علیمحمد حلمی، رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به مناسبت دهه تکریم و غبارروبی مساجد به مقایسه مساجد ایران با برخی کشورها پرداخت و گفت: مساجد در وهله اول محلی است که باید در آن آرامش حفظ و فعالیتهایی پیش و پس از زمان نماز برگزار شود.
وی در ادامه افزود: این نکته را بنده در بسیاری از کشورها مثل مالزی، هند و مساجد اروپایی مشاهده کردهام که سکوت و آرامش بسیار مورد توجه قرار میگیرد کسانی که به مسجد وارد میشوند، تلاش دارند با احترامی خاص و رعایت سکوت و آرامش به جمع دیگرانی که مشغول عبادت هستند بپیوندند.
حلمی با اشاره به اینکه خواندن قرآن و ادعیه در مساجد توصیه شده و جزو فرصتهای افراد محسوب میشود، توضیح داد: امکاناتی که برای خواندن قرآن و ادعیه برای افراد باید فراهم شود در تغذیه معنوی بسیار مؤثر است. همچنین محیطی که برای عبادت در مسجد مدنظر است باید توسط نمازگزاران و همه کسانی که خادمی مسجد را میکنند، پاکیزه شود، نظیر پاکیزگی سجادهها و تمیز کردن مداوم فرشها تا فضای بهداشتی و آرامبخش مسجد حفظ شود.
رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و تمدنها با تأکید بر اینکه مردم در مساجد باید رفتار و طمأنینه خاص خود را همراه با احترام داشته باشند، گفت: رفتاری غیر از این بیاحترامی به مسجد تلقی شده و هم آرامش و ابهت فضای معنوی مسجد را خدشهدار میکند.
وی درباره حضور خود در برخی مساجد کشورهای خارجی توضیح داد و گفت: شنیده بودم که یک مسجد بسیار زیبا در لندن هست وقت نماز هم نزدیک بود تصمیم گرفتیم با چند نفر از دوستان به این مسجد برویم زمانی که وارد این مسجد شدم، فضای آنجا بسیار برای من دلانگیز بود، این مسجد بسیار زیبا طراحی شده بود با فضای سبز خارجی و برای گرفتن وضو، ورود به مسجد و ... مهندسی مناسبی صورت گرفته بود، همچنین اتاقهایی برای قرائت و کلاس قرآن وجود داشت و همچنان بخشهای جدیدی در حال مرمت و ساخت بود.
حلمی در ادامه گفت: به دفتر مسجد رفتم تا گفتوگویی با مسئولان مسجد داشته باشم، فردی در آنجا مشغول کارهای سفیدکاری و نقاشی بود که بعداً متوجه شدم که خود وی بانی مسجد است. او گفت تا الان سه میلیون دلار هزینه کردهام و از ابتدا مقید بودم که خود در مسجد کار کنم.
وی با بیان اینکه خاطرات زیادی از مساجد هند، پاکستان، ترکیه، قزاقستان و ... دارد، توضیح داد: بسیاری از مساجد آنها با استفاده از هنرهای اسلامی و ایرانی ساخته شدهاند و به جز محلی برای ذکر خدا و نماز، جاذبههای خاصی هم دارند. بسیاری از این مساجد هم به لحاظ زیبایی و رعایت نظات و بهداشت و هم از جهت بهرهوری از مسجد مثل کلاسهای آموزش قرآن یا داشتن کتابخانه در مسجد و قرار دادن مصحف شریف قرآن و ادعیه به بهترین نحو مورد استفاده قرار میگیرند.