امید مجد، مدیر انتشارات مجد در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره وضعیت چاپ قرآن در کشور گفت: متأسفانه دولت به حوزه چاپ قرآن و کتابهای دینی و مذهبی ورود کرده و ناشران خصوصی را زمین زده است. به عنوان مثال در نمایشگاه قرآن امسال، وزارت ارشاد غرفهای را با عنوان تعویض قرآنهای کهنه با نو راهاندازی کرده بود و براساس آماری که در سایت تلگرام نمایشگاه منتشر شد،موفق شده بود که 60 هزار نسخه قرآن را معاوضه کند. این در حالی است که با چنین کاری، دستکم 60 ناشر قرآن ورشکسته شدند.
مجد ادامه داد: ناشران با تحمل زحمات و مشقات بسیار در نمایشگاه قرآن شرکت میکنند، در حالی که امسال بسیاری از آنها متضرر شدند؛ چرا که یکی از عوامل این ضرر و آسیب، همین طرحهای حساب نشده است. از سوی دیگر سازمان اوقاف، ارتش و یا نهادها و سازمانهای دیگر با ورود به حوزه چاپ قرآن سبب شدهاند، بسیاری از ناشران با کسادی بازار مواجه شوند و حتی قرآنها را با هدیههای بسیار پایین عرضه میکنند که طبیعی است مخاطب به سمت خرید چنین قرآنهایی برود.
ناشر خصوصی توان رقابت با ناشر دولتی را ندارد
مجد تصریح کرد: سؤال این است که چرا یک ناشر خصوصی تاکنون نتوانسته است 50 هزار نسخه کتاب به یک نهاد و سازمان بفروشد، اما اغلب قرآنها را که باز کرده و به شناسنامه آنها توجه میکنید، نام نهاد و سازمانهای دولتی را میبینید و یا سازمان دارالقرآن که خود ناظر بر قرآن است، قرآن چاپ میکند. همه این نهادها و سازمانها با استفاده از بودجههای مختلف اقدام به چاپ قرآن کرده و ناشر خصوصی را با مشکل مواجه کردهاند؛ چرا که ناشر خصوصی توان رقابت با ناشر دولتی را ندارد.
این ناشر در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا ناشر دولتی میتواند قرآن را با هدیه پایینتر عرضه کند، اما ناشر خصوصی نمیتواند، بیان کرد: این موضوع دلایل مختلفی دارد؛ یکی از آنها این است که سازمان دولتی بودجهای در اختیار دارد که باید در امور فرهنگی صرف کند و سازمان مربوط نیز بهترین راه صرف این بودجه را در چاپ قرآن و یا سایر کتابها میداند. همچنین ناشران خصوصی کاغذ مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه میکنند و هزینه انبارداری، پرسنل، اجاره ساختمان و ... برای ناشر خصوصی معنی دارد، اما برای سازمانهای دولتی معنی ندارد؛ چرا که بسیاری از هزینههای آنها سرشکن میشود و بهای تمام شده قرآن و سایر کتابها کاهش مییابد. از طرفی هم چون ناشران خصوصی سیستم توزیع مناسبی ندارند، چند عنوان کتابی را هم که منتشر میکنند فقط میتوانند در تهران به فروش برسانند. به عنوان مثال فروش اغلب کتابهای ما در شهرستانها صفر است.
دولتیها دست از چاپ قرآن بردارند
وی با بیان اینکه نهادها و سازمانهای دولتی باید دست از چاپ قرآن بردارند و بگذارند ناشر خصوصی به فعالیتش ادامه دهد، ادامه داد: میتوانید این موضوع را بررسی کنید و ببینید که آیا نهاد و سازمان دولتی وجود دارد که 30 هزار نسخه قرآن از یک ناشر خصوصی خریده باشد. مطمئناً نخواهید یافت؛ چرا که منتهای تلاش ناشر خصوصی این است که 200 نسخه بفروشد، اما اگر ادارهکل آموزش و پرورش استان تهران بخواهد 5 هزار نسخه قرآن خریداری کند، یک ناشر خصوصی را نخواهید یافت که بتواند این تعداد قرآن را به آنها بفروشد و سازمان دولتی به سمت ناشرانی میروند که منتسب به دولت هستند.
مدیر انتشارات مجد یادآور شد: با این وضعیت، نباید انتظار بهبود اوضاع نشر را داشت؛ چرا که بسیاری از ناشران تعطیل و غیرفعال شدهاند و اگر ناشرانی اعلام تعطیلی نمیکنند، با سیلی صورتشان را سرخ نگه داشتهاند و بازار قرآن از سوی ناشران دولتی قبضه شده است.