رفتند و این هنرمندان و سینماگران هستند که باید ارزش و بزرگی کار و پیامشان را همچون حضرت زینب(س) که پیام سیدالشهدا(ع) را به گوش تاریخ رساند، پیام شهدا را منتشر و منعکس کنند، اظهار کرد: سینمای کشورمان موظف است در این حوزه فیلمسازی کند و در درجه اول مسئولان سینمایی موظف هستند امکاناتی فراهم آورند تا فیلمسازانی که علاقهمند به کار در این حوزه هستند بتوانند اثر خود را تولید کنند. نکته دیگر اینکه، مدافعان حرم نقش الگو را برای جامعه دارند، این افراد، همچون مشعلهای فروزانی مسیر حرکت و نقطه هدف را به همه نشان میدهند، پس امروز معلمان واقعی، مدافعان حرم هستند که با غلبه بر ترس و ترک تعلقات دنیا، با الگوگیری از علمدار کربلا، به حضرت سیدالشهدا(ع) اقتدا کرده و با شناخت وظیفه، به تکلیف خود برای دفاع از حرم به مثابه نشانهای از عزت، هویت دینی و انسانی میپردازند.
شهدای مدافع حرم؛ درخشانترین نگین جهان اسلام
تهیهکننده «قلادههای طلا» در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: شهدای مدافع حرم به مثابه درخشانترین نگین افتخار و مباهات جهان اسلام و ایران بوده و نسلی هستند که پای صیانت و دفاع از اماکن مقدسه در نبرد با کفر، جریانات تکفیری و داعش تا آن سوی مرزها جلو رفته و بر سر ایمان و آرمانشان ایستادند. شهدای مدافع حرم حتی رسانههای غربی را به حیرت وا داشتهاند و هر انسان غیرتمندی را به تحسین وا میدارند، ولی متاسفانه، به نظر میرسد مدیریت فرهنگی و سینمایی ما از این قافله عقب مانده است.
خزاعی با بیان اینکه شایسته است موجی قوی برای مستندسازی و فیلمسازی از سوی پایگاههای ارزشی داخل و جهان اسلام و حتی مستندسازان مستقل برای ثبت عظمت این جریان راه افتد، تاکید کرد: ایجاد بسترهایی برای معرفی و تبیین اهداف و آرمانهای این شهدا ضروری است، برای همین برگزاری جشنواره مدافعان حرم یک نیاز واجب است. البته، در دوره جدید جشنواره فیلم مقاومت هم، مهترین راهبرد بینالمللی به این موضوع اختصاص داده شده و جایزه عماد مغنیه جشنواره نیز به شهدای مدافع حرم اختصاص پیدا کرده است.
دبیر اسبق دو دوره جشنواره فیلم فجر تاکید کرد: باید شرایط و بسترهایی فراهم کنیم تا مردم جهان با گوشههایی از مظلومیت این شهدا و گستره وحشتناک جرم و جنایت سیاستمداران و سناریونویسان امنیتی و سیاسی غرب بیشتر آگاه شوند. در ضمن انتقال پیام شهدای مدافع حرم، نشانگر گسترش گفتمان انقلاب اسلامی در منطقه و جهان است و رسانه سینما و هنر میتواند در انتقال و ثبت و انعکاس آن نقشآفرینی کند.
این تهیهکننده سینما با بیان اینکه متاسفانه در عرصههای فرهنگی و سینمایی به وضوح شاهد نوعی عقبگرد نسبت به روح پیام و آرمانهای شهدا هستیم، تاکید کرد: همین انفعال و عقبگرد در برخی هنرمندان و مدیران فرهنگی و سینمایی کمک کرده تا امروز، بیشتر شاهد رشد و رونق جریان شبه روشنفکری باشیم. جریانی که به نادیده گرفته شدن آرمانهای شهدا منجر میشود و خروجی آن آسیبهای تلخی است که بر پیکره فرهنگ و باورهای اجتماعی و اخلاقی جامعه وارد میآید.
گیشه، هدف سینمای ایران نیست
وی درباره رویکرد سینما در قبال گیشه نیز چنین توضیح داد: فروش سینما و رونق گیشه قابل نکوهش نیست، ولی رشد و رونق باید در محتوا و اندیشههای انقلابی رخ دهد. با این توضیح در زمان حال، شرایطی در حوزه فرهنگ و هنر و سینما شکل گرفته که بعضی از هنرمندان در آثارشان نسبت به آرمانهای شهدا بیتفاوت هستند.
خزاعی در پایان سخنانش تصریح کرد: کاروان شهدای مدافع حرم به حرکت درآمده است. در این کاروان همه فرقه، قومیت و طبقهای هستند؛ ایرانی، افغانی، پاکستانی، عراقی، لبنانی، سوری، بحرینی، ترکی، یمنی و همچنین، طیفهای مختلف از نخبگان و اساتید تا کارگران و صنوف. در این راستا امیدوارم جامعه هنری و مدیریت فرهنگی و سینمایی ما از این قافله جا نماند.