عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان شورای نگهبان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به عدم تحقق مبانی حقوق بشر اسلامی در جهان اسلام اظهار کرد: علیرغم منابع عظیم اسلامی در حوزه حقوق بشر متأسفانه هنوز نتوانستهایم حقوق بشر اسلامی را به جامعه جهانی به خوبی معرفی کنیم؛ این در حالی است که کشورهای اسلامی نیز به واسطه تفرقهای که در بینشان است نتوانستهاند در این حوزه به وحدت نظر برسند.
وی افزود: آخرین تلاشهایی که در حوزه حقوق بشر اسلامی صورت گرفت، به کنفرانس قاهره در سال 1990 برمیگردد و امروز ضرورت دارد که این فعالیتها به صورت گستردهتری ادامه پیدا کند؛ جمهوری اسلامی ایران میتواند در این مسئله داعیهدار باشد تا با همکاری سازمانها و نهادهای اسلامی این فعالیتها را افزایش دهد.
کدخدایی گفت: همچنین لازم است مبانی حقوق بشر اسلامی و جایگاه آن را در عرصههای بینالمللی معرفی کنیم و سپس به سمت تعیین راهکارهای اجرای حقوق بشر در کشورهای اسلامی برویم؛ چرا که امروز میبینیم که برخی حکام، خود ناقض حقوق بشر هستند و حاضر نیستند کمترین حقوق را برای شهروندان خود بپذیرند.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با توجه به جایگاه مناسبی که دارد میتواند با حضور در مجامع بینالمللی، رایزنیهای دیپلماتیک، همکاریهای دانشگاهی و حوزوی و تعامل با نخبگان این کشورها در جهت تبیین و اجرای حقوق بشر اسلامی گام مهمی بردارد.
عضو شورای نگهبان، تفاوت اساسی حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر غربی را نگاه به انسان و جایگاه انسان دانست و گفت: نگاه غرب به انسان، نگاهی مادی است و از جهت سیاسی نیز همانطور که خود مدعی هستند نگاه سکولاریستی و لیبرالیستی به انسان دارند که طبیعتاً این نگاه در اسلام وجود ندارد.
کدخدایی خاطرنشان کرد: تفاوت در این مبنا باعث میشود در حوزههای دیگر نیز تفاوتهایی ایجاد شود؛ البته با توجه به نقاط اشتراکی که در این دو حوزه وجود دارد میتوانیم همکاریها را شروع کنیم و به نظر میرسد امکان همکاری بین سایر کشورها با کشورهای اسلامی در زمینه حقوق بشر وجود داشته باشد.