جبار آذین، منتقد و کارشناس سینما در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) درباره ساخته جدید مسعود دهنمکی (رسوایی 2) چنین اظهار نظر کرد: مسعود دهنمکی برای ورود به سینما مسیر سخت و دشواری را طی کرده است، چون این فیلمساز با انگیزههای معنوی و انقلابی به سینما وارد شده و برای همین تولید فیلمهایش همیشه با حواشی مختلفی مواجه شده است؛ اتفاقاتی که در بسیاری از مواقع با ناملایمات همراه بوده و کارگردان هم مستحق آن نبوده است، ولی با تمام موانع، این فیلمساز ارزشی با ساخت کارهای پرفروش توانسته توانایی خود را به خوبی به اثبات رساند.
وی افزود: جدا از انگیزه و موفقیتهای دهنمکی در سینما، باید به یک ضعف بارز این سینماگر هم اشاره داشته باشیم؛ آن هم دانش کم این هنرمند در حوزه سینماست، زیرا جدا از معنای والای کارهای این فیلمساز، به لحاظ ساختار، کارهایش کیفیت لازم را ندارد. گواه این ادعا را در شخصیتپردازی نقشها و ضعف داستان فیلمهای این فیلمساز میتوان به خوبی مشاهده کرد، البته قبول دارم دهنمکی برای بالا بردن دانش سینمایی خود تلاش لازم را انجام میدهد، اما هنوز نتوانسته به آنچه که نیاز است، دست پیدا کند.
این کارشناس سینمایی ادامه داد: شخصیت اصلی «رسوایی 2» همچون قسمت نخست، روحانی عارفمسلک و مردمی است که نقشش را اکبر عبدی بازی میکند. این شخصیت در برخی مواقع رفتارهایی میکند و حرفهای میزند که به هیچ وجه با شخصیتی که از وی در فیلم ترسیم میشود، همخوانی ندارد، رویکردی که علاوه بر نبود جذابیت به نوعی سبب دوری تماشاگر از فیلم میشود. نکته دیگر اینکه این نقش به درستی شخصیتپردازی نشده است، یعی مخاطب از وی به طور کامل اطلاعات ندارد و حتی نمیداند، وی خانواده دارد یا خیر، هر چند در بخش نخست به همسر وی اشارهای کوتاه میشود، اما باز هم تماشاگر چیز زیادی از قهرمان فیلم نمیداند.
وی با بیان اینکه شعار بیش از اندازه در فیلمهای دهنمکی دیده میشود، گفت: اگر به تمام فیلمهای دهنمکی دقت نظر کنیم متوجه خواهیم شد که شعار، رکن اصلی دیالوگهای فیلم است، اتفاقی که باعث میشود فیلم از استانداردهای یک کار سینمایی خارج شود. این رویکرد فیلمساز سبب شده، این فکر پیش آید که دهنمکی به جای اینکه با ساختار سینمای حرفهای آشنا باشد بیشتر با قواعد و شاخصههای فیلم فارسی آشنا است. برای این گفته به صحنه به نمایش درآمدن پرچم امام حسین (ع) در پایان فیلم اشاره میکنم. در این قسمت فیلمساز میتوانست با تصویر کردن تفکر و کلام امام حسین (ع) تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد تا اینکه تنها بخواهد پرچم را نشان دهد.
شخصیتها در «رسوایی 2» تکراری هستند
این منتقد درباره کارگردانی «رسوایی 2» اینگونه توضیح داد: دهنمکی بعد از ساخت چند فیلم آموخته است که چگونه فیلم خود را بسازد، اما هنوز درباره بازی گرفتن از هنرپیشه آنها تبحر لازم را ندارد. به همین دلیل، شخصیتهای اکبر عبدی و شریفینیا در فیلم تکرار میشود و چیز جدیدی برای ارائه در فیلم نمیبینیم، غیر از اینکه تیپهای قبلی تکرار میشود.
وی در انتها درباره ویژگیهای فنی «رسوایی 2» چنین اظهارنظر کرد: به نظر من تصویری که دهنمکی از وقوع زلزله در فیلم نشان میدهد یکی از تصاویر ناب و خوب سینمای ایران است که نمونهاش را در سینمای کشورمان ندیدهایم. در بحث فیلمبرداری، صدا، تدوین و ... هم باید نمرهای خوب به فیلم داد. نکته دیگر اینکه دهنمکی با تیزهوشی شهری خیالی را برای فیلم خود انتخاب کرده تا به نوعی با برخی مخالفتهای احتمالی مواجه نشود.