محمدمهدی طهرانچی:
طبق آیه قرآن و مطالعات جدید، آهن در کنار آب به انسان اجازه حیات میدهد
گروه دانشگاه: رئیس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه علاوه بر تصور بسیاری از افراد که فقط آب را مایه حیات میدانند، طبق آیه 25 سوره حدید و همینطور مطالعات جدید علمی، آهن نیز با ایجاد میدان مغناطیسی و تشکیل سپر اطراف جو زمین، مجوز حیات را داده است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در همایش ملی اعجاز قران که امروز، 29 اردیبهشتماه در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با تبریک ایام ولادت دوازدهمین اختر تابناک ولایت، گفت: بحث پیرامون موضوعی اساسی و کلیدی و راجع به همایش ملی اعجاز قرآن است. افتخار داریم با اقداماتی که در بیش از یک دهه در دانشگاه شهید بهشتی انجام شده فضایی را در اختیار داریم که در دانشگاه در خدمت قرآن باشیم.
وی افزود: خطاب و گله پیامبر بزرگمان(ص) از امتشان فقط خاص افراد نیست بلکه در متن جامعه باید قرآن را رها نکنیم. در دانشگاه به طریق اولی باید نسبت به این موضوع تدبر داشته باشیم. یکی از بحثهایی که باید نسبت به آن توجه شود تدبر در قرآن است؛ از این جهت که ظرایف و دقتهایی که در قرآن وجود دارد اثبات میکند این کتاب غیر از حضرت باری تعالی صادرکنندهای ندارد. قرآن از ما تدبر میخواهد؛ تدبر هم محدود نیست. مسلم است که تدبر افراد قرن دوم و تدبر افراد چهاردهم عمق متفاوتی دارد. اگر قرآن از جانب حضرت حق نبود مسلماً اختلاف کثیری با دستاوردهای کنونی ما داشت.
طهرانچی بیان کرد: قرآن کتاب هدایت است و در آن شکی نیست. برای همه زمانها و مکانها و برای همه انسانها با هر سطح دانشی خطاب دارد. این کتاب بزرگ 1400 سال قبل بر پیامبر خاتم(ص) نازل شد، پس 1400 سال قبل نکاتی را ارائه می کند که تا دولت مهدوی و آخر الزمان نباید در اختلاف کثیر دیده شود. آیات بیشماری در این کتاب هدایت به مسئله خلقت الهی توجه دارد. حدود 850 آیه شریفه به مسائل زمین و آسمان و مسائل علوم انسانی و علوم اجتماعی نظر افکنده است، وقتی به آنها اشاره میکند آنها را بهعنوان آیات الهی خویش مطرح میکند.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی گفت: ابزار علم، فراگیری، مشاهده و تعقل است، انسان برای اینکه در سیر تکوینی خود به علم مجهز شود از این سه ابزار استفاده میکند و دانشگاه یک حرکت جمعی در استفاده بهتر از این ابزار است. وقتی 850 آیه به مسائل زمین و آسمان و منظومهها و شب و روز میپردازد یک نکته مهم در این آیات است و آن اینکه از آنچه در آن زمان در دانش بشری مطرح بوده و بعداً مردود شده در قرآن چیزی نیست، پس یکی از معجزات بزرگ قرآن همین است، قرآن فقط به سبب داشتههایش معجزه نیست به سبب نداشتههایش هم معجزه است.
وی ادامه داد: آیاتی که خداوند به بیان پدیدههای طبیعی مثل سیر تکوین جنین در رحم مادر میپردازند نه تنها با رشد و توسعه علمی نقض نشده بلکه در هر مرحلهای کامل تر شده است. خداوند در سوره 57 قرآن و در آیه 25 راجع به عنصر آهن، کلام شریفی دارد، «وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ»، انسانی که 1400 پیش به آهن نگاه میکرد. اما بحث عمیق است. در رشته خودمان که فیزیک است به این نتیجه رسیدهایم که اگر آهن به مرکز زمین فرود نمیرفت و سیال آهن در پیرامون آن به حرکت در نمیآمد میدان مغناطیسی در سطح زمین وجود نداشت. در خورشید هم میدان مغناطیسی داریم ولی در آنجا از نوعی جریانات است که به حیات اجازه رشد نمیدهد. بعدها بشر فهمید ذرات یونی متحرک وقتی وارد میدان مغناطیسی زمین میشوند مسیرشان منحرف میشود، یعنی این سپر نیرویی ایجاد میکنند، شفق قطبی ایجاد میکند و اجازه برخورد یونها را به زمین نمیدهد و اجازه حیات داده میشود. اگر آهن درون کره زمین فرو نمیرفت حیات در زمین شکل نمیگرفت، هر چقدر دانش انسان بیشتر شد برداشت او هم از این آیه شریفه بیشتر میشود.همه فکر میکنند فقط آب است که اجازه حیات میدهد اما زیباتر این است که حدید هم در کنار آب به انسان اجازه حیات میدهد.
طهرانچی بیان کرد: خداوند در قرآن در جاهایی بحث حمل و نقل را طرح کرده است، در سوره نحل از آیات سوم تا هشتم به حمل و نقل اشاره میکند. انعام برای انتقال بین شهرها مطرح میشود و مطرح میشود که اگر این ابزار را نمیدادیم بشر به مشکل میافتاد. اشاره میشود که انسان فقط سوارشان نمیشود بلکه زینت هم هستند؛ اما اینجا یک ظرافت هم هست، خداوند میفرماید چیزهایی خلق میکنیم که نمیدانید، امروز چیزی عامل سیر حرکت است که آن روز شناخته نمیشد.
رئیس دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه در قرآن گزارههای غلط و غیر کامل وجود ندارد، گفت: بنا بر این به استدلال قرآن شریف، صادرکنندهای جز باری تعالی نیست. در دانشگاه وظیفه تدبر در قرآن را داریم، خصوصاً آیاتی که شرح فعل خدا را بیان میکنند. در همه حوزههای علوم، پژوهشکده اعجاز قرآن این افتخار را دارد که در ارتباط با همه دانشکدهها ما را بهرهمند از این ظرایف کرده است.