جواد مزدآبادی، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه فاجعه منا را نمیتوان فراموش کرد، گفت: برخی اتفاقات است که نمیتوان از آن به عنوان تنها یک حادثه نام برد، چون این جمله بیانگر عمق ماجرا نیست، اما کلمه فاجعه برای منا مناسبتترین نام است. در این فاجعه عدهای کثیری از مسلمان به دلیل بیمبالاتی آل سعود به شهادت رسیدند. نکته تاسفآورتر این است که کسانی که بانی چنین اتفاقی شدند به طور شرم آوری، نسبت به اتفاق رخ داد، بی تفاوت هستند و همین عامل بر ناراحتی تمامی مسلمانان جهان افزوده است.
وی افزود: فاجعهای که روی داد از سوی اقشار مختلف نکوهش شد، سینماگران نیز به طبع، نسبت به این فاجعه بیتفاوت نبودند و آن را محکوم کردند، اما این عکسالعمل تنها یک بخشی از مسئولیت است، چون هنر هفتم رسانهای است که میتوان در این زمینه نقشی بارزتر ایفا کند، به این نحو که با تولید آثار سینمایی و مستند مردم را از ابعاد مختلف این فاجعه آگاه کند، البته وقتی از سینما سخن میگوییم مسلما تلویزیون نیز بخشی از ماجراست که باید در این زمینه فعال باشد.
این بازیگر ادامه داد: این نکته را نمیتوان نادیده گرفت که سینما یا تلویزیون شاید نتوانند به دلیل مسائل سخت افزاری به طور مستقیم فاجعه منا را تصویر کنند، چون ساختن دکور و تعداد جمعیتی که برای بازسازی فاجعه منا لازم است از توان سینما و تلویزیون خارج است، اما می شود با پرداختن به حاشیه این فاجعه تا حدودی تصویرگر آنچه روی داد، بود. برای مثال پرداختن به زندگی شهدایی که در این فاجعه به شهادت رسیدند میتواند در این زمینه بسیار مثمر ثمر باشد.
وی در پاسخ به گفته که فیلمی بر مبنای زندگی شهید محسن حاجی حسنی کارگر، قاری بین المللی کشورمان که در فاجعه منا به شهادت رسید، ساخته شده، چنین توضیح داد: من هم این خبر را شنیدهام و خیلی خوشحالم که چنین فیلمی ساخته شده است، اما تنها یک فیلم نمیتواند عمق این فاجعه را نشان دهد، حتی میخواهم بگویم که عمق این فاجعه به اندازهای است که میشود دهها فیلم در این زمینه تولید کرد. پیشنهاد دیگر من در این زمینه، ساخت سریال است که میتواند بیشتر تصویر آنچه که روی داده باشد.
کارگردان فیلم سینمایی «طاووسهای بیپر» تاکید کرد: سعی کنیم برای ادای احترام به شهدای منا فیلمهایی که در این زمینه تولید میکنیم بالاترین کیفیت را داشته باشند، برای همین حضور فیلمساز و عوامل حرفهای در فیلمهایی با این محوریت میتواند اقدام خوبی باشد. نکته دیگری که میخواهم به آن اشاره کنم نمایش بینالمللی فیلمهایی مورد نظر است، چون تنها مردم ما نباید بیننده این کارها باشند، بلکه تمام دنیا باید بداند که چه فاجعهای در تاریخ بشریت روی داده است.
این کارگردان در تکمیل توضیح فوق تصریح کرد: مسئولیت سینمای ایران اسلامی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است، چون هیچ جایی در جهان به دلیل نفوذی که وهابیون در آنجا دارند قادر نیستند در این زمینه کاری تاثیرگذار تولید کنند، اما ایران اسلامی ما میتواند در این عرصه پرچمدار باشد و نقاب از روی چهره واقعی کسانی که این فاجعه را به وجود آورده اند بر دارد. برای همین در این حوزه هر اندازه که میتوان باید سرمایهگذاری کرد و از مخارج آن هراسی به دل راه نداد.
مزدآبادی در انتهای سخنانش تصریح کرد: میخواهم در انتهای سخنانم به فریضه حج اشاره کنم که آنهم میتواند به نوعی دیگر تصویرگر آنچه که روی داده باشد، چون آنچه که حج را به عنوان فریضهای سیاسی و عبادی در بین مسلمانان مطرح میکند، مفهوم برائت مشرکین است که از سوی بسیاری از کشورها فراموش شده، پس اگر بتوانیم ویژگی مورد نظر را در فلسفه حج بین مسلمانان جهان بیدار کنیم در حقیقت چهره پلید جنایات کارانی که فاجعه منا را به وجود آوردهاند، فاش کردهایم.