داریوش قنبری، استاد علوم سیاسی دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره عملکرد سه ساله دولت در حوزه سیاست خارجی گفت: دولت در این حوزه عملکرد بسیار مطلوبی داشته و شاید به جرئت بتوان گفت یکی از بهترین مقاطع دیپلماسی کشور در همین سه سال اخیر رقم خورده است.
نقش حضور فعال دیپلماتیک و مستشاری ایران در تغییر معادلات سوریهوی افزود: در این دوره در سایه تدبیر دولت بزرگترین پرونده سیاسی بینالمللی کشور؛ پرونده هستهای، با موفقیت به سرانجام رسید. دولت از طریق برجام توانست تهدیدات علیه تمامیت ارضی کشور را دفع کند و تحریمهای ظالمانه را لغو نماید.
قنبری اظهار کرد: این اقدام دولت باعث عصبانیت دشمنان منطقهای ما گردید. برخی کشورهای اسلامی مانند عربستان پس از برجام بر شدت اقدامات خصمانه خود علیه ایران افزودند، اما دولت روابط خود با سایر کشورهای اسلامی را گسترش داد. امروز روابط ایران و عراق توسعه بیشتری یافته و همکاریهای بسیار خوبی میان دو کشور در زمینههای مختلف صورت گرفته است.

این کارشناس مسائل سیاسی عنوان کرد: سوریه نیز تا حدود زیادی به خاطر نقشآفرینی جمهوری اسلامی ایران هم در عرصه دیپلماسی و هم در عرصه مستشاری، از بحران عبور کرده و فشارهای خارجی بر سوریه کاسته شده است.
وی یادآور شد: یکی از کشورهای مخالف بشار اسد در گذشته ترکیه بود اما امروز مشاهده میشود که ترکیه نیز از مواضع سابق خود دست کشیده و به ایران و روسیه نزدیک شده است و بخش زیادی از این مسائل ناشی از نقش فعال و ابتکارات دیپلماتیک ایران بوده است و امروز در سوریه، تروریستها در وضعیت تضعیف شده قرار گرفتهاند.
قنبری ابراز کرد: همچنین در این مدت، روابط کشور با بسیاری از کشورهای اروپایی که در دوره قبل قطع شده بود یا کاهش یافته بود بهبود یافت. حتی با برخی از کشورهای دوست که درگذشته نیز با آنها رابطه وجود داشت امروز این روابط بسیار بهتر هم شده است.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه در رابطه با روسیه در گذشته روابط خوب بود اما در همان دوران روسها موشک اس ـ 300 را به ایران تحویل ندادند که منجر به بروز برخی بیاعتمادیها شد، اما در این دوران با یک دیپلماسی مناسب موشکهای اس ـ 300 به ایران تحویل داده شد و روابط عمیقتر و استراتژیکتر شد و همکاریهای دوجانبه امنیتی توسعه پیدا کرد.
ضرورت استفاده از ظرفیتهای ایجاد شده در روابط خارجی بر بهبود شرایط اقتصادیقنبری تأکید کرد: در مجموع دولت یازدهم برای سامان دادن به اوضاع اقتصادی کشور، به خوبی به این نتیجه رسید که اولین گام این است که سیاست خارجی کشور را فعالتر کند و مناسبات با سایر کشورهای جهان را بهبود و گسترش دهد.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: اکنون در سال پایانی، به عقیده من دولت باید از ظرفیتهای این روابط برای بهبود شرایط اقتصادی کشور استفاده کند. امروز ایران تبدیل به یک عضو مؤثر در نظام بینالملل شده در حالی که تا پیش از دولت دکتر روحانی، دشمنان تلاش میکردند ایران را به عنوان تهدیدی صلح و امنیت بینالمللی جلوه بدهند و هر روز برای کشور بحرانتراشی میکردند اما دولت با استفاده از ظرفیت دیپلماسی و گفتوگوهای منطقی جلوی این بهانهگیریها را گرفت و جایگاه ایران را در نظام بینالملل ارتقا بخشید.
قنبری درباره تاثیر عملکرد سیاست خارجی دولت در امنیت ملی کشور و ایجاد ثبات برای رشد و توسعه کشور گفت: سیاستهای دولت چه در عرصه داخلی و چه عرصه بینالمللی باعث ارتقای ضریب امنیت ملی کشور شده است. یکی از مهمترین مؤلفهها برای رشد و پیشرفت و تأمین بیشتر منافع ملی، امنیت ملی و حفظ تمامیت ارضی است.
عضو حزب مردمسالاری یادآور شد: اکنون با وجود اوضاع بیثبات و ناامن در کشورهای اطراف مشکل خاص امنیتی در کشور وجود ندارد و دیگر کسی به خودش جرئت نمیدهد صحبتی از گزینه نظامی روی میز علیه ایران کند. این مسئله باعث افزایش سرمایهگذاری خارجی در کشور شده است به گونهای که برجام از سال گذشته تاکنون باعث جذب حداقل 5 میلیارد دلار سرمایه خارجی شده است و این نوید روزهای بهتری را در آینده میدهد.
وی در پایان عنوان کرد: بهبود مناسبات در عرصه بینالمللی، آزادشدن اموال بلوکه شده ایران در خارج از کشور، جذب سرمایهگذاری خارجی و افزایش فروش نفت نتیجه دستاوردهای دولت در حوزه سیاست خارجی بوده است که قطعا میتواند به بهبود شرایط اقتصادی کشور بینجامد.
مهدی مخبری