محمدباقر خسروی، هنرمند نگارگر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، درباره کار جدید خود با عنوان تابلو «صور اسرافیل» این گونه توضیح داد: من بیش از 10 سال است که در هنر نگارگری مشغول به فعالیت هستم. ریشههای این هنر در زمان حمله مغولها از چین و مغولستان وارد کشور شده است، برای همین آثاری که در این هنر میبینیم، بیشتر از پوششی بهره بردهاند که به مردم شرق نزدیک است، اما درباره کار اخیرم باید بگویم آن را طی مدت برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کشیدهام.
وی افزود: در این کار که برگرفته از یکی از آیات قرآن است، اسرافیل یکی از فرشتگان الهی مشغول دمیدن در شیپور است. نکته حائز اهمیت در این تابلو رنگهایی است که در آن استفاده کردهام. در این تابلو درصدد بودم تصویری از قیامت ارائه کنم. رنگهای استفاده شده در این تابلو، عموماً روشن هستند. حیواناتی هم که در این تابلو دیده میشوند به نوعی نشان دهنده آن هستند که در قیامت تمام موجودات به پا میخیزند.
این هنرمند قرآنی درباره هدفش از خلق تابلو «صور اسرافیل» این گونه توضیح داد: خداوند رحمان سرمنشأ تمامی خوبیها و مهربانیهاست برای همین میخواستم در این تابلو این نکته را بیان کنم که هر آنچه از سوی خداوند بزرگ رخ میدهد سرشار از رحمت است، حتی آنچه که برخی مواقع ما فکر میکنیم شکلی خشن دارند. این توضیح را میتوان درباره روز محشر بعینه مشاهده کرد، زیرا لطف پروردگار بزرگ با آن همراه است.
وی به توضیح فوق اضافه کرد: برای بحث فنی تابلو هم باید بگویم من همیشه طرح کلی را ابتدا در ذهنم اتود میزنم، سپس رنگ را وارد کار میکنم، البته برخی از نکتهها و ایدهها نیز در زمان خلق کار به ذهنم خطور میکند که آن را روی تابلو پیاده میکنم. برای مثال شاید در طرح اولیه گل و گیاه وجود نداشته باشد، ولی وقتی رنگآمیزی میکنم متوجه میشوم برخی تصاویر قادر هستند به زیباتر شدن کار کمک کنند، اتفاقی که عموماً باعث بهتر شدن کار میشود.
هنر قرآنی دستاوردهای وسیعی برایم داشته است
خسروی در پاسخ به این سوال که آیا در تمامی کارهایش موضوعات قرآنی لحاظ میشود؟ چنین توضیح داد: در عمده کارهایی که من آنها را خلق کردهام یا موضوعات شکلی قرآنی داشتهاند یا اینکه به نوعی به ائمه اطهار(ع) مربوط میشدند. دلیل این گرایش نیز از آنجا نشئت میگیرد که باور دارم هنرمند رسالتی بر دوش دارد که باید آن را انجام دهد. این وظیفه نیز آن است که هنرمند باید بتواند با زبان هنر، آموزههای اسلامی و قرآنی را اشاعه دهد. در ضمن باور دارم که در این حوزه کار کردن برکات بسیار زیادی دارد که من به وفور از آن بهرهمند شدهام.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره هنر نگارگری این گونه توضیح داد: به نظر من نگارگری آن گونه که باید در کشور ما حمایت نمیشود. این کمتوجهی در هنر نگارگری شکلی عینیتر دارد. برای همین وقتی جوانان در مکانهایی چون نمایشگاه با آثار من رو به رو میشوند درباره آن اطلاعات کافی ندارند، اما زیبایی نگارگری آنها را به خود جذب میکند. با این توضیح متوجه میشوم، اگر نگارگری قرآنی میتوانست به درستی در معرض دید جوانان قرار گیرد، مسلماً افراد بسیاری جذب آن میشدند.
وی در پایان سخنانش گفت: قرآن کریم جدا از تمامی معجزاتش یک معجزه بزرگ دیگر هم دارد که کمتر درباره آن سخن رانده شده، آن هم شکل هنری آن است که میتواند در تمامی بخشهای هنر الهامبخش هنرمندان باشد. در انتهای سخنانم باید بگویم هر هنری با قرآن ابدی و جاودان میشود، پس توصیه من به هنرمندان کشورم این است که قرآن کریم را محور و پایه کارهای خود قرار دهند تا هم لذت اخروی ببرند و هم اینکه از دستاوردهای حرفهای آن بهرهمند شوند.