کد خبر: 3510957
تاریخ انتشار : ۰۸ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۶
سیدضیاء هاشمی در پاسخ به ایکنا:

وزارت علوم، آماده برگزاری جشنواره قرآنی ویژه اساتید است

گروه دانشگاه: معاون فرهنگی وزیر علوم در مورد تعطیلی یا تعلیق جشنواره قرآنی ویژه اساتید که حدود سه سال است، برگزار نشده است، گفت: در مورد جشنواره قرآنی اساتید اگر مطالبه باشد، کاملاً آمادگی برگزاری آن را داریم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری با موضوع برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی دانشگاه‌ها در سال تحصیلی 94ـ95 صبح امروز سه‌شنبه، هشتم تیرماه با حضور سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ساختمان این وزارتخانه برگزار شد.

ثبت بیش از صد هزار فعالیت فرهنگی در دانشگاه‌ها

در ابتدای این نشست، هاشمی با اشاره به اینکه در پایان سال تحصیلی هستیم، به ارائه گزارشی از فعالیت‌های فرهنگی این سال پرداخت و بیان کرد: در مورد فعالیت‌های فرهنگی در سال گذشته، شاهد رشد در حوزه‌های مختلف بوده‌ایم، در سال 94 که گزارش فعالیت‌ها را می‌گرفتیم از ابتدا تا انتهای آن بیش از صد هزار فعالیت فرهنگی ثبت شده در دانشگاه‌های وزارت علوم انجام شده که جهش گسترده‌ای را شامل می‌شود، برنامه‌های مناسبتی، کرسی‌های آزاداندیشی، نشریات دانشجویی و انواع و اقسام فعالیت‌ها را داشته‌ایم که مسئولان فرهنگی دانشگاه، دانشجویان و اساتید علاقه‌مند انجام داده‌اند.

کمتر از 15 میلیارد تومان؛ سهم بودجه فرهنگی تمام دانشگاه‌ها

وی افزود: این حجم فعالیت‌ها در شرایطی است که بودجه‌های فرهنگی در مقایسه با بودجه‌های دیگر رقم کلانی نیست، بر اساس لایجه بودجه که منتشر هم شده حدود 4 هزار میلیارد تومان دستگاه‌های فرهنگی بودجه دارند و چیزی کمتر از 15 میلیارد تومان در اختیار ماست، هیچ وقت از این مقدار بیشتر دریافت نکردیم اما رقمی که در برنامه است قدری بالاتر و حدود 18 میلیارد تومان است که هیچ وقت محقق نشده است.

وجود نزدیک 15 هزار مجموعه دانشجویی فعال در دانشگاه‌ها

معاون فرهنگی وزیر علوم بیان کرد: حمایت‌های دانشگاه‌ها فرصتی را ایجاد کرده که بتوانیم با مشارکت خود دانشگاه‌ها فعالیت‌هایی را صورت بدهیم، نزدیک به 15 هزار مجموعه دانشجویی فعال در دانشگاه‌ها داریم که شامل انجمن‌های علمی دانشجویی، نشریات دانشجویی، کانون‌های فرهنگی و تشکل‌های دانشجویی است، مجموعه این مجموعه‎ها از نگاه ما محور فعالیت‌های فرهنگی هستند. نگاه ما نگاه مشارکت‌جویانه است و هدفمان زمینه‌سازی برای مشارکت دانشجویان و اساتید در فعالیت‌های فرهنگی است. از نظر کمی و کیفی سطح فعالیت‌های مطلوبی را داریم، اگر زمینه جلب بودجه بیشتری صورت بگیرد می‌توانیم سطح بالاتری از فعالیت‌های فرهنگی را داشته باشیم.

وی ادامه داد: در دو سال و نیم گذشته و دولت یازدهم رشد قابل توجهی را در حوزه‌های مختلف داشته‌ایم، 50 درصد رشد کانون‌های فرهنگی، هنری و دینی را داریم، 30 تا 70 درصد رشد انجمن‌های علمی را داشته‌ایم. در نشریات دانشجویی بیش از 40 درصد رشد داریم، در دانشگاه‌های مختلف هم به تفصیل همکاران ما گزارش‌هایی را داده‌اند، بیش از 100 جلد گزارش فعالیت‌های فرهنگی را دریافت کرده‌ایم.

افزایش کمی و کیفی کانون‌های فرهنگی و دینی

هاشمی گفت: کانون‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی و دینی ضمن اینکه نظم یافته‌اند افزایش کمی و کیفی نیز داشته‌اند، در مورد انجمن‌های علمی اهتمام به توسعه کمی و کیفی داریم که سه جشنواره ملی را در این راستا داشته‌ایم، جشنواره حرکت در سال 92 در دانشگاه صنعتی شریف، در سال 93 در دانشگاه شیراز، در سال 94 در دانشگاه مشهد برگزار شد و در سال 95 در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار خواهد شد.

شرکت 15 هزار اثر انتشاراتی دانشجویان در جشنواره نشریات دانشجویی

معاون فرهنگی وزیر علوم با بیان اینکه جشنواره نشریات دانشجویی را زمستان سال گذشته در دانشگاه تهران برگزار کردیم، عنوان کرد: برگزاری این جشنواره با حضور 14 هزار اثر انتشاراتی دانشجویان همراه بود و نسبت به قبل، رشد دو برابری داشت، ان‌شاء‌الله جشنواره بعدی را نیز سال آینده برگزار خواهیم کرد. در حوزه کانون‌ها جشنواره رویش را داریم، اینها برنامه‌هایی بوده که در دولت‌های قبل هم بوده اما رشد داشته است.

انقلابی در سطح قرآن و عترت دانشگاه‌ها با نهضت رضوی/ 45 جشنواره در طول دو سال

وی با اشاره به برنامه‌های ابتکاری معاونت فرهنگی، اظهار کرد: مهم‌ترین آن برنامه نهضت رضوی بوده است که سه محور عمده داشته است؛ یکی جشنواره‌های رضوی که در سال 94، 16 جشنواره ملی را در سطح دانشگاه‌های کشور برگزار کردیم، هر کدام از این جشنواره‌ها زمینه مشارکت اساتید و دانشجویان را از سراسر کشور فراهم کرده است. بیش از 4 هزار اثر در این جشنواره شرکت کردند، به تعبیر مسئولان وزارت ارشاد و بنیاد بین‌المللی امام رضا(ع) انقلابی در سطح قرآن و عترت در دانشگاه‌ها ایجاد شده است. با رشد 80 درصدی آن را به 29 دانشگاه رساندیم که در 7 حوزه شامل حوزه بانوان، طب سنتی و فضای مجازی و ... برگزار می‌شود. به عنوان مثال در حوزه هنری با مشارکت 4 دانشگاه برجسته هنر در 37 حوزه هنری فعالیت خود را آغاز کرده است. چیزی حدود 45 جشنواره ملی را در طول 2 سال خواهیم داشت.

هاشمی بیان کرد: اردوهای رضوی به حرم امام رضا(ع) را ساماندهی کرده‌ایم که هدف آن تقویت هویت ملی و دینی است، برای دانشجویانی که مسافرت می‌کنند برنامه‌های مختلفی داریم که آشنایی با سیره اهل بیت(ع) در آن‌ها تقویت می‌شود. حتی دانشجویان اهل سنت ما بسیار از این موضوع استقبال کرده‌اند. سیاست ما بر این بوده که دانشجویانی که توفیق زیارت را پیدا نکرده‌اند و دانشجویانی که از اقلیت‌ها هستند در اولویت قرار بگیرند. هدفمان این بوده که اردو به‌ عنوان یک کار فرهنگی موفق در یک چارچوب فرهنگی هویت‌آفرین قرار بگیرد. برای اینکه اردوهای حاشیه‌دار کنترل شود باید اردوهای هدفمند ساماندهی شوند. توسعه اردوهای راهیان نور که آن هم اقدام جدیدی بود، از یک برنامه تشکلی فراتر رفت. در هر دانشگاه رئیس ستاد راهیان نور، رئیس دانشگاه است؛ بنابر این در بالاترین سطح این اردوها ساماندهی می‌شوند. روند توسعه کمی و کیفی این اردوها آغاز شده است و امیدواریم به افق‌های مطلوبی برسیم. زمینه‌ای فراهم شده که همه تشکل‌ها در برگزاری این اردوها مشارکت داشته باشند، امیدواریم زمینه‌ای فراهم شود که همه دانشجویان با سلایق مختلف فرصت حضور در این اردوها را داشته باشند. پیاده‌روی دانشجویان در سالروز شهادت ثامن‌الحجج(ع) نیز با استقبال خوبی مواجه شده است.

وی افزود: کنگره ملی شهدا در 500 دانشگاه برگزار شد، چند ماه اخیر تمهیداتی را برای دومین کنگره ملی شهدا آغاز کرده‌ایم که آن هم فضای معنوی خوبی را تدارک دیده است.

پیوند دانشگاه با جامعه از طریق تشکیل اتاق‌های فکر استانی

هاشمی بیان کرد: در یک اقدام ابتکاری دیگر برای اینکه پیوند دانشگاه‌ها با جامعه و مدیریت کلان تقویت شود اتاق‌های فکر استانی را تشکیل داده‌ایم، در طول سال گذشته بیش از 200 جلسه کارشناسی تشکیل شده و گزارش‌های ارزشمندی به دست ما رسید که برخی از آن‌ها از نظر کیفی بالاتر از گزارش‌های مفصل مراکز مربوطه بوده است که این حرکت هم در آغاز راه است، این حرکت هم با مشارکت دستگاه‌های مختلف بوده است.

توسعه بیش از یک و نیم برابری فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه‌ها

وی با اشاره به اینکه فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه‌ها بیش از یک و نیم برابر توسعه پیدا کرده است، گفت: این در حالی است که سهم بودجه فرهنگی دانشگاه‌ها بودجه قابل توجهی نیست، ما آمادگی داریم که ریز به ریز و خیلی شفاف توضیح دهیم که ما به ازای هزینه‌ای که می‌شود چه روندی دارد. امیدواریم دستگاه‌های دیگر فرهنگی نیز گزارش‌های خود را ارائه دهند، در حوزه فرهنگی دانشگاه‌ها با مشارکت خوب دانشگاهیان روند رو به رشدی را داریم البته اشکالات و ضعف‌هایی نیز ممکن است وجود داشته باشد که با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و تشکل‌ها و مجامع مختلف فرهنگی در دانشگاه‌ها این حرکت خود را ادامه می‌دهیم.

روند رو به رشد حوزه قرآن و عترت

وی گفت: برنامه‌های ما بر اساس اسناد بالادستی و برنامه‌های مدونی است که داریم، حوزه فعالیت ما در چند بخش شامل؛ تقویت پیوند با بخش‌های دیگر، توسعه ارتقای کمی و کیفی دانشگاه‌ها، زمینه‌سازی برای مشارکت اساتید و دانشجویان، پایش و سنجش فعالیت‌ها، ترویج ارزش‌های دینی، اخلاقی و انقلابی در دانشگاه‌هاست. در ترویج حوزه قرآن و عترت روند رو به رشدی را شاهد بوده‌ایم. تقویت تعاملات بین دانشگاهی را داریم، بسط فضای امید را در دانشگاه‌ها داریم که مهم‌ترین آن ارتقای سطح مشارکت دانشجویان و تقویت روحیه خودباوری و آزاداندیشی و ترویج فرهنگ گفت‌وگو است، سعی کردیم زمینه مشارکت تشکل‌ها افزایش پیدا کند، در طول این دولت، میزان حمایت مالی ما از تشکل‌ها بیش از دو و نیم برابر شده است، در تشکل‌های اسلامی حدود 15 درصد رشد داشته‌ایم و در مورد انجمن‌های علمی بیش از 50 درصد رشد داشته‌ایم. در حوزه آزاداندیشی رشد قابل توجهی داشته‌ایم، در آغاز راه آیین نامه را اصلاح کردیم و از شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها مصوبه‌ای گرفتیم که مصوبه خوبی است.

هاشمی بیان کرد: در سال گذشته 20 درصد رشد کرسی‌های آزاداندیشی را در دانشگاه‌ها داشته‌ایم، در سال گذشته شاهد یک جلسه گفت‌وگو بودیم، در روز 16 آذر سال گذشته جشنواره آزاداندیشی را داشتیم که در حضور رئیس جمهور و وزاری محترم 10 نفر از دانشجویان نظرات خود را بیان کردند، اینها حرکت‌هایی بوده که قبلاً کمتر شاهد آن بوده‌ایم.

وی اظهار کرد: چند پیشنهاد برای افزایش بودجه داده‌ایم یکی در حوزه انجمن‌های علمی است، این ایده مورد استقبال قرار گرفته و امیدواریم در سال آتی شاهد رشد و جهش بودجه‌ای خوبی در این حوزه باشیم، در حوزه اردوها نیز خواستار افزایش بودجه بوده‌ایم البته اعتقاد داریم در این بخش خود دانشجویان نیز باید مشارکت کنند، وقتی محدودیت‌های بودجه‌ای وجود دارد ما هم سعی می‌کنیم این محدودیت را درک کنیم.

معاون فرهنگی وزیر علوم در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در مورد اینکه بعضی از اساتید در مورد جشنواره قرآنی ویژه اساتید سؤال دارند، این جشنواره از سال‌ها پیش برگزار می‌شده اما نه به‌صورت متناوب، از سه سال پیش نیز کلاً برگزار نشده، این جشنواره قرآنی چرا تعطیل یا معلق شده؟ آیا دوباره شروع به فعالیت خواهد کرد؟ گفت: در حوزه قرآن با رشد خوبی مواجه هستیم که به طور مرتب جشنواره‌های دانشگاهی ملی و سراسری را داریم، ملی و سراسری به این معناست که دانشگاه‌های ستادی خودشان جشنواره‌ها را برگزار می‌کنند و سراسری نیز به معنای جشنواره بالاتر و کلی‌تر است که همه دانشگاه‌ها مشارکت خواهند داشت. این جشنواره‌ها در سال‌های مختلف در دانشگاه‌های مختلف برگزار شده، در نمایشگاه بین‌المللی قرآن هر سال بخش دانشگاهی را داشته‌ایم که همین امسال هم برگزار شد، دانشگاه‌ها حضور پررنگی دارند، در این حوزه تلاش کرده‌ایم شاهد توسعه باشیم، مرکز مدیریت برنامه‌های قرآن دانشگاه‌ها بر عهده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌هاست و ما سعی می‌کنیم در شورای قرآنی دانشگاه‌ها که عضو هستیم حضور محوری داشته باشیم.

وی ادامه داد: در مورد جشنواره قرآنی اساتید اگر مطالبه باشد کاملاً آمادگی برگزاری آن را داریم، اگر دفتر شورای فعالیت‌های قرآنی دانشگاه‌ها بگویند ما استقبال می‌کنیم، بخش دیگری نیز در وزارت علوم است که در حوزه فعالیت‌های فرهنگی مشارکت دارد که زیر نظر وزیر فعالیت دارد و آنجا هم شاهد برنامه‌ریزی‌های خوبی در حوزه آموزش و پژوهش هستیم که همین چند روز گذشته مورد تقدیر قرار گرفت.

هاشمی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار ایکنا درباره برنامه‌های وزارت علوم در راستای ارتقای فضای مذهبی و معنوی دانشگاه‌ها در سال آینده، عنوان کرد: برای شروع سال تحصیلی آینده با همکارانمان در دانشگاه‌ها برنامه‌ریزی‌هایی داریم، آیین‌های گشایش سال نو را داریم، در نیمه مهرماه ایام ماه محرم شروع می‌شود که تأکیدمان بر این است که شئونات لازم رعایت شود و دانشگاهیان با توجه به ملاحظات معنوی فعالیت‌ها را داشته باشند. اعتکاف دانشجویی روند رو به رشدی داشته و در سال‌های گذشته با کمبود فضا مواجه بودیم، اهتمام وزارت علوم را برای توسعه مراکز دینی و مساجد دانشگاه‌ها داشته‌ایم، تلاش شده که مساجد ساخته و بازسازی شوند، سفرهای زیارتی که داریم چه به سمت مشهد و عتبات عالیات هم برای اساتید و دانشجویان و مسئولان اهتمام خوبی بوده است، در یکی از سفرها حدود 20 نفر از اساتید به سفر یک هفته‌ای کربلا و نجف رفتند و همکاری علمی و نشست‌های علمی خوبی را با برادران عراقی برگزار کردند، در این حوزه برنامه‌های خوبی داریم.

وی در پاسخ به این سؤال که در مدتی که از تدوین منشور حقوق دانشجویی می‌گذرد، این منشور چقدر مورد استقبال دانشجویان قرار گرفته است؟ گفت: هم‌اکنون این منشور در سایت معاونت فرهنگی قرار دارد، بعضی از دانشگاه‌ها روی سایتشان بارگذاری کرده‌اند، بعضی از سایت‌های خبری در بخش‌های مختلف به آن پرداخته‌اند؛ بنابر این هدف ما که ترویج فرهنگ آشنایی با حقوق قانونی و ترویج قانونمندی است، محقق شده است. البته نمی‌خواهیم لزوماً با رویکرد ستادی و تمرکزگرایانه به این حوزه بپردازیم، آن چیزی که وظیفه ما بوده تهیه و توزیع این منشور بوده و امیدواریم با مشارکت دانشگاه‌ها شاهد ترویج این نگرش در دانشگاه‌ها باشیم. دانشجویان به استناد همین منشور ما را مورد نقد قرار می‌دهند و این همان هدفی است که ما داشته‌ایم.

از نقد استقبال می‌کنیم

هاشمی درباره اردوهای مختلط نیز بیان کرد: از یک سو از نقد استقبال می‌کنیم و از سوی دیگر توصیه می‌کنیم از سیاه‌نمایی بپرهیزند که کار انقلابی نیست. نشر اخبار کذب هم قطعاً حرام است. جا دارد کمپینی با این موضوع داشته باشیم که بزرگنمایی ایرادات کوچک و شایعه‌سازی گناه است. در عین حال توجه به اشکالات و انعکاس آن‌ها به مسئولان یک ضرورت است. اینکه یک جایی نقد کند را حتماً استقبال می‌کنیم، ولی اینکه اخباری منتشر شود که مبنای واقعی ندارد، اشتباه می‌دانیم، آن چیزی که همواره تأکید کرده‌ایم این است که ما در طول یک سال گذشته مجوز هیچ اردوی مختلطی و همچنین مجوز هیچ کنسرتی را صادر نکرده‌ایم، به دانشجویان توصیه می‌کنیم در سفرهایی که خارج از برنامه دانشگاه نیز برگزار می‌کنند مراعات هنجارها را داشته باشند.

معاون فرهنگی وزیر علوم اظهار کرد: اگر موردی وجود داشته باشد که اردوی مختلطی با مجوز دانشگاه برگزار شود حتماً برخورد می‌کنیم، که البته سفرهای علمی شرایط و ضوابط خاص خودش را دارد که آن هم در چارچوب ضوابط خودش است. همیشه این مطالبه را داشته‌ایم که همه به قانون احترام بگذارند که بی‌احترامی به قانون، خودش یک تخلف است، یکصد و 10 هزار برنامه فرهنگی در سال تحصیلی گذشته برگزار شده، در این بین اگر چند فعالیت و چند ده فعالیت حاشیه داشته، نباید باعث شود که این حجم فعالیت‌ها را نادیده بگیریم.

وی بیان کرد: با مسئله آسیب‌های اجتماعی مواجه هستیم مثل اعتیاد، انزوا و بی‌رغبتی به تشکیل خانواده و ...، کاری که ما باید انجام دهیم این است که امید و نشاط را در دانشگاه‌ها انجام دهیم، تا راه بر آسیب‌های اجتماعی بسته و تنگ شود، توسعه فرهنگی در گروی همدلی و هم‌افزایی و نه در گروی ایجاد تعارضات است. همت ما بر توسعه فعالیت‌ها در شهرهای مختلف و در گستره ملی است، هیج امتیازی برای دانشگاه‌های تهران قائل نیستیم و سعی می‌کنیم در شرایط مساوی جشنواره‌ها را در شهرهای دیگر داشته باشیم. ایجاد توازن و تعادل یک ضرورت است. آمار اعتیاد به مواد مخدر کمتر از 2 درصد است اما قلیان و سیگار حدود 15 درصد هستند.

هاشمی اظهار کرد: مسئولان وزارت علوم از افشای فیش های حقوقی کاملاً استقبال می‌کنند و اگر افشا شود حس ترحمی ایجاد خواهد کرد. حق مسئولیت معاونان وزارت علوم، طبق قانون 30 درصد حق مسئولیت رئیس دانشگاه تهران است، در این دولت 30 درصد از حق مسئولیت مدیران وزارت علوم کاهش پیدا کرد، معاونان 30 درصد بالاتر از رئیس دانشگاه تهران هستند، ماهی 4 و نیم میلیون تومان حقوق معاونان در ماه است، حتی اضافه کار هم در وزارت علوم پرداخت نمی‌شود، خواهش می‌کنیم پرداخت‌های خلاف عرف روشن شوند.

captcha