سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح مهمترین برنامههای سالروز بزرگداشت شهدای منا پرداخت و با اشاره به اینکه در زمان وقوع فاجعه منا به همه کاروانهایی که زائران آنها در فاجعه حضور داشتند سر زده است، گفت: بعد از بازگشت از حج نیز عهد کردیم که به محضر خانوادههای شهدا و فرزندان شهدا سر بزنیم.
حال و هوایی خانواده شهدای منا؛ اقیانوس عظیمی از صبر، شکیبایی و ارزش
وی حال و هوای خانوادههای شهدای منا پس از گذشت حدود یک سال از این فاجعه را اقیانوس عظیمی از صبر، شکیبایی و ارزش عنوان کرد و در پاسخ به این سؤال که آیا سال گذشته پیشبینی چنین فاجعهای را داشتید، گفت: سال گذشته به دلیل شرایط سیاسی که در منطقه وجود داشت به خصوص موضوع داعش و تفکری که داعش دارد و برخی از کشورهای منطقه پشتیبان آن تفکر بوده و زمینه ایجاد چنین تفکری را ایجاد کردهاند، خود ما در سازمان حج و زیارت و بعثه پیش بینیهایی داشتیم که ممکن است با بحرانهایی مواجه شویم.
اوحدی افزود: پس از سقوط جرثقیل در مسجدالحرام، ستاد بحران در مکه تشکیل شد تا در صورت بروز هرگونه بحران آماده باشیم، ولی اینکه در مسیر رمی جمرات و فاجعهای با این ابعاد رخ دهد را پیشبینی نمیکردیم.
شهدای منا میدانستند گلچین میشوند
وی تصریح کرد: وقتی با عمده این خانوادهها مینشینیم و صحبت میکنیم این روحیه و حس که شهدا میدانستند که در این سفر گلچین میشوند را از بیشتر آنها میشنویم. از 42 شهیدی که در مقبره الشهدای مکه به خاک سپرده شدهاند، بسیاری از آنها در وصیت نامههای خود مطرح کرده بودند که در صورت فوت در مکه دفن شوند.
8 خانواده هنوز بر سر مزار شهدای خود نرفتهاند
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه گفت: فقط هشت نفر از خانوادههای شهدای منا که در مکه دفن شدهاند نتوانستهاند بر سر مزار عزیزان خود حاضر شوند آن هم به دلیل قطع روابط سیاسی که با عربستان به وجود آمد.
وی از ارائه لیستی از خانواده شهدای منا برای حضور بر سر مزار شهدای مدفون خود در مکه به مسئولان عربستانی نیز خبر داد و گفت: مسئولان عربستان قول دادهاند که با شروع عمره این حضور امکانپذیر شود.
وی در خصوص بزرگداشت شهدای منا اعلام کرد: برنامههای وسیعی برای این مراسم اندیشیده شده و ستاد بزرگداشت شهدای منا با محوریت بنیاد شهید با هفت کمیته تشکیل شدهاست که دو کمیته رویکرد بینالمللی دارد و مسئولیت آن بر عهده وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی است. کمیته تبلیغات با مسئولیت رسانه ملی، کمیته اطلاع رسانی با مسئولیت خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، کمیته مراسم با محوریت بنیاد شهید، کمیته محتوا و تولید موضوعات با بعثه مقام معظم رهبری و کمیته نهادهای مردمی با سازمانهای بسیج است.
اوحدی زیباترین مراسمی که پیشبینی شدهاست را تحقق خواستههای شهدای منا و دیدار آنها با مقام معظم رهبری دانست و افزود: مراسم بزرگداشت شهدای منا از اول ذیالحجه تا نهم ذیالحجه برگزار میشود و اولین کنگره ملی بزگداشت شهدای منا نیز با حضور رئیسجمهور برگزار خواهدشد. همچنین بخشی از موزه شهدای بنیاد شهید به وصیت نامهها، دل نوشتهها و آثار و وسایل هشدای منا اختصاص داده شده است، با شورای شهرها نیز هماهنگ شده تا کوچهها و میادین اصلی به نام شهدای منا نام گذاری شود.
چه قدر امید برای شروع عمره وجود دارد؟
اوحدی در پاسخ به این سؤال که چه قدر به شروع عمره امیدوار هستید، گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران به درستی مصوب کرد که از سرگیری عمره منوط به مجازات دو پلیس مجرم و فاسد باشد. این حادثه را دنیا محکوم کرد و دنیا نمیپذیرد چنین رفتار غیر اخلاقی و مغایر با آموزههای دینی آن هم با قصد پلیدی که آن مأموران داشتند رخ دهد. البته هوشیاری دو نوجوان ما موجب دستگیری آنها شد، اما توقع بر این بود که هفته اول این دو پلیس محاکمه و مجازات شوند اما این اتفاق نیفتاد.
وی ادامه داد: در ملاقاتهایی که با وزیر حج عربستان داشتیم خود وی نیز از این مسئله متعجب بود. عربستان هیچ توجیهی برای این کار خود ندارد. امیدواریم عربستان از فضایی که برای خودش ایجاد کردهاست و امسال زائران ما را محروم کرده خارج شود. ما تلاش کردیم حج این واجب شرعی انجام شود. این حق ماست و ما نباید در مقابل گرفتن این حق سکوت کنیم. زائران ما 15 سال در انتظار تشرف هستند و ما اگرچه میدانستیم امسال عربستان اراده ندارد پذیرای زائران ما در حج باشد و فقط میخواهد هزینه این مسئله را به دوش ما بیندازد، اما باز هم تلاش کردیم اما به هر حال عربستان صد عن سبیل الله کرد.
رئیس سازمان حج و زیارت اظهار امیدواری کرد با تغییر رفتار عربستان زمینه تشرف زائران ایرانی به عمره و حج آینده فراهمشود.