به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علی مغازهای، دبیر هنری سومین جشنواره موسیقی نواحی «آینهدار» در نشستی که پیش از ظهر امروز شنبه، 30 مرداد و به فاصله بیش از یک ماه از برگزاری این جشنواره، در «کافه نزدیک» برگزار شد، گفت: این جشنواره به مناطق زاگرس میانی اختصاص داشت؛ جشنوارهای که تا حدود زیادی توانست بر اصالت موسیقی ایرانی تکیه کند و از بروز و ورود مسائل حواشی که اصل موسیقی ایرانی را دچار خدشه میکند فاصله بگیرد.
وی در ادامه گفت: در طول سال در زمینه فعالیتهای موسیقی نواحی و مناطق ایرانی که همگی آنها بر پرداختن به مضامین باورهای ملی و اعتقادی اقوام مختلف ایرانی تاکید دارند و البته در سطح کشوری و حتی استانی برگزار میشوند، شاهد بروز برخی مباحث غیرموسیقایی نیز هستیم که موجب میشود نسل جوان موسیقی را دچار گرایشات جدید کند که اصالت موسیقی ایرانی را تحت تأثیر خود قرار داده و آن را تا حد زیادی از اصالت به دور سازد.
مغازهای تصریح کرد: هر نوع نوآوری اگر بدون پایه و براساس پرداخت سطحی و بدون پشتوانه پژوهشی در زمینه موسیقی صورت گیرد، میتواند موسیقی اصیل و ارزشی اقوام ایرانی را از مسیر درست و منطقی خود به دور کند و ما در جریان جشنواره «آینهدار» تمام سعی و تلاش خود را به کار بستیم که مختصات و اصالت موسیقی اقوام ایرانی را در میان طیفهای مختلف مردم به درستی تبیین کنیم.
دبیر هنری سومین جشنواره موسیقی نواحی «آینهدار» ادامه داد: «آینهدار» هیچ گاه صرف برگزاری، یک جشنواره و عرصه رقابتی را در دستور کار خود نداشته است؛ چرا که رقابت به معنای ارزشگذاری است و اینکه اثری خوب است و اثری بد. این جشنواره یک جریان مستمر هنری در طول سال است که برای آن نیز برنامههایی تدارک دیده شده که البته در طی این مسیر با موانع و مشکلاتی نیز روبرو بودیم که البته توانستیم بر آنها تا حدود زیادی غلبه کنیم.
وی با اشاره به اینکه قصد داریم نشستهای تخصصی این رویداد هنری را در قالبی تحت عنوان «دوشنبههای آینهدار» برگزار کنیم گفت: اعتقاد داریم که در عرصه موسیقی نواحی و مقامی باید نشست تخصصی و کرسیهای نظریهپردازی و پژوهشی در ابعاد فراوانی ایجاد کرد و نخستین نشست پژوهشی در این زمینه را دوشنبه، 8 شهریور برگزار میکنیم.
مغازهای بر ضرورت استفاده کاربردی موسیقی اقوام در سطح ملی تأکید کرد و گفت: فراگیری این نوع موسیقی در عرصههای گوناگون فرهنگی و هنری و حتی مناسبات انسانی خود به خود موجب آشنایی و شیفتگی طیف وسیعی از مردم در مورد گونهای از موسیقی میشود و همانطور که پیشتر اشاره شد ریشه در باورهای اعتقادی و ایمانی این سرزمین دارد و در آن صورت است که با چنین پیشزمینهای در صورت بروز موسیقی با مضامین مدرن و غربی اصطلاحاً دچار خودباختگی نشده و با حرمت قائل شدن به داشتههای فرهنگی موجود در سرزمین ایران، با آنها نیز آشنایی پیدا کرده و در صورت لزوم آنها را نیز به کار میگیریم.
این گزارش حاکی است در این نشست همچنین مریم قره سو؛ محقق و مدرس موسیقی نیز به ایراد سخن پرداخت و گفت: «آینهدار» به عنوان یک جریان مستمر موسیقایی و نه جریانی مقطعی که در قالب چند روز یک جشنواره منتهی و خلاصه شود سعی دارد طی سال با پژوهشگران و موسیقیدانانی که در حوزه موسیقی نواحی و مناطق ایرانی فعالیت پژوهشی مطرحی دارند در ارتباط باشد.
قرهسو ادامه داد: دبیرخانه جشنواره «آینهدار» با انتشار فراخوانی در نظر دارد مجموعه مقالاتی در زمینه موسیقی نواحی را از سوی پژوهشگران گردآوری کرده و به چاپ برساند که البته کتاب نخست این پروژه پژوهشی که اختصاص به مفاهیم و مبانی موسیقی دارد تحت عنوان «کتاب سال آینهدار شماره یک» به چاپ رسیده است و کتاب دوم هم به شکل متمرکز به مقالاتی در زمینه گونههای مختلف موسیقی ایرانی اختصاص دارد.
این پژوهشگر موسیقی تصریح کرد: در واقع جشنواره «آینهدار» در تلاش است تا به این وسیله بانک نوشتاری مقالات در زمینه موسیقی اقوام ایرانی را غنیتر کند و در مرحله بعد قصد دارد تا با اعطای بورس پژوهشی پژوهشگرانی را برای تحقیق در زمینه موسیقی اقوام مختلف ایرانی به کار گیرد.
قرهسو در پایان گفت: اعطای بورس پژوهشی به پژوهشگران و محققان گامی است در راستای گسترش گفتمان و پژوهش در زمینه موسیقی اقوام که قطعاً به شناخت بیشتری از باورها، عقاید قومی و دینی آنها نیز منجر خواهد شد که برنامههای جاری ما در طول سال در سایت آینهدار به اطلاع علاقهمندان رسیده و خواهد رسید.
یادآور میشود، سومین جشنواره موسیقی نواحی «آینهدار» 24 تا 27 تیرماه سال جاری برگزار شد.
امیرسجاد دبیریان