کد خبر: 3501999
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۱۲

«یک قمقمه از کوثر»؛ منبع اقتباسی مناسب‌ با موضوع رضوی

گروه هنر: از نظر منابع موثق و قابل استناد دینی برای اقتباس‌های نمایشی برای همه گروه‌های سنی به ویژه کودک و نوجوان در مضیقه هستیم و البته به عنوان نمونه مجموعه «یک قمقمه از کوثر» تلاشی کوچک و مؤثر در این راستا برای تولید نمایش با موضوع رضوی است.

رضا جوشعار، نویسنده و کارگردان تئاتر کودک و نوجوان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: متأسفانه با وجود برگزاری رویدادهای مرتبط با تئاتر کودک و نوجوان که اغلب آنها در قالب جشنواره در طول سال برگزار می‌شوند و برخی از آنها نیز موضوعات دینی و قرآنی را ملاک نظر خود قرار می‌دهند، اما جریانی منضبط و هدفمند در حوزه تئاتر کودک و نوجوان که به نشر و اشاعه فرهنگ دینی و قرآنی منجر شود را شاهد نیستیم.

وی گفت: صرفنظر از جشنواره‌هایی در حوزه تئاتر کودک و نوجوان که به موضوعات دینی اشاره دارند همچون «ضامن آهو» که البته در جریان تولید آن هم معمولاً ایده‌پردازی مؤثری صورت نمی‌گیرد و فعالان به سراغ سوژه‌هایی می‌روند که چندان ارتباطی با دنیای کودکان و نوجوانان ندارد، در فعالیت سالیانه حوزه تئاتر کودک و نوجوان با یک جریان مشخص و هدفمند مواجه نیستیم.

جوشعار تصریح کرد: در چنین شرایطی به نقشه راه و آثار مرجع نیاز داریم که به ویژه برای فعالان تئاتر کودک و نوجوان قابل استناد باشد تا با رجوع به آن بتوانند تولیداتی درخور و مؤثر را در حوزه نمایش‌های دینی کودک و نوجوان تولید کنند.

این کارگردان فعال در حوزه تئاتر کودک و نوجوان رضوی در ادامه گفت: خوشبختانه در جریان برگزاری جشنواره‌های تئاتری با موضوع فرهنگ و سیره رضوی مدتی است که اقدام خوبی از سوی بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع) و ستاد مرکزی جشنواره‌های فرهنگی و هنری امام رضا(ع) صورت گرفته است که امیدوارم تداوم یابد.

وی در توصیف مختصات این اقدام فرهنگی صورت گرفته به ایکنا گفت: تدوین مجموعه کتاب «یک قمقمه از کوثر» که در آن مؤلفانی چون نصرالله قادری و سعید تشکری با استناد به روایات موثق و مطالعه تاریخ دین و غور پیرامون زندگی و سیره امام رضا(ع) توانستند منتخبی از فرازهای زندگی امام هشتم را استخراج کرده و آن را تبدیل به یک روایت دراماتیک کنند، اقدام مؤثر فرهنگی است که علاوه بر اینکه کار اهالی تئاتر مرتبط با موضوع رضوی را ساده کرده، جهت و خط مشی مشخصی را نیز برای آن تعیین کرده است.

این کارگردان تئاتر کودک و نوجوان افزود: با وجود آنکه 50 تا 60 روایت مرتبط با فرهنگ و سیره رضوی در این مجموعه کتاب علاوه بر گلچین شدن آنها، شکل و شمایل یک متن ادبی را پیدا کرده است که قابل اقتباس برای نمایشگران تئاتر رضوی باشد، اما متأسفانه از این تعداد روایت کمتر از 10 درصد به روایاتی اختصاص دارد که برای اقتباس نمایشی گروه سنی کودک و نوجوان مناسب است.

وی در پایان گفت: امیدوارم که این حرکت تداوم یابد و دوستان کارشناس علاوه بر حوزه فرهنگ و سیره رضوی در حوزه‌های دیگر فرهنگ و هنر دینی با مطالعه و کار پژوهشی مجموعه منابعی را استخراج کنند که طی فرایندی برای اقتباس‌های ادبی، نمایشی و حتی سینمایی برای همه گروه‌های سنی مناسب‌سازی شود.

captcha