سیدعلی سرابی، قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره دلایل درج نشدن هدیه قرآن در پشت جلد آن گفت: اصل این است که هزینه تمام شده چاپ قرآن روی مصحف درج شود، اما نوسان مکرر بهای کاغذ و ملزومات چاپ قرآن سبب میشود هدیه قرآن بر روی آن درج نشود.
وی افزود: وقتی ناشر بهای قرآن را روی مصحف چاپ میکند، ممکن است یک سال در انبار بماند، به همین دلیل قیمت درج شده با قیمت روز متفاوت خواهد بود و ناشر دچار ضرر و زیان میشود و این امر مشکلاتی را برای آنها به وجود میآورد.
سرابی ادامه داد: در گذشته چون کاغذ به صورت یارانهای در اختیار ناشران قرار میگرفت، نوسان قیمت کاغذ و ملزومات چاپ قرآن چندان تأثیرگذار نبود، اما با توجه به اینکه قیمت کاغذ آزاد شده و ممکن است قیمت آن در طول سال چندین درصد افزایش یابد، اگر بخواهد با همان قیمت قبلی عرضه شود، ناشر متضرر خواهد شد؛ چرا که در این باره سرمایهگذاری کرده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا این نوع معامله شرعی و قانونی است، عنوان کرد: اگر کسی ملکی را یک سال گذشته خریداری کرده باشد و بخواهد آن را در سال جدید به فروش برساند، با همان قیمت قبلی خواهد فروخت؟ پاسخ منفی است، شاید به نظر برسد که ملک با قرآن متفاوت باشد، اما بهای تمام شده کتاب و ساختمان و ... تفاوتی با هم ندارند؛ چرا که ناشر هم مانند همان صاحب ملک، سرمایهگذاری کرده است.
سرابی در ادامه بیان کرد: به عنوان مثال اگر ناشری در سال گذشته 3 هزار جلد قرآن را با قیمت تمام شده 5 هزار تومان چاپ کند، 15 میلیون تومان سرمایه نیاز دارد و اگر بخواهد همان قرآنها را امسال به چاپ برساند که هر جلد آن 10 هزار تومان برایش تمام شود، نیازمند 30 میلیون تومان است؛ از این رو اگر بخواهد قرآنهای سال گذشته را امسال با همان قیمت قبلی عرضه کند، سرمایهاش نصف خواهد شد.
وی تصریح کرد: در این راستا از مراجع عظام هم فتوا داریم که ارائه اجناس به قیمت روز خالی از اشکال است. از این رو نمیتوان به ناشر فشار آورد که قرآن را با همان قیمت قبلی عرضه کند.
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن در پایان یادآور شد: در شرایط فعلی که اقبال به خرید کتاب و ... کم شده، درج قیمت پشت جلد، یکی از چالشهای حوزه نشر محسوب میشود.
سمیه قربانی