به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه کنگره ملی شعر شهدای منا عصر چهارشنبه، 17 شهریورماه با حضور سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت، سردار محسن انصاری، قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران، حجتالاسلام والمسلمین علی قاضیعسگر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، شاعران برجستهای چون علیرضا قزوه، مصطفی محدثیخراسانی و مرتضی امیریاسفندقه و جمعی از خانوادههای شهدای منا در تالار ایوان شمس برگزار شد.
سردار محسن انصاری این کنگره را یکی از برنامههای مصوب ستاد بزرگداشت شهدای منا عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه شعر و هنر میتواند از ابزارهای مهم برای انتقال پیام باشد؛ از این رو در حال حاضر نیز شاعران متعهد با درک شرایط و زمان حاکم میتوانند از هنر شاعری خود بهره گرفته و رسالت خود را ایفا کنند.
وی افزود: شعر و شاعر متعهد باید برای احقاق حق تلاش کند و این تلاش با سرودن شعر امکانپذیر است؛ چرا که با سرودن شعر میتوانند ابعاد گوناگون ظلمهای آلسعود نسبت به حجاج و زائران خانه خدا را نشان دهند و این فاجعه را زنده نگه دارند و نگذارند به دست فراموشی سپرده شود، همانگونه که شاعران متعهد با سرودن شعر نگذاشتند عاشورا فراموش شود.
سردار انصاری ادامه داد: عدم کفایت، سکوت حقوق بشری، سکوت روشنفکران و فعالان سیاسی و ... مواردی بود که امروز مقام معظم رهبری در دیدار خود با خانواده های شهدای منا عنوان کردند و فرمودند؛ حق مظلومان فاجعه منا را باید با گریبانگیری بگیریم.
وی تصریح کرد: شاعران با الگوگرفتن از دعبل خزاعی، شاعر اهل بیت(ع) که دوران سه امام معصوم(ع) را درک کرده بود، میتوانند همانند این شاعر مسببان فاجعه منا را مجبور به پاسخگویی کنند.
در ادامه این مراسم مرتضی امیریاسفندقه، شاعر انقلاب و برادر شهید گفت: تجلی حج در شعر فارسی از قرون گذشته تاکنون بوده است و مکیات خاقانی چه در قصاید و چه در تحفةالعراقه و یا شعرهای سده هفتم و هشتم درباره حج برکسی پوشیده نیست، همانگونه حافظ در یکی از ابیاتش میگوید: « جمال کعبه مگر عذر رهروان خواهد/که جان زنده دلان سوخت در بیابانش»، این بیت با فاجعه مناسبت نزدیکی دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه بنیاد شهید خانه من است و 10 سال در آن معلم بودم، ابیاتی از شعر خود را تقدیم شهدای فاجعه منا کرد که از زبان حضرت سیدالشهدا(ع) است، این ابیات به این شرح است:
«حاجیان را گفت: آنجا کعبه عریان میشود/در طواف کعبه آنجا جسمتان جان میشود
حج منم، چشمانتان را وا کنید ای حاجیان/کعبه بیمن از شما مردم گریزان میشود
استطاعت هر که دارد میشود ملحق به من/هر که نامرد است پشت کعبه پنهان میشود
گفت: در ذیالحجه امسال شوری دیگر است/گفت: در ماه محرم عید قربان میشود
آمد و در کربلا با آشنایان خیمه زد/گفت با یاران که: فردا ظهر طوفان میشود
گفت با یاران که: فردا خطبه ناخواندهای/گرم از نهجالبلاغه باز عنوان میشود
خطبه خواهد خواند فردا خواهرم بیذوالفقار/گفت: فردا کاخ ظلم از ریشه ویران میشود
آمد و افتاد چشم حر به چشم روشنش/مشکل حر با نگاهی گرم آسان میشود
حاجی از کاروان واماندهای گرد حسین/یک شبه میگردد و در کعبه مهمان میشود
آمد و در کربلا حج را نمایش داد و رفت/آن نمایش همچنان بیپرده اکران میشود!»
حجتالاسلام قاضیعسگر نیز در ادامه این مراسم گفت: تاکنون کارهای خوب و شایستهای در ماههای گذشته انجام شده و جلسات بسیاری با حقوقدانان حوزه و دانشگاه تشکیل دادهایم تا مسیر احقاق حق شهدای منا را شناساییی کنیم.
وی افزود: در این راستا مستندسازی را هم از منایع داخلی و هم خارجی جمعآوری کردهایم و در این زمینه بیش از 822 نصاحبه که به صورت تلویزیونی و رادیویی ضبط شده، نیز جمعآوری شده و 12 کتاب منتشر شده نیز به صورت بستههای مطالعاتی به خانوادههای شهدا ارسال میشود.
حجتالاسلام قاضیعسگر ادامه داد: کارهای هنری هم در حال انجام است و بدرالسماء یکی از هنرمندان اصفهانی است که تابلویی از فاجعه منا را طراحی کرده و یکی از تابلوهای نفیس در بخش مینیاتوری خواهد بود.
وی تصریح کرد: برای زنده نگه داشتن یاد شهدای مسجدالحرام و منا باید در همه عرصهها فعال باشیم. شعر و هنر بخشی از این عرصه است که باید به طور گسترده ادامه یابد. سالها از سرودن شعر معروف محتشم کاشانی درباره محرم و عاشورا گذشته است، اما هنوز تازگی دارد؛ از این رو باید شعر و هنر برای ادامه مسیر هم در داخل و هم خارج از کشور بیش از پیش گسترش یابد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه شهدای ما همه عزیز هستند و هیچ تبعیضی میان آنها وجود ندارد و هر یک دارای ویژگیهای خاصی هستند، گفت: اگر خانواده شهدا اهل قلم هستند خودشان شرح حال شهدای خود را بنویسنده تا این موارد در تاریخ ثبت و ماندگار شود.
در ادامه این مراسم علیرضا قزوه، شاعر انقلاب نیز یک شعر درباره شهدای سال 66 در مکه و یک مثنوی هم برای شهدای منا خواند. ابیات نخست این مثنوی به این صورت است:
«ده ذی الحجه سرزمین منا/گشت از مکر شمر کرببلا
شده دنیا پر از دروغ و نفاق/طاقت مسلمین دنیا طاق»
سعید اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه درباره فرمایشات امروز رهبر معظم انقلاب در دیدار با خانواده شهدای منا گفت: مقام معظم رهبری امروز مطالبات جهانی زائران خانه خدا را که در سال گذشته با فاجعه منا مواجه شدند، مطرح کردند و بر زنده نگه داشتن یاد شهدا و این فاجعه تأکید کردند تا جنایات آلسعود فراموش نشود.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن مؤذنی، معاون فرهنگی و اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران پس از قرائت پیام حجتالاسلام شهیدی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به اهداف کنگره شعر شهدای منا اشاره کرد و گفت: زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدای مظلوم حادثه منا در قالب تأثیرگذار شعر، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، ارائه تصویری شاعرانه از مظلومیت حجاج ایرانی، ایجاد جریانسازی فرهنگی، شناخت استعدادهای هرنی و ادبی در حوزه شعر، تلاش در جهت تحقق منویات رهبری درباره وقایع فاجعه منا و تبیین ستم و تعدی ستمگران زمان از اهداف این کنگره است.
وی افزود: در راستای بیان هنرمندانه فاجعه منا، نیاز بود تا جامعه ایثارگری از این فرصت استفاده کرده و فاجعه منا را در قالب شعر بیان کنند، به همین دلیل فراخوان کنگره ملی شهدا در خردادماه اعلام شد و پس از داوری آثار از میان 110 نفر و 220 اثر، شعرهایی غربال شد و در نهایت آثار برگزیده انتخاب و در کتابی به چاپ رسید.
در پایان این مراسم شعر «نقد جان» رونمایی و از 5 برگزیده شعر شهدای منا با اهدای جوایزی تجلیل شد.