به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی پنجمین جشنواره تئاتر شهر، مراسم افتتاحیه و ضیافت شام پنجمین جشنواره تئاتر شهر با حضور هنرمندان تئاتر، گروههای شرکت کننده در جشنواره و مسئولان سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار و آغاز رسمی این دوره از جشنواره گرامی داشته شد.
در این مراسم محمود صلاحی، رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، ضمن خوشآمدگویی و عرض تبریک عید سعید قربان به حاضرین گفت: خوشحالم که با زحمت دوستان در معاونت هنری سازمان، شاهد افتتاح پنجمین جشنواره تئاتر شهر هستیم.
صلاحی در ادامه درباره این جشنواره گفت: دوستان عزیزم در هیئت ارزیابی که خود از هنرمندان عرصه نمایش و پیشکسوتان هستند، زحمت بسیاری کشیدند تا از میان 790 اثری که به دبیرخانه جشنواره رسیده بود و 1270 هنرمندی که برای شرکت در این جشنواره داوطلب شده بودند، در مرحله اول، 210 نمایش را انتخاب کنند تا در مرحله نهایی 71 گروه موفق شوند 297 اجرا در 13 سالن را ظرف یک هفته از عید سعید قربان تا عید سعید غدیر روی صحنه ببرند. هفته آینده برگزیدگان این جشنواره به جامعه هنرهای نمایشی و مردم معرفی میشوند.
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران ضمن اعلام این مطلب که هر دوره از جشنواره تئاتر شهر به یکی از اساتید پیشکسوت عرصه نمایش تقدیم میشود، گفت: در دوره نخست، مراسم بزرگداشت محمود استادمحمد را برگزار کردیم و در سال دوم، جشنواره تئاتر شهر به استاد اسماعیل خلج تقدیم شد. سومین جشنواره تئاتر شهر به استاد علی نصیریان تقدیم شد و سال گذشته، این جشنواره با نکوداشت استاد پیشکسوت، مرحوم داوود رشیدی برگزار شد. پنجمین دوره از جشنواره تئاتر شهر، با نکوداشت استاد اکبر زنجانپور برگزار میشود.
محمود صلاحی درباره اهمیت تئاتر در هر جامعه گفت: هنر در همه جلوهها، علاوهبر اینکه مورد نیاز هر کشور و ملت هست، معرف فرهنگ، هویت و تاریخ آنها نیز هست. فرهنگ و محتوای آن، با جلوههای مختلف هنری، میتواند معرفی شود؛ به عنوان مثال شعر علامه طباطبایی با صدای شهرام ناظری جلوه میکند و زیباتر میشود. اشعار حافظ زیبا، جذاب و دلنشین هستند، اما وقتی این اشعار با خط اساتید همراه شود، ماندگاری بیشتر و جلوه زیباتری خواهد داشت؛ فرهنگ با هنر ماندگار میشود. قرآن که کتاب مقدس بشریت و مسلمانهاست، با آثار خوشنویسی ارائه میشود. در میان تمام جلوههای هنری، تئاتر جلوه بهتری دارد که مبانی قرآنی نیز میتواند از این راه ارائه شود. هر فرهنگی با جلوه هنر معرفی میشود. فرهنگ از طریق تئاتر به مردم منتقل میشود. اخلاقی که در زندگی بشر ظهور دارد و بروز میکند، آداب زندگی، احترام به پیشکسوت و .... از این طریق به مخاطبان انتقال مییابد.
وی در ادامه افزود: دو یا سه هفته پیش نمایشی از برادرم، شهرام کرمی نویسنده و کارگردان آن است را دیدم که به اندازه چند فیلم سینمایی برایم جذاب بود. مثلاً در سینما، هر چند بار که صحنهای تکرار شود، باز هم برای چند سال و در چند سالن قابل ارائه است، اما تئاتر اینگونه است که در هر شب باید صحنهای خاص را ایجاد کنند. زیبایی صحنه نمایش به دلیل زنده اجرا شدن آن است. مخاطب هنرمند را چهره به چهره میبیند، پس باید برای تئاتر سرمایهگذاری بیشتری انجام شود. مطمئن هستم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و حوزه هنری برنامههای خوبی برای تئاتر دارند، اما با تدبیر و توجه شهردار هنردوست تهران، محمدباقر قالیباف، شهرداری نیز به این عرصه وارد شد. البته پیش از این شهرداری حمایت میکرد، اما اکنون شهرداری دیگر در حاشیه نیست، بلکه وارد متن شده است.
صلاحی درباره برنامههای شهرداری در مورد امکانات سختافزاری تئاتر گفت: به این نتیجه رسیدهایم که باید برای تئاتر پردیس و سالن بسازیم. شهرهای بزرگ در جهان در روز 50، 60 و حتی 100 اجرای تئاتر را تجربه میکنند. شهرداری تهران برای گسترش جلوه هنری نسبت به قبل، چند برابر بهصورت فشرده کار کرده است. بعد از سالها دو پردیس تئاتر تهران در خاوران با شش سالن و پردیس تئاتر صبا در خیابان ملک آماده میشود. قرار بود این پردیس در اختیار معاونت هنری قرار گیرد، اما بنا به درخواست ما، این پردیسها به سازمان فرهنگی هنری تحویل شد و سرپرستی هر دو پردیس نیز برعهده شهرام کرمی قرار گرفت. امیدوارم مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره تئاتر شهر را با حضور پیشکسوتان و هنرمندان تئاتر و برگزیدگان این جشنواره، در سالن اصلی پردیس خاوران که 1400 نفر گنجایش دارد، برگزار کنیم. همچنین قرار است باغ کتاب تهران را نیز بهزودی افتتاح کنیم که سه سالن نمایش را نیز در این مکان در نظر گرفتهایم که قرار است در آنها تئاترهای مرتبط با کتاب اجرا شوند.
رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری در پایان، از یک مرد و یک زن فعال در عرصه تئاتر به نمایندگی از اهالی تئاتر حاضر در مراسم نام برد و گفت: به نمایندگی از تمام شرکتکنندگان در مراسم افتتاحیه پنجمین جشنواره تئاتر شهر، از مریم معترف و استاد اکبر زنجانپور تشکر میکنم که در این مراسم حضور یافتند. از مدیران فرهنگسراها تقاضا میکنم مهربانتر با اهالی تئاتر و اصحاب رسانه رفتار کنند. از مرم میخواهم به دیدن تئاتر بروند تا اجرای تئاتر برای جامعه تئاتر اقتصادیتر باشد، از سازمان زیباسازی هم درخواست میکنم در تبلیغ کردن تئاتر و دعوت کردن مردم به دیدن تئاتر جدیت بیشتری نشان دهد.
این مراسم با بخشهای متنوع اجرای موسیقی سنتی، نقالی، پردهخوانی، تعزیهخوانی، پاسداشت شهیدان منا و ... همراه بود که هنرمندان شناخته شده تئاتر در آن به اجرای برنامه پرداختند.
در این شب چهرههای هنری همچون اکبر زنجانپور، مریم معترف، رضا فیاضی، کورش زارعی، منصور خلج، پرستو گلستانی، سامان خلیلیان، حسین پرستار، امیرحسین شفیعی، ناصر آویژه، مجتبی مهدی، روشنک کریمی، محسن حسنزاده، علیاکبر عبدالعلیزاده، هادی عطایی، وحید آقاپور، میثم یوسفی، زهرا مریدی و ... حضور داشتند.
اجرای پرفورمنس، گلافشانی توسط کودکان خردسال و آتشبازی از جمله برنامههای این مراسم بود. در بخش پایانی مراسم نیز اکبر زنجانپور با بریدن روبان نمادین افتتاح جشنواره به طور رسمی آغاز پنجمین جشنواره تئاتر شهر را اعلام کرد.