به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ادبیات کودک و نوجوان یکی از گونههای ادبیات است که نویسندگان ویژه خود را داشته و این نویسندگان با شناسایی نیازها و ذائقههای این گروه سنی، برای آنها مینویسند. این نوع از ادبیات به ویژه اگر با رگههایی از ادبیات دینی تلفیق شود، از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود، اما به نظر میرسد روزی را که به نام همین ادبیات هم نامگذاری کردهاند، کمتر مورد توجه است و حتی نویسندگان نیز از این بیتوجهی گلایه دارند.
در این راستا، سودابه امینی، نویسنده کتابهای کودک و نوجوان به خبرنگار ایکنا درباره ادبیات کودک و نوجوان و دلایل بیتوجهی به آن گفت: ادبیات کودک و نوجوان در شکل رسمی خود در کشور ما سابقه و قدمت چندانی ندارد، از طرفی هم جایگاه آکادمیک ادبیات کودک در ایران نیز از سابقه زیادی برخوردار نیست. همه اینها به علاوه کم بودن تعداد متولیان رسمی سازمانهای خدمترسان به کودکان و نوجوانان باعث میشود کمتر به ادبیات کودک و نوجوان اقبال شود.
وی افزود: گسست بین سازمانها و نهادهای فرهنگی که با کودکان و نوجوانان سر و کار دارند، مثلا کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با آموزش و پرورش و یا شکاف میان نهادها و سازمانهای خدمترسان به کودکان و نوجوانان و پدیدآورندگان آثار برای این گروه از دلایل دیگر این موضوع باشد.
امینی در ادامه بیان کرد: ظاهرا باید بسیاری از رونماییها در حوزه چاپ و انتشار کتابهای کودکان در روز ادبیات کودک و نوجوان اتفاق بیفتد و یا ناشران کتابهای کودکان سالگرد تولد انتشارات خود را در چنین روزی جشن بگیرند. تجلیل از نویسندگان کودک و نوجوان و کارهایی از این دست میتواند از برنامههای متولیان امر باشد.
این نویسنده در ادامه ادبیات دینی کودک و نوجوان را مورد اشاره قرار داد و گفت: منشاء ادبیات دینی کودک و نوجوان از منظر محتوا آموزههای دینی برگرفته از متن قرآن مجید، زندگی ائمه معصوم(ع)، نهجالبلاغه، نهجالفصاحه، تاریخ اسلام، ادبیات کلاسیک فارسی و ... است. نوشتن برای کودکان و نوجوانان با موضوع ادبیات دینی نیازمند مطالعه و دقت نظر است و صرف انتخاب نشانههای متنی در حوزه ادبیات دینی پاسخگوی نیازهای مخاطب نیست.
وی اظهار کرد: معمولاً متونی که رویکرد انتقال مستقیم مفاهیم دینی را دارند نسبت به متونی که با بهرهگیری از زیباییشناسی هنری به انتقال مفهوم میپردازند، از اقبال کمتری برخوردار خواهند شد، از این رو پدیدآورنده اثر ادبی باید به جنبه زیباییشناسی اثر خود نیز توجه جدی داشته باشد.
امینی با اشاره به نیاز مخاطب امروزی عنوان کرد: کودک و نوجوان امروز شایسته خواندن متن فاخر است؛ متن فاخری که به نیازهای عاطفی، فکری، تخیلی و زبانی او پاسخ دهد. مهمتر از متن، کودک و نوجوان امروز نیازمند معیارهایی است برای انتخاب کتاب خوب و این انتخاب کتاب خوب است که به او میآموزد چگونه به انتخابهای بزرگ و مهم در زندگی دست بزند. بدیهی است که انتخاب کتاب خوب به انتخاب روش خوب برای زیست انسانی و عزتمند منجر خواهد شد.