محمدرضا ستودهنیا، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و از اساتید قرآنی کشور، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد فعالیتهای قرآنی در دانشگاهها و نیز اهتمام به ارتقای فعالیتهای قرآنی در دستگاههای دانشگاهی، گفت: ظاهر امر این است که برنامه قرآنی چندانی در دانشگاهها به چشم نمیخورد و خبری از قرآن در دانشگاهها نیست. تنها برنامهای که دیده میشود، جشنوارهای به صورت سالانه است.
وی افزود: این مسابقاتی که برگزار میشود، بسیار راکد و بدون هیچ نمود خارجی در سطح بسیار ضعیفی در کشور برگزار میشود. البته من از گزارشها اطلاعی ندارم، اما فضای دانشگاهها را که میبینیم عمدتاً هیچ خبری نیست، حالا ممکن است برخی دانشگاه ها فعالیت خوبی داشته باشند، اما حداقل دانشگاههایی که من دیدهام، فعالیت قرآنی آنها بسیار کم رنگ است.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان در ادامه در مورد ساختارهای قرآنی در دانشگاهها نیز تصریح کرد: به اعتقاد من ساختارهای حال حاضر کارآمد نیست؛ چرا که اگر کارآمدی لازم را داشت، تاکنون شاهد اوجگیری فعالیتهای قرآنی در دانشگاهها بودیم. فعالیت های قرآنی در دانشگاه حتی در حد یک رفع وظیفه انجام نمیشود، همانقدر که به یک اردوی ورزشی توجه میشود و برای آن هزینه میشود، برای قرآن نیز هزینه میکنند.
ستودهنیا بیان کرد: با توجه به اینکه مقام معظم رهبری تأکید فراوانی نسبت به توسعه و ترویج قرآن و فرهنگ قرآنی و آموزش و تلاوت و انس با قرآن دارند، متاسفانه در سطح دانشگاهها دیده میشود که این موضوعات بسیار کمرنگ است، همانطور که گفتم نمود خاصی ندیدهام. برخی دانشگاه ها اگر خود دانشگاه یا یکی از مسئولان علاقهمند به قرآن باشد کاری انجام می دهد، وگرنه وضعیت قرآن در دانشگاه ها فوق العاده راکد است و حتماً نیازمند این هستیم که یک تصمیم جدی در این زمینه اتخاذ شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه قبلاً قرار بود تا سالانه بودجه ای به دانشگاه ها اختصاص یابد، عنوان کرد: البته از اینکه این بودجه قرآنی در اختیار دانشگاهها قرار گرفته است یا خیر، اطلاع چندانی ندارم اما به هر حال همچون سایر فعالیتهای فرهنگی باید به قرآن بها داده شود.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: حداقل مطالبهای که ما داریم این است که هزینه اردوهای تفریحی و ورزشی در دانشگاهها که برقرار است و اخبار حاشیهساز آن هم به گوش می رسد و به فعالیتی ضد فرهنگی تبدیل شده است به فعالیت های قرآنی اختصاص دهند. این هزینه ها باید صرف انس با کتاب خدا و هدایت مردم شود و نه اینکه فعالیت های قرآنی را به کلی فراموش کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان همچنین در مورد کارکرد جشنواره قرآن و عترت دانشجویان نیز اذعان کرد: این جشنواره در سطح کشوری در حد مطلوب و قابل قبولی برگزار میشود. وقتی همه دانشجویان جمع میشوند و در سطح ملی خوب و اثرگذار است، اما این به تنهایی کفایت نمیکند و اینکه سالی یکبار در سطح کشور جمعی از قرآنیان جمع شوند و رقابتی برگزار کنند و بعد همه چیز تمام شود به تنهایی کاری نمیکند.
ستودهنیا خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم انس با قرآن در دانشگاهها و در بین دانشجویان عملی شود باید در طول و در طول ترم این اتفاقات بیفتد، باید حلاوت و جذابیت و شیرینی قرآن در طول ترم و به روش های مختلف به دانشجویان چشانده شود تا انس با قرآن در آنها نهادینه شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش در مورد عدم توسعه فرهنگ قرآنی و فعالیت های قرآنی در دانشگاه های کشور، بیان کرد: اگر بخواهم دلایل را ذکر کنم زیاد است، عدم توجه و عدم دغدغهمندی مسئولان دانشگاهی، عدم مطالبهگری دانشجویان در زمینه فعالیتهای قرآنی و بسیاری دیگر از دلایل، میتواند در این عدم توسعه یافتگی سهیم باشد.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان افزود: باید از هر دو طرف کار به صورت جدی پیگیری شود، ممکن است بگوئیم دانشجویان مطالبه نداشته باشند، اما این را نیز باید بدانیم که دانشجو زمانی که وارد دانشگاه میشود، شاید یک سال بگذرد تا متوجه فضای دانشگاه شود، بنابر این نباید از دانشجو زیاد توقع مطالبهگری در این زمینه داشت. مسئولان باید این را مد نظر داشته باشند که حتی اگر دانشجویان مطالبه نداشته باشند باید به قرآن اهتمام ورزید. مسئولان با برگزاری اردوها و کارگاههای قرآنی دانشجویان را برای انس یافتن بیشتر با قرآن ترغیب کنند.
ستودهنیا همچنین در پایان در مورد پیشبینی وضعیت فعالیتهای قرآنی در دانشگاهها، بیان کرد: پیشبینی خاصی ندارم و تنها از وضعیت موجود میتوان تأسف خورد؛ چرا که فعالیت ها روز به روز کمرنگتر میشود. امیدوارم که مسئولان و مراکزی که مسئولیت انس با قرآن را در دانشگاهها دارند، این موضوع را به صورت جدی پیگیری کنند تا این ضعف و نقیصه برطرف شود. مسئولان دانشگاهها به ندای مقام معظم رهبری که فرمودند 10 میلیون حافظ نیاز داریم لبیک بگویند و بگویند برای این مطالبه چه کاری انجام دادهاند.
موافقم با نظرتون
عجیبه؟ یعنی تاکنون نهادی برای این کار وجود عینی و خارجی داشته است؟؟؟؟ یعنی الان مسئول و مرکزی برای انجام امور قرآنی در دانشگاه ها وجود دارد؟؟؟
خروجی نزدیک به صفر این را می رساند که اصلاً نهادی برای اجرایی سازی این منویات وجود ندارد.