«حسن عفیف الدهینی»، روشندل لبنانی و نماینده این کشور در نخستین دوره مسابقات بینالمللی حفظ کل قرآن ویژه روشندلان، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به چگونگی حفظ قرآن کریم با وجود محرومیت از قدرت بینایی پرداخت.
این روشندل لبنانی، برگزاری نخستین دوره مسابقات قرآن ویژه نابینایان در ایران را گام بسیار مهم و ارزشمندی توصیف کرد و گفت: انسان نابینا و معلول،
هر نوع معلولیتی که داشته باشد، اما توانایی، عزم و اراده قوی دارد و میتواند همگام با برادران
بینای خود به مقامهای برتر نیز برسد و شاید حتی از آنها پیشی بگیرد.
متن گفتوگوی خبرگزاری ایکنا با این روشندل لبنانی به شرح ذیل است:
ایکنا: ابتدا خود را معرفی کنید
حسن عفیف الدهینی، 36 ساله از لبنان، حافظ کل قرآن و شرکتکننده در نخستین دوره مسابقات بینالمللی حفظ کل قرآن ویژه روشندلان هستم.
ایکنا: در چه سالی حفظ قرآن را شروع کردید؟
میتوانم بگویم که علاقهمندی من به قرآن از لحظهای آغاز شد که قدرت بیناییام را از دست دادم، 13 ساله بودم که طی یک حادثه بیناییام را از دست دادم، اما چون قبل از این حادثه من بینا بودم این امر باعث شد که گوشهنشین و از مردم و اطرافیانیم دور شوم، تنها مونس من رادیو و نوارهای قرآنی بود و از آن زمان نوعی علاقه در من ایجاد شد که کل قرآن را حفظ کنم. به همین دلیل در 18 سالگی تصمیم گرفتم که حفظ قرآن را شروع کنم و بحمدالله در 27 سالگی حفظ را به پایان رساندم.
ایکنا: از کدام قاریان بزرگ در قرائت تقلید میکنید؟
در سالهای اول از «شیخ محمود خلیل الحصری»، قاری و مشهور بزرگ مصری تقلید میکردم و تلاوت ترتیل وی بسیار بر من تأثیر گذاشت، اما در تلاوت تحقیق از دو قاری بزرگوار استاد «عبدالباسط عبدالصمد» و استاد «محمدصدیق المنشاوی» بسیار تأثیر گرفتم.
ایکنا: آیا در مسابقات ملی و بینالمللی قرآن شرکت داشتهاید و چه مقامی کسب کردهاید؟
در مسابقات ملی بسیاری در سطح لبنان شرکت کردهام و در یکی از این مسابقات در سال 2008 میلادی حائز رتبه اول شدم و در سال 2014 میلادی نیز در رشته حفظ کل قرآن در مسابقات بینالمللی قرآن ایران حضر یافتم.
ایکنا: سطح نخستین دوره مسابقات حفظ قرآن نابینایان را چگونه ارزیابی میکنید؟
مراقبت و اهتمام به روشندلان حاضر در این دوره مسابقات از سوی مسئولان بسیار خوب و قابل تقدیر بود و ما به هیچ وجه احساس غریبی نکردیم.
اما برگزاری مسابقات قرآن ویژه نابینایان، گام بسیار مهم و خوبی از سوی جمهوری اسلامی ایران تلقی شد و از نظر روحی، عملی و رسانهای بسیار تأثیرگذار بود، زیرا فرد نابینا و معلول که هر نوع محدودیتی داشته باشد، توانایی، عزم و اراده قوی دارد و میتواند همگام با برادران بینا به مقامهای برتر برسد و حتی میتواند از آنها پیشی نیز بگیرد.
به این خاطر ایران با برداشتن این قدم، روشندلان را در سطح جهان معرفی کرد و به آنها اعتماد به نفس و قوت داد. اما به نظر من این مسابقه نباید فقط در بخش روشندلان محصور باشد و در سالهای آینده میتوان شاهد بخش ویژه سایر معلولانی که قادر به حفظ قرآن هستند، نیز باشیم.
ایکنا: کدام آیه یا سوره قرآن شما را تحت تأثیر قرار داده است؟
تمام قرآن نور است، همانطور که خداوند در آیه شریفه 8 سوره التغابن میفرماید «فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَالنُّورِ الَّذِي أَنزَلْنَا وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ» (پس به خدا و پيامبر او و آن نورى كه ما فرو فرستاديم ايمان آوريد و خدا به آنچه مىكنيد آگاه است).
برخی سورهها هستند که تاثیر خیلی خوبی بر قلب و روحم میگذارند مانند: قلب قرآن(سوره یس)، عروس قرآن (سوره الرحمن) و سوره قدر. اما در این بین یکی از آیات قرآن را خیلی دوست دارم و همیشه و هر لحظه بر زبان جاری میکنم و آن آیة الکرسی است که توسط 70 هزار فرشته بر قلب پیامبر(ص) نازل شد.
ایکنا: توصیههای شما برای حفظ قرآن و جوانان چیست؟
جهت حفظ قرآن 4 نکته کلیدی وجود دارد: اول توکل بر خدا، دوم گرفتن تصمیم قاطع، سوم تکرار و چهارم تثبیت محفوظات است، هر فردی که با علاقهمندی در این راه گام نهد بدون شک خدا یاریش میدهد و به جوانان توصیه میکنم، وقت خود را با انجام کارهای بیهوده از دست ندهند و از لذت حفظ قرآن بهرمند شوند.
امام صادق(ع) در این باره میفرماید: «مَن قَرَاَ القُرآنَ وَ هُوَ شابٌّ مُؤمِنٌ اِختَلَطَ القُرآنُ بِلَحمِهِ وَ دَمِهِ وَ جَعَلَهُ اللّه عَزَّوَجَلَّ مَعَ السَّفَرَةِ الكِرامِ البَرَرَةِ ، وَ كانَ القُرآنُ حَجيزا عَنهُ يَومَ القيامَةِ» (هر جوان مؤمنى كه در جوانى قرآن تلاوت كند، قرآن با گوشت و خونش مىآميزد و خداوند عزّوجلّ او را با فرشتگان بزرگوار و نيك قرار مىدهد و قرآن نگهبان او در روز قيامت، خواهد بود).
همچنین به همه توصیه میکنم رفتار، اخلاق، زندگی و روابط اجتماعیشان قرآنگونه باشند، تا بتوانیم بنا بر شعار مسابقات «یک قرآن، یک امت» این امت از هم گسسته را احیا کنیم و با این شعار مسلمانان را متحد کنیم و از تفرقه دوری کنیم تا امتی واحد علیه کسانی باشیم که با اسلام، قرآن و مسلمانان عناد دارند.