کد خبر: 3508545
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۸

چمران؛ از خودسازی تا شهادت

گروه اجتماعی: مدیر گروه مطالعات جامع‌‌ محور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌ مقدس گفت: شهید چمران قبل از اینکه وارد وادی علم، سیاست و جنگ و شهادت شود به خودشناسی و خودسازی از راه دین پرداخت، ایشان جمله معروف حضرت علی(ع)؛«من عرف نفسه فقد عرف ربّه» را در زندگی خود متبلور کرد.

یحیی نیازی، مدیر گروه مطالعات جامع‌‌ محور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌ مقدس، درگفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، ضمن گرامیداشت سالروز شهادت دکتر چمران با اشاره به شخصیت این شهید در دوران دفاع مقدس گفت: بخشی از خدمات چمران در دوران نبرد با رژیم بعث عراق به ساختار و بخشی دیگر به خمیرمایه و شخصیتش در زندگی باز می‌گردد.
وی بااشاره به اینکه دکتر چمران را می‌توان یک شخصیت تراز اول و نخبه جهانی معرفی کرد، اضافه کرد: تحصیل چمران در رشته فیزیک هسته‌ای از او یک شخصیت وارسته علمی ساخته بود و نگاه وی به سیاست برگرفته شده از جهان اسلام باعث شده بود تا همواره خدمات خود را در راستای خدمت به خلق انجام دهد.

چمران در مسیر قرآن حرکت کرد
نیازی با بیان اینکه شهید چمران همواره در مسیر اسلام و آموزه‌های دینی حرکت کرد و هیچگاه از مسیر خارج نشد، اظهار کرد: اعمال و رفتار شهید چمران بر محور اصول اساسی بود که در قرآن به عنوان قانون اساسی زندگی بشری مطرح است، حرکت در مسیر دین اسلام او را ترغیب می‌کرد تا اصول و مبادی دینی را در زندگی فردی و اجتماعی پیاده کند.
وی تصریح کرد: یکی از نکته‌هایی که در خصوص شهید چمران شاید مغفول مانده و کمتر به آن پرداخته شده است خودسازی است، وی قبل از اینکه وارد مباحث علمی، سیاسی، مبارزات عقیدتی و مسلحانه در جنوب لبنان و غیره شود به خودشناسی و خودسازی از طریق آموزه‌های دینی پرداخت، ایشان جمله معروف حضرت علی(ع)؛«من عرف نفسه فقد عرف ربّه» را در زندگی خود متبلور کرده است؛ ازاین رو می‌توان نتیجه گرفت کسی که خودساخته شد می‌تواند خدمات چمران را انجام دهد.
نیازی ادامه داد: امروز شاهدیم مدیران سطح میانی کشور برای خود شأن و جایگاهی قائل هستند و حاضر نیستند خیلی از کارها را انجام دهند، اما چمران در قامت وزیر و نماینده امام راحل در شورای عالی دفاع کارهای خارق‌العاده‌ای انجام داد که نه تنها امروز از یک وزیر و نماینده بر نمی‌آید بلکه مدیران در سطوح پایین نیز این خدمات را ارائه نمی‌دهند.
وی با یادآور شدن این نکته که خدمات و رفتارهای مطابق اسلام چمران حاکی از خودسازی دارد، تصریح کرد: ایشان با تزکیه نفس خود را از مباحث مادی و دنیایی خالی کرده بود و همین عوامل باعث شد تا دست به کارهای خارق‌العاده از منظر ما و کارهای معمولی از منظر خودش بزند.
این مقام مسئول بابیان اینکه ادای تکلیف در لحظه لحظه زندگی دکتر چمران موج می‌زند، اضافه کرد: وی هرجای دنیا اگر فریاد مظلومی را می‌شنید بدون در نظر گرفتن مرزهای جغرافیایی، نژاد و قومیت به کمک می‌شتافت و علاوه بر مبارزات مسلحانه نظیر جهاد در جنوب لبنان انجام فعالیت فرهنگی از جمله تدریس به کودکان محروم از ذهنش دور نبود.
نیازی تصریح کرد: حزب‌الله لبنان که امروز آوازه جهانی دارد بخشی از تشکیلاتی است که توسط دکتر چمران و امام موسی صدر پایه‌ریزی شد، بدون شک خط و ربط این جنبش باعث شده تا امروز مسلمانان لبنان حرفی برای گفتن داشته باشند.
وی ادامه داد: چمران با شدت گرفتن موج انقلاب، تمام امور رفاهی و معیشتی را رها کرد و به خیل گسترده مردم انقلابی ایران پیوند خورد، در سال‌های پس از پیروزی مدتی در جایگاه نماینده مردم تهران و مدتی در مسند وزیر دفاع انجام وظیفه ‌کرد، اما با وقوع جنگ تحمیلی بدون درنظر گرفتن مقام و منزلت اجتماعی و علمی خود مانند یک رزمنده ساده بدون هیچ اعوان و انصاری به جنگ می‌رود.
نیازی عهده‌دار شدن مسئولیت جنگ‌های نامنظم را از جمله تاکتیک‌های دفاعی دکتر چمران دانست و اظهار کرد: اگرچه جنگ‌های نامنظم ساختمان و سازمان لازم را پیدا نکرد و با شهادت او از وضعیت اولیه کاسته شد و زیر مجموعه سپاه مشغول به خدمت شد اما در روزهای ابتدایی جنگ که آشفتگی خاصی در جامعه حاکم بود این نوع مبارزه کمک قابل توجهی به ایستادگی در برابر دشمن داشت، تاجایی که شخص مقام معظم رهبری به علت نگاه ویژه‌ای که داشتند در جنگ‌های نامنظم حضور پیدا می‌کردند.
مدیر گروه مطالعات جامع‌‌ محور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌ مقدس ادامه داد: چمران برای دفاع از انقلاب و نظام اسلامی عده‌ای از جوانان دانشجو، طلبه، کسبه و بازاریان را با خود همراه کرده بود و با آنها طوری رفتار می‌کرد که علاوه بر آموزش فنون رزمی  از نظر اعتقادی و دینی نیز آنها را آماده می‌کرد.
نیازی تصریح کرد: در میدان جنگ و در سخت‌ترین شرایط وقتی دست به قلم می‌شود رابطه بین خود و خدا را در قالب نکات عارفانه و عاشقانه و بندگی خود را به گونه‌ای بر صفحه کاغذ ترسیم می‌کند که گویی سالهاست در مسیر سیر و سلوک و مسیر عرفان قرار دارد.
وی اضافه کرد: در حادثه پاوه اگر شهید چمران نبود شاید همان موقع پاوه از کشور جدا می‌شد، حل مسئله پاوه و جمع کردن نیروهای ارتش و سپاه در کنار هم از جمله خدماتی بود که شهید چمران انجام داد.

الگوها را اسطوره نکنیم

نیازی در بخش دیگر از سخنان خود با تأکید بر ضرورت معرفی الگوهای انقلابی، علمی و نخبه مانند دکتر چمران افزود: برای معرفی شخصیت بزرگان و تأثیرگذاران در انقلاب باید از غلو و اسطوره‌سازی جلوگیری شود، جوان و نوجوان امروز نباید تصور کنند که به اصطلاح آسمان سوراخ شده و بزرگانی همچون شهید چمران و دیگران به زمین آمده‌اند، نوجوان باید بدانند این بزرگان هم مانند دیگران انسان‌هایی بودند از جنس خود مردم اما حرکت در مسیر درست را انتخاب کردند.
وی اضافه کرد: جوانان امروز اگر مسیر چمران را طی کنند و از نکته خودسازی غافل نشوند قطعاً مراتب عالی انسانی را پشت سر خواهند گذاشت، ماه مبارک رمضان بهترین فرصتی است  که به این نکته مهم دست یابیم، باید به سمت خدا برویم و خود را با مطالبات حضرت باریتعالی هماهنگ نماییم.
نیازی رمز موفقیت دکتر چمران، امام راحل و دیگر بزرگان دینی را نهفته در خودسازی دانست و گفت: حضرت امام(ره) نیز تا مراتب خودسازی را پشت سر نگذاشتند وارد مسائل سیاسی نشدند.
مدیر گروه مطالعات جامع‌‌ محور مرکز اسناد و تحقیقات دفاع‌ مقدس در پایان گفت: اگر قرار است نسل جوان ما الگو بگیرند باید به سمتی حرکت کنند که در وهله اول تکلیف خود را نسبت به کاری که می‌خواهند انجام دهند روشن کنند، شهید چمران تکلیف خود را شفاف کرد و در مسیر خدمت به خلق گام برداشت و شهید شد.
captcha