کد خبر: 3520196
تاریخ انتشار : ۱۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۰
اوحدی خبر داد:

اعطای تسهیلات به ودیعه‌گذاران حج و عمره برای اعزام به عتبات/ برپایی برنامه ویژه سالگرد شهدای منا

گروه جامعه: رئیس سازمان حج و زیارت درباره تسهیلات برای ثبت ‌نام‌کنندگان عمره، بیان کرد: طی توافق‌ با بانک‌ها در ازای ودیعه‌‌گذاری برای حج و عمره، بانک‌ها تا سقف یک میلیون و 500 هزار تومان، تسهیلات با نرخ ویژه برای ودیعه‌گذار حج و عمره اختصاص می‌دهند تا زمینه سفر به عتبات عالیات برای آنها فراهم شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت امروز، 15 مردادماه در برنامه زنده گفت‌وگوی ویژه خبری اخبار قرآنی که از آنتن شبکه قرآن سیما پخش شد، با اشاره به هفته حج در خصوص کارشکنی‌های عربستان در مسدود کردن اعزام ایرانیان برای ادای فریضه الهی، اظهار کرد: ما حج را به عنوان فریضه واجب الهی در سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری اعتقاد داریم، لذا همه تلاشمان را باید انجام دهیم تا حج به عنوان علم اسلام و یکی از شعائر مذهبی ما اقامه شود.
وی ادامه داد: نگاهمان نیز از ابتدا مذاکرات بر همین مسیر بوده است. چنانکه دولت و دست اندرکاران عربستان از همان ابتدا رفتار غیر متعارفی را نسبت به سال گذشته از خود نشان دادند لذا حتی بعد از قطع روابط سیاسی، مکاتبات مختلفی را با وزیر حج عربستان انجام دادیم تا مذاکرات انجام شود. دعوتنامه‌ای را وزیر حج عربستان ارسال کرده بودند که متأسفانه به آن عمل نکردند و از ما خواستند که مذاکرات دو ماه به تأخیر بی‌افتاد که ما هم چاره‌ای جزء پیگیری نداشتیم که تاریخ 19 اسفندماه سال گذشته را اعلام کرده بودند که دهم اسفندماه 94 مجددا پیگیری کردیم که ویزای هیئت مذاکره کننده در کجا می‌خواهد صادر شود و متأسفانه ویزا صادر نشد و مذاکرات به تأخیر افتاد و تاریخی را در فروردین‌ماه اعلام کردند که این نشانه مانع‌تراشی آشکار دولت عربستان برای عدم اراده از استقبال ما بوده است.
اوحدی با تأکید بر اینکه عربستان در ظاهر چون باید پاسخگوی جوامع اسلامی می‌شد دعوتنامه برای هیئت مذاکر‌ه‌کننده فرستاد، تصریح کرد: اما در عمل آنچه که شاهد بودیم این بود که رفتار با ادا، کاملا متناقض بوده است. دور اول مذاکرات را سه ماه و نیم به تأخیر انداختن که یک ساعت از این تأخیر، عاملش ما نبودیم و بارها مکاتبات رسمی کردیم و از عربستان خواستیم، به دلیل اینکه اعتقاد داریم که حج، واجب شرعی است که خداوند برای مردم قائل شده است و فردی نمی‌تواند مانع آن شود چنانکه خداوند در هر جای قرآن از حج سخن گفته است دعوت از عموم مردم کرده است «وَ لِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلاً»، «انَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِي بِبَكَّةَ مُبَارَكاً»...
رئیس سازمان حج و زیارت با تأکید بر اینکه هیچ دولتی نمی‌تواند مردم را از این حقشان سلب کند، اضافه کرد: بیت‌الله الحرام خانه خداوند، مدینةالنبی، شهر پیامبر اکرم(ص) است و مگر می‌تواند فردی حق شرعی و مسلم مسلمان را سلب کند، بلکه بالعکس باید تسهیلات این امر را فراهم کند.
وی ادامه داد: دومین اعتقادمان بر این بود که در شرایط فعلی که قطع رابطه سیاسی است معتقدیم که حج باید از رابطه سیاسی دوگانه کشور خارج باشد لذا بر این اعتقاد و بر این نوع رویکرد تلاش خود را کردیم و دور اول مذاکرات بعد از سه ماه و نیم تأخیر با عبارات قابل تأمل از دولت عربستان روبرو شدیم و حداقل‌های ادب‌ و اخلاق سیاسی را دولت عربستان طی مذاکرات با هیئت ایرانی رعایت نکرد؛ چون علی رغم دعوت رسمی، ویزا صادر نکردند. از هشت نفر هیئت مذاکره‌کننده برای پنج نفر ویزا صادر شد و برخلاف عرف بین‌المللی، انگشت نگاری در فرودگاه صورت گرفت و در طول مذاکرات نوع رفتار خارج از آموزه‌های دینی بود و فضای حاکم بر مذاکرات، کاملا سیاسی بود و نوع رفتار خصمانه را در مذاکرات می‌توانستیم، ببینیم.
اوحدی با اشاره به اینکه 17 نفر عضو هیئت مذاکره‌کننده تیم عربستان در مقابل پنج نفر عضو هیئت ایرانی بوده‌اند عنوان کرد: هنگامی که از وزیر حج عربستان پرسیدیم ویزای زائران ایرانی در کجا صادر می‌شود و درباره چگونگی صدور ویزا پرسیدیم که پس از سه ماه و نیم، تأخیر در دور اول مذاکراتشان، گفتند ما راهکاری برای صدور ویزا نداشتیم و جمله توهین‌آمیزی گفتند که مثل یمینی‌ها که در جیبوتی ویزا دادیم و یا مثل عراقی‌ها که در اردن ویزا دادیم، ویزای زائران ایرانی را نیز در جایی دیگر می‌دهیم که همانجا اعتراض کردیم که این مغایر اصل احترام و عزت زائر ایرانی است و ما حاضر نیسیتم تفاهم‌نامه‌ای را امضا کنیم که مغایر کرامت و عزت زائر باشد.
وی عنوان کرد: در کنار موضوع ویزا، تأمین امنیت زائران ایرانی بوده است که در اثر موسم حج گذشته در اثر قصور و کوتاهی و سوء مدیریت و بی لیاقتی دست اندرکاران حج عربستان 475 عزیز را در حادثه مسجد الحرام و فاجعه غمبار منا از دست دادیم که بزرگداشتی طی این ایام نیز برای آنها برگزار خواهیم کرد.
اوحدی با اشاره به بخشی از آیه «وَمَن دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا» گفت: اولین حقوق بدهی‌شان این است که آرامش خیال و تأمین امنیت داشته باشند و در مقابل سؤال ما اعلام کردند که واژه امنیت در عربستان، بار سیاسی دارد و کلمه‌ای از مسئله امنیتی را در تفاهم‌نامه نمی‌توانیم قید کنیم که در این صورت چه تضمینی برای تأمین امنیت زائران خانه خدا است و از سوی دیگر شبکه‌های تلویزیونی و رسانه‌ای این کشور شروع به بکار بردن سخیف‌ترین واژه‌ها درباره کشورمان بوده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به اینکه دور دوم مذاکرات نیز با یک ماه و نیم تأخیر انجام گرفت، اظهار کرد: در دور دوم به تیم مذاکره کننده سعودی گفتیم که خدمات کنسولی حق بین‌المللی اتباع یک کشور است که به کشور دیگر سفر می‌کند و این خدمات را چگونگی می‌خواهید به زائران ما ارائه دهید که برای این نیز هیچ راه حلی نداشته‌اند و تا به امروز نیز قراردادی را امضا نکردند برخلاف ادایی که قرار بود خدمات کنسولی ارائه دهند.
وی درباره پلیس خاطی در عدم تکریم دو زائر ایرانی در عمره، گفت: ما این سؤال را درباره چرایی و چگونگی اجرای حکم، مطرح کردیم که یک سال و نیم گذشته این اتفاق افتاده و درباره عدم اجرایی آن پرسیدیم که متأسفانه وزیر حج عربستان نیز تعجب کرد و گفت فکر می‌کردم حکم صادر شده است.
اوحدی تصریح کرد: امیدوار هستیم و تلاشمان را در زمینه اعزام زائران به حج انجام می‌دهیم و امیدواریم که شاهد تغییر رفتار عربستان در موضوع ضیوف الرحمن باشیم و وزیر حج عربستان نیز تغییر پیدا کرد.
وی در بخش دیگر گفت‌وگویش درباره تسهیلاتی که برای حضور زائران طی ایام محرم و صفر و ایام اربعین به عتبات عالیات، گفت: در ایام نوروز با برنامه‌های خوب سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری روبرو بودیم چون رویکردمان افزایش اعزام زائرین به کشور عراق بود که تجربه به ما طی آن ایام نشان داد که سازمان حج و زیارت به خوبی این توانمندی را دارد که افزایش بیش از 60 درصدی را در ایام نوروز شاهد بودیم و همین رویکرد را ادامه دادیم و ظرفیت‌های مختلف را در عراق شناسایی کردیم و همزمان سازمان حج و زیارت با مجوز شورای عالی حج توانستیم با بکارگیری شبکه بانکی کشور، پروژه‌های خوبی را در کشور عراق شروع کردیم به گونه‌ای که تا این لحظه هفت پروژه را در عراق یا به بهره‌برداری رساندیم و یا در حال ساخت هستیم که بزرگ‌ترین پروژه و هتل نجف هتل امیرالمؤمنین(ع) با حمایت و مشارکت شبکه بانکی کشور در حال ساخت است که بیش از 70 دصد پیشرفت فیزیکی داشته است که با 770 تخت ساخته می‌شود.
اوحدی با اشاره به مشتاقان سفر به عتبات عالیات طی ایام ذکر شده، عنوان کرد: امروز ساعت 16 آخرین مهلت پیش‌ثبت‌نام متقاضیان است که از 13 شهریورماه اعزام‌ها آغاز و تا 15 آبان‌ماه ادامه دارد و نتایج قرعه‌کشی دوشنبه هفته جاری اعلام می‌شود. متأسفانه خدمات اقامتی در شهرهای زیارتی عراق محدود است و بعد از قرعه‌کشی نیز به دنبال افزایش ظرفیت هستیم.
وی در خصوص تسهیلاتی که برای ثبت ‌نام کنندگان عمره، بیان کرد: برای افزایش این ظرفیت، بخش عمده افرادی که ودیعه‌گذاری برای حج کرده‌ایم طی توافق‌هایی که با بانک‌های ملی و ملت انجام داده‌ایم این است که در ازای ودیعه‌ای که زائران گذاشته‌اند آن مبلغ پایدار باشد اما بانک‌ها تا سقف یک میلیون و 500 هزار تومان تسهیلات با نرخ ویژه برای ودیعه‌گذاران حج و عمره بدهند که ان‌شاءالله زمینه سفر به عتبات عالیات برای آنها فراهم شود ضمن اینکه نوبت آنها براساس فیش‌های حج و عمره محفوظ است و امیدواریم که این تفاهم‌نامه ظرف هفته آینده انجام گیرد، ضمن اینکه با بانک انصار، تفاهم نامه برای اعزام نیروهای مسلح همراه با دریافت همین تسهیلات در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به عتبات دانش‌آموزی که در کنار عتبات دانشجویی است و اعزام دانش‌آموزان دختر به اتفاق مادران و دانش‌آموزان پسر به همراه پدرانشان به این سفر معنوی، در خصوص سامانه سماح، افزود: این سامانه به عنوان سامانه ملی است که به عنوان تنها راه برای اعزام زائران اربعین در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به آسیب‌شناسی که در سال گذشته انجام شده سعی بر برطرف کردن آن با برنامه جامع سامانه سماح داشتیم، بیان کرد: زمینه ثبت نام از فردا، 16 مردادماه، ساعت 9 صبح در سراسر کشور از طریق مراجعه به پایگاه اینترنتی samah.haj.ir فراهم شده است.
اوحدی با اشاره به اینکه سامانه فردا صبح رونمایی می‌شود، بیان کرد: علاقه‌مندان به حضور در این سفر طی اربعین باید در مرحله اول با مراجعه به این سایت زمان خروج و مرز خروجیشان را انتخاب کنند و اطلاعات کارت ملی و شماره همراهشان را وارد کنند که کد رهگیری سامانه برای آنها ارسال می‌کند که حتی این گروه‌ها می‌تواند به صورت 35 نفر باشه و اگر افراد به صورت فردی ثبت نام کنند خود دفاتر زیارتی و سامانه به صورت هوشمندانه گروه‌ها را تشکیل می‌دهد و فردی به عنوان مسئول گروه می‌شود که ارتباطات دوسویه سامانه از طریق این مسئول گروه انجام می‌گیرد.
وی با اشاره به تردد با خودروی شخصی تا نقطه صفر مرزی باید در سامانه سماح وارد شود، اظهار کرد: تقاضای ما از مشتاقان سفر اربعین این است که ثبت نام را از همین روزهای اول آغاز کنند هر چند بستر سامانه به اندازه‌ای با همکاری سازمان فاوا(فناوری اطلاعات) وسیع است که هم زمان می‌تواند پاسخگوی همه مشتاقان باشد.
اوحدی با تأکید بر اینکه یکی از گلوگاه‌ها سفر اربعین به عراق همین مرحله صدور ویزا است، تصریح کرد: امیدواریم با تلاش خوبی که وزارت امور خارجه به عنوان مسئول کمیته کنسولگری و ویزا عهده‌دار شدند بتوان صدور ویزا را ظرف روزهای آینده داشته باشیم. زمان‌بندی که قرار داده شده این است که از ابتدای شهریورماه چهار نقطه کنسولگری‌ عراق به مانند سال گذشته صدور ویزا را آغاز کنند.
وی عنوان کرد: از ابتدای مهرماه نیز ما در 20 نقطه صدور روادید را خواهیم داشت و مردم و دولت کشور عراق نهایت همکاری را در میزبانی و مهمان نوازی از زائران طی سال گذشته داشتند و امسال نیز به همین شکل ان‌شاءالله خواهد بود.
اوحدی با اشاره به 16 قابلیت سامانه سماح، اظهار کرد: که متصل به سامانه تردد جمهوری اسلامی ایران است و تنها مرز و تاریخی که برای خروج به کشور عراق در سامانه قید می‌کنند، در آن زمان از مرز عبور کنند در غیر این صورت، امکان تردد نیست و اگر دیر ثبت نام کنند به دلیل اینکه ظرفیت مرزها در سامانه بیان شده است سامانه به صورت هوشمند از همان مرز تاریخ دیگری را اعلام می‌کند.
وی با اشاره به اینکه از طریق سامانه سماح اطلاعیه‌ها به اطلاع زائران می‌رسد، بیان کرد: امسال بیمه زائران به صورت اجباری در ستاد مرکزی اربعین مصوب شد که با رقم ناچیز تمام زائران اربعین تحت پوشش بیمه کامل قرار می‌گیرند و زائران از فردا از طریق سایت سماح می‌توانند برای حضور اربعین در عتبات عالیات ثبت نام کنند.
اوحدی با اشاره به اینکه پیش‌بینی ما حضور دو میلیون زائر در پیاده‌روی اربعین است در خصوص مبلغ ویزا، اضافه کرد: طی سال گذشته ویزای مانیفست تا 30 دلار و فردی تا 40 دلار بود و پیش‌بینی ما این است که قیمت‌ها امسال نیز مشابه سال پیش است.
رئیس سازمان حج و زیارت با تشکر از صدای اربعین و رادیو اربعین طی سال گذشته که اطلاع‌رسانی دقیقی به زائران انجام می‌گرفت، ادامه داد: به تبلیغات دروغینی که طی ایام‌هایی چون حج و اربعین و ... می‌شود توجه نکنیم چنانکه پیامکی با عنوان حج آزاد به تازگی برای برخی از مشترکین آمده است در حالی که هیچ فرد ایرانی با گذرنامه ایرانی نمی‌تواند به کشور عربستان حتی از دیگر کشورها ورود پیدا کند.
وی در پایان سخنانش با توجه به محرومیتی که از سوی عربستان برای زائرین حج‌الله پیش آمده است، عنوان کرد: با توجه به اینکه در هفته حج هستیم، حرارت شور و اشتیاقمان به زیارت بیت‌الله الحرام و مدینةالنبی نه تنها از این طریق کم نمی‌شود بلکه بیشتر می‌شود و همواره پنج مرتبه نمازهایمان را به سوی بیت‌الله الحرام می‌خوانیم و امیدواریم شاهد تغییر رفتار دولت عربستان نیز باشیم.
اوحدی در خصوص پیگیری مسائل حقوقی شهدای منا و مسجد‌الحرام براساس فرمایش مقام معظم رهبری، عنوان کرد: دو موضوع را در دستور کار داریم یکی اولین بزرگداشت شهدای منا که با برنامه‌های ویژه در نظر گرفته شده است و دیگر هم از سوی وزارت امور خارجه پیگیر‌ی‌هایی برای احیای حقوق شهدای منا و خانواده‌های صبور آنها شده است که نتیجه آن را هم در همین برنامه بزرگداشت منا شاهد خواهیم بود.
در ادامه این برنامه گفت‌وگوی تلفنی محمد زارع، معاون اجرایی و اعزام ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان کشور بود که درباره تسهیلات در نظر گرفته شده برای دانشگاهیان برای اعزام به عتبات عالیات، گفت: اعزام از ابتدای مردادماه آغاز کردیم و تا هشتم آبا‌ن‌ماه ادامه دارد، با حضور حدود 100 هزار نفر همراه بوده است اما به دلیل مشکلات ساختار هتل‌ها در عراق امکان اعزام تمامی آنها نیست و برنامه‌ریزی اولیه برای اعزام حدود 50 درصد این افراد بوده است اما فعلا برنامه‌ریزی شده در حال حاضر اعزام 20 هزار نفر در این دوره در دستور کار است.
وی با اشاره به مساعدت و همکاری سازمان حج و زیارت و بعثه و تفاهم‌نامه منعقد شده با بانک ملت، عنوان کرد: حدود یک میلیون و 500 هزار تومان برای زائران که اعزام هوایی دارند و یک میلیون تومان به صورت قرض‌الحسنه تسهیلات برای زائران زمینی با نرخ ویژه در نظر گرفته شده است که تعداد زیادی از زائران مراجعه کرده و تسهیلات را دریافت کرده‌اند.
زارع تصریح کرد: برنامه‌های ویژه برای زائران در نجف و کربلا انجام می‌شود تا بتواند در این سفر هم از اماکن مقدس بازدید کنند و هم از برنامه‌های فرهنگی ویژه با همکاری بعثه بهره‌‌برداری معنوی داشته باشند. دانشگاهیان نیز برای سفر اربعین باید از طریق سامانه سماح ثبت نام کنند و امیدواریم با همکاری سازمان حج، تسهیلات و خدماتی را کنار این برنامه‌ها برای دانشگاهیان ارائه کنیم.
معاون اجرایی و اعزام ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان کشور در پاسخ به این سؤال که آیا سهمیه برای متأهلینی که سال اول زندگیشان را سپری می‌کنند برای اعزام به عتبات عالیات در نظر گرفته شده است، بیان کرد: بخشی از سهمیه و قرعه‌کشی به دانشجویان متأهل که تازه ازدواج کرده‌اند، اختصاص پیدا می‌کند، تقریباً 50 درصد اعزامی‌ها دانشجویان متأهل هستند و مابقی را به دانشجویان دختر و پسر و اساتید اختصاص می‌دهیم.
سمیرا انصاری
captcha