حجتالاسلام والمسلمین سید جواد موسوی هوایی، معاون آموزشی و پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که مردم ایران به امام رضا(ع) علاقه و ارادت دارند اما چه کنیم که ایشان از ما راضی باشند؟ گفت: رضایت اهل بیت(ع) که خود ملاک و معیاری برای خوب زندگی کردن است، بسته به رضایت خداوند متعال است چرا که اهل بیت(ع) بهترین بندگان خداوند هستند و وقتی میگوییم رضایت امام رضا(ع)، این باز میگردد به رضایت الهی.
از نظر فکری فکرمان را با فکر امام رضا(ع) تنظیم کنیم
وی تصریح کرد: حضرات معصوم(ع) از لحاظ فکری، عملی، اخلاقی و ابعاد سیاسی و اجتماعی وقتی از ما راضی خواهند شد که ما به دستورات و پیشنهادهای صحیح و معقولی که در دین ما آمده (که همه هم پیام عقل است) عمل کنیم. یعنی از نظر فکری فکرمان را با فکر امام رضا(ع) تنظیم کنیم؛ آیا مثلاً امام رضا(ع) اینقدر به مسائل مختلفی که مردم اکنون سرنوشت خودشان را به آنها وابسته میدانند، معتقد بودند؟ مسائلی از قبیل شانس و اقبال و ... یا اهل فکر صحیح بر اساس مکتب و عمل صحیح بر اساس آنچه که خداوند فرموده بودهاند؟ اینها بسیار مهم است که ما عقاید و فکارمان را با عقاید امام رضا(ع) همسو کنیم.
حجتالاسلام موسوی هوایی مثالهایی در همین خصوص مطرح و سؤال کرد: امام رضا(ع) درباره همسایگان خود چه فکری داشتند؟ عقیده ایشان در خصوص قرآن، قرآن خواندن و سطح ارزش گذاریشان برای حاکمیت دین در جامعه چه قدر بوده است؟
وی با تأکید بر اینکه باید بر روی این مباحث در سیره و آثار امام رضا(ع) تحقیق شود و مردم با سیره ایشان از طریق رسانههای جدید و قدیمی آشنا شوند، گفت: باید مجموعهای از موضوعهایی که برای امام رضا(ع) اولویت داشته با انسجام فکری و موضوعی در جامعه مطرح شود.
قرآن و مسئله محرومان و مستضعفان اولویت زندگی امام رضا(ع) بوده است
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی عنوان کرد: قرآن و مسئله محرومان و مستضعفان اولویت زندگی امام رضا(ع) بوده است. ایشان به حضرت جواد(ع) نامه نوشته و میفرمایند شنیدهام به تو میگویند که از در اصلی خانه خارج نشوی و از در پشتی بروی تا اطرافیانی که نیازمند هستند تو را نبینند و تو به راحتی عبور کنی، تو از در اصلی برو و پول همراه خود ببر تا به هر کسی که نیاز دارد پول بدهی و مشکلات آنها را برطرف کنی. این سبک زندگی مسئولان است.
فاصله عمیق سیره امام رضا(ع) و عملکرد ما
وی به فاصله عمیقی که بین سیره امام رضا(ع) و عملکرد ما وجود دارد اشاره کرد و گفت: این تفکر، تفکر اولویت دادن به محرومان و مستضعفان و دستگیری از آنها است. ما باید ببینیم تفکر امام رضا(ع) در خصوص بانوان چه بوده است؟ آیا همین نظری است که اکنون متدیان و غیر متدینان ما دارند همسو با نظر امام رضا(ع) است؟
موسوی هوایی در پاسخ به این سؤال که آیا پژوهشهایی در خصوص سیره عملی امام رضا(ع) صورت گرفته است به نحوی که بتوان با مطالعه آنها متوجه اندیشههای امام رضا(ع) شد، گفت: در مرکز پژوهشی آستان قدس رضوی کتابهای خوبی در این زمینه چاپ شده است اما باید گفت خلاصه این مکتب که از امام رضا(ع) و اهل بیت(ع) به صورت مجموعه گرفته شده است در نظرات امام و مقام معظم رهبری جمع شده است.
وی ادامه داد: باید دید نظر امام راحل در خصوص بانوان چیست و آیا با نظر من روحانی یکی است یا خیر؟ آیا نظر مقام معظم رهبری در خصوص تشکیل خانواده، فرزنددار شدن و ... که همه نیازهای روز ما است با نظر ما یکی است؟ آیا سن ازدواج، فرزنددار شدن و ... ما با نظر ائمه یکی است؟ در پاسخ به این سؤال که باید چه کنیم که امام رضا از ما راضی باشد باید گفت: آنچه ما از مکتب شناختیم و فهمیدیم این است که رضایت امام رضا(ع) در رضایت ولی فقیه زمان است.
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه در ابعاد مختلف زندگی ائمه(ع) نظر داده، بحث کرده و ارائه راهکار کردهاند، گفت: این به خاطر این است که راه را گم نکنیم. امام رضا(ع) ملاکها و معیارهای دوست و دشمن و اینکه با چه کسی صلح و با چه کسی جنگ کنیم را فرمودهاند و این خیلی مهم است که خود امام رضا در حدیث سلسله الذهب بحث تبعیت از ولایت فقیه را مطرح کردهاند.
آبروی شیعیان دیگر اولویت زندگی امام رضا(ع)
وی از دیگر اولویتهای امام رضا(ع) را مسئله آبروی شیعیان عنوان کرد و گفت: جان شیعه و آبروی پیروان اهل بیت و به تبع آن مسلمانان از اولویتهایی بود که موجب قبول ولایت عهدی از سوی امام رضا(ع) شد. به تعبیری امام رضا(ع) یک نرمش قهرمانه کردند و برای ایشان این کار واقعاً مانند نوشیدن جام زهر بود.
موسوی هوایی در ادامه با تأکید بر اینکه اولویتهای امام رضا(ع) برای ما نیز باید اولویت باشد، گفت: مسئله حاکمیت دین، سلامت خانواده در ابعاد مختلف، عبودیت و عبادت، رفع محرومیت از محرومان و ارتباط با محرومان از اولویتهای امام رضا بود.
وی در پایان تصریح کرد: در سیره امام رضا(ع) بزرگترین ملاک برای مسئولیت دادن و مسئولیت پذیرفتن با محرومان جامعه ارتباط داشتن و به فکر آنها بودن است به ویژه اینکه اکنون در جامعه مشکل اقتصادی وجود دارد.