به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، بیستوچهارمین نمایشگاه بینالمللی قرآن امروز هشتم تیرماه به کار خود پایان میدهد؛ نمایشگاهی که تا چند دوره پیش یکی از پربازدیدترین اماکن فرهنگی کشور بود، اما طی چند دوره اخیر از شدت استقبال مردمی آن کاسته شد. برای این اتفاق چند دلیل میتوان متصور بود که به اختصار به دو نمونه آن اشاره میکنیم. دلیل اول که مربوط به دوره بیستوسوم و بیستودوم میشود از آن جا نشئت میگیرد که نمایشگاه قرآن به باغ موزه دفاع مقدس منتقل شده بود. این مکان به لحاظ رفت و آمد، دسترسی راحتی برای مردم نداشت برای همین بازید از آن نیز راحت نبود.
اما در دوره فعلی باید گفت یکی از کم رونقترین دورهها را شاهد هستیم، زیرا نه برای آن تبلیغات مناسبی انجام شده بود، نه اینکه مدت زمانی که برای آن در نظر گرفته شده بود، همانند دورههای قبل کافی نبود، البته مسئولان وزارت ارشاد در اظهار نظرهای خود بیان کردند که نبود بودجه لازم دلیل اصلی این کوتاه شدن زمان است، اما در این رابطه این سوال پیش میآید در کشوری که برای فوتبال یا سینمای آن تا به این حد هزینه صرف میشود چرا باید درباره نمایشگاهی قرآنی چنین اتفاقی رخ دهد.
در ادامه باید این نکته را اذعان کرد که در روزهای قدر تعداد بازدید کنندهای نمایشگاه به شدت بیش از روزهای قبل بود. امری که نشان میدهد اگر اهرمهای جذب مخاطب به خوبی در نمایشگاه لحاظ شود ما شاهد رونق بیشتری در نمایشگاه خواهیم بود. برای درک بهتر به چند آیتم جذب مخاطب اشاره میکنیم. در شبهای قدر حجتالاسلام والمسلیمن علی رضا پناهیان و مرتضی طاهری (مداح اهل بیت) حضور داشتند. همین امر باعث شده بود کثیری از مردم جهت شرکت در مراسم لیالی قدر به سمت آن جذب شوند. برای همین این سوال پیش میآید، آیا این اتفاق در شبهای قبل نیز نمیشد به انحای دیگر رخ دهد؟
یکی دیگر از ابزارهای جذب مخاطب برای نمایشگاه قرآن استفاده از ابزار هنر برای تشویق تماشاگران است. در سالهای قبل علاوه بر اینکه سیما فیلم در نمایشگاه غرفه داشت، ما شاهد برگزاری نشستهای تخصصی سینما بودیم، همین عمل باعث میشد تا تماشاگر بیشتری به نمایشگاه بیایند. در کنار این عامل کارگاههای هنری از دیگر بخشهایی بود که باعث جذب تماشاگر میشد که متاسفانه در این دوره شاهد آن در نمایشگاه نبودیم.
به هر حال چند بخش هم در نمایشگاه وجود داشت که نسبت به دیگر بخشها از رونق بیشتری بهره میبرد. ابتدا قسمت تعویض قرآنهای فرسوده با قرآنهای نو. این اقدام بسیار خوبی است که باید با دیده احترام به آن نگریست، چون مردم را در نگهداری بهتر قرآن کریم تشویق میکند. در ضمن نوعی فرهنگسازی است تا به ما یادآور شود نگهداری صحیح از قرآن تنها به معنای نو نگاه داشتن آن نیست، بلکه نیاز است با استفاده مکرر آن را پاکیزه و صحیح نگاه داریم.
در نمایشگاه بیستوچهارم ما شاهد اتفاق خوبی بودیم که از آن به عنوان اخلاقی قرآنی میبایست نام برد که در آن از بازدیدکنندگان ویزیت رایگان به عمل میآمد. این قسمت تحت نظارت وزارت بهداشت فعالیت میکرد. این عمل دو بازخورد بسیار خوب با خود در پی داشت. ابتدا اینکه در کنار ویزیت نوع بهداشت اسلامی به مردم آموزش داده میشد، هم اینکه تاکید میشد با توسل به قرآن و درک معانی آن میتوان زندگی داشت که علاوه بر سلامت روحی، جسم انسان نیز از سلامت لازم سود برد.
امتیاز دیگری که برای نمایشگاه بیستوچهارم میتوان ذکر کرد حضور انتشارات عمومی نظیر انتشارات علمی فرهنگی و امیر کبیر در نمایشگاه بود که به نوعی بار کیفی این قسمت را بالاتر برده بود. همچنین سبب شده بود تا کتبی که به صورت علمی موضوعات دینی و قرآنی را مد نظر قرار داده بودند به مردم معرفی شوند. با توجه به این مزیت باید امید داشت در دورههای بعد بار دیگر شاهد توجهات بهتر به انتشاراتی عمومی باشیم.
درباره بخش کودک و نوجوان نمایشگاه هم باید مطلبی را به اختصار بیان کرد. این قسمت را باید پربازیدترین بخش نمایشگاه توصیف کرد. در این بخش مسئولان به درک خوبی از نحوه اجرا رسیده بودند، چون با ابزار هنر و نمایش توانستند، بازدیدکنندهای بسیاری را به سمت خود بکشاند. این اتفاق جدا از این که خانواده را به این قسمت کشاند، سبب شد کودکان و نوجوانان با زبان هنر با آموزههای قرآن بهتر آشنا شود. اتفاق فوق را به خوبی در کارهای نمایشی این بخش میشود، مشاهده کرد، البته باید به یاد داشت که زبان بیان مفاهیم به کودکان باید کودکانه نیز باشد، چون برخی مواقع به اشتباه با زبان بزرگسالان با کودکان سخن می گوییم که هیچ جذابیتی برای کودکان به همراه ندارد.
آیتم دیگر که در نمایشگاه این دوره جزء امتیازات محسوب میشود، به حضور وزارت ورزش و جوانان مختص میشود. در این غرفه ما شاهد حضور ستارهای ورزش کشورمان بودیم. همین عمل به مردم و جوانان نشان داد که ورزشکاران این مرز و بوم به مدد توسل به قرآن توانستند به داشتههای بسیاری دست پیدا کنند. در ضمن این امر به جوانان منتقل شد که حضور در ورزش حرفهای ابزاری است که در آن توکل به قرآن شکلی جدیتر به خود میگیرد.
در انتهای این گزارش به نمایشگاه بیستوچهارم میتوان با ارفاق نمره قبولی داد، اما نمیتوان کتمان کرد که در مقایسه با دورههای پر رونق نمایشگاه، ما شاهد برگزاری دورهای کم مخاطب بودیم، البته اینکه در این دوره ما شاهد کاهش کمیت زمانی بودیم، باید ما را هوشیار کند که کاستن هزینهها به خودی خود امری مطلوب است که جزء الزامات اقتصاد مقاومتی است، اما این اتفاق درباره کارهای قرآنی به هیچ وجه نباید روی دهد.