عباسعلی منصوری آرانی، کارشناس مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به وقوع کودتای ناکام در ترکیه از سوی ارتش این کشور اظهار کرد: این کودتا با ابهامات فراوانی همراه بوده و لازم است اصل و نحوه شکلگیری آن مورد واکاوی قرار گیرد؛ چرا که گسستی که در جامعه ارتش ترکیه شکل گرفته، میتواند حاصل موضوعات مختلف باشد.
وی نقشآفرینی آمریکا و عربستان سعودی در کودتای ترکیه را محتمل دانست و گفت: ترکیه عضو ناتو است و آمریکا اطلاعات سری و طبقهبندی از ارتشهای عضو ناتو دارد و بعید است که اجازه بدهد گروهی بدون اطلاع ایالات متحده دست به کودتا بزند؛ بر همین اساس به نظر میرسد آمریکا حداقل از وقوع چنین کودتایی اطلاع داشته و مورد رضایت این کشور بوده، برای همین در قبال این اقدام سکوت کرده است.
منصوری آرانی تصریح کرد: پس از تحلیل این جریانها رئیسجمهور ترکیه حتماً به این نقطه خواهد رسید که دل به کسانی بسته بود که تصور میکرد او را در منطقه به ویژه در عراق و سوریه پشیتبانی میکنند، اما در مسیری قرار گرفتهاند که قصد سرنگونی دولت او را داشتند.
این نماینده مجلس نهم گفت: اگر رجب طیب اردوغان این موضوع را قدری با تأمل و تعمق بیشتری تحلیل و بررسی کند به دستاوردهای شگفتی برمیخورد؛ دولت ترکیه که داعیه امپراطوری عثمانی را در سر داشت، امروز شاهد گسستهای عمیقی در جامعه درونی خود شده است.
وی با بیان اینکه وقوع کودتا در ترکیه حاصل نوع تفکر و استراتژی حاکمان این کشور است، گفت: سنت الهی این گونه است که اگر مسلمانان با کفار پیمان ببندند تنها میمانند؛ چرا که آنها در موضوعات مختلف به فکر منافع خود هستند و ممکن است کل جامعه اسلامی را قربانی امیال، خواستهها و منافع خود کنند.
منصوری آرانی افزود: اگر به جای اینکه دست در دست اسرائیل بدهد و به موضوع سوریه ورود پیدا کند، مواضع دوستانهای نسبت به کشورهای اسلامی اتخاذ میکرد، امروز شاهد چنین گسستی در جامعه خود نمیشد؛ چرا که اگر یک کشور ارتباطات خود را با سایر کشورها بر مبنای فرهنگ و اعتقادات اسلامی برقرار و حفظ کند، روابط اجتماعی درونی خود را مستحکمتر میکند.
وی با اشاره به تقویت روابط ترکیه با اسرائیل گفت: با توجه به قدرت گرفتن حزب عدالت و توسعه در ترکیه، انتظار چنین روابطی از سوی این کشور نمیرفت؛ آنها با رژیم صهیونیستی ارتباط برقرار کردند و حتی پایگاه خود را در اختیار آنها گذاشتند و این اتفاقات در دولت اردوغان به وقوع پیوست و آنچه دیدیم تلنگری به وی بود تا به خود بیاید و موضوعات را دقیقتر و اصولیتر تحلیل کند.این کارشناس مسائل سیاسی در مورد تأثیر کودتا بر نقشآفرینی ترکیه در منطقه به ویژه سوریه و عراق پرداخت و گفت: اگرچه این کودتا روز گذشته به نقطه پایانی خود رسید، اما شکاف عمیقی در ارتش ترکیه ایجاد کرد و به نظر میرسد که این موضوع در ارتش خاتمه پیدا نکرده باشد.
وی ادامه داد: وقتی 3 هزار نفر از درون ارتش که علیالقاعده دارای درجات بالای نظامی هستند، دستگیر میشوند، به نظر میرسد که حداقل 10 هزار نفر در این کودتا شرکت داشتند، بنابراین در میان این افراد و نیز دیگران عدم اعتماد به وجود میآید؛ از سوی دیگر باید توجه داشت که افرادی که در این 2 روز دستگیر شدند، زمانی افشاکنندگان کودتا علیه حزب عدالت و توسعه بودند و امروز خودشان این کودتا را علیه دولت پایهریزی کردند و بعید نیست افرادی که امروز مخالف کودتا هستند، فردا چه تصمیمی بگیرند.
منصوری آرانی با بیان اینکه گسستی که در ارتش ترکیه ایجاد شده به راحتی قابل ترمیم نیست، گفت: برخورد عاقلانه و رفتار مدبرانه این است که گسست ایجاد شده بلافاصله ترمیم بشود و در شرایطی که بخشی از ارتش در عراق و سوریه حضور دارد، نمیتوان دست به این اقدام زد؛ بنابراین عاقلانهترین راه این است که ترکیه نیروهای خود را به کشور باز گرداند و به بازسازی آن بپردازد.
این نماینده سابق مجلس تصریح کرد: حضور چنین ارتشی در خاک کشور دیگر که ضعیف شده و با مشکلاتی از این دست مواجه است، میتواند آثار زیانباری را به همراه داشته باشد.