کد خبر: 3530824
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۱
جمالی نوبندگانی:

تعهد اکثریت اعضای جنبش عدم تعهد به جبهه استکبار

گروه سیاسی: دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در تشریح عملکرد ایران در طی چهار سال ریاست جنبش عدم تعهد با اشاره به تعهد اغلب اعضای این جنبش به دنیای استکبار گفت: علاوه براین، برجام و بحران‌های منطقه‌ای از عوامل حضور نه چندان فعال ایران در این جنبش بود که باعث می‌شود نتوانیم نمره خوبی به خودمان بدهیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران بر جنبش عدم تعهد که از سال 1391 آغاز شده بود به پایان رسید و ونزوئلا ریاست این جنبش را از ایران تحویل گرفت. این مسئله بهانه‌ای شد تا در گفت‌‌وگو با کارشناسان عملکرد جمهوری اسلامی ایران در دوره ریاست جنبش عدم تعهد مورد بررسی قرار بگیرد.    

محمدجواد جمالی نوبندگانی، دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفت‌وگو با ایکنا درباره ارزیابی عملکرد ریاست چهار ساله ایران بر جنبش عدم تعهد گفت: متاسفانه اکثر اعضای جنبش عدم تعهد، به کشورهای قدرتمند جهان متعهد هستند و می‌توان گفت این جنبش کاملا از اهداف و آرمان‌های اولیه خود فاصله گرفته و به همین دلیل موضع‌گیری غرب و آمریکا، بر روی مواضع بسیاری از اعضای جنبش عدم تعهد تأثیرگذار است.

وی افزود: به عنوان نمونه مصر که خودش یکی از بنیانگذاران این جنبش است اکنون تا چه حد وابسته به غرب است یا مستقل عمل می‌کند؟ یا خیلی از کشورهای خاورمیانه که پادشاهی هستند کاملا متعهد به جبهه استکبار هستند و وجود این ترکیب ناهمگون در جنبش عدم تعهد قاعدتا نمی‌تواند پیش‌برنده اهداف تعریف‌شده آن باشد.

جمالی نوبندگانی، دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

جمالی نوبندگانی اظهار کرد: از طرفی جمهوری اسلامی ایران و به ویژه وزارت امور خارجه در حوزه سیاست خارجی طی سه سال گذشته به شدت درگیر مسئله برجام و مذاکرات هسته‌ای بود و به دلیل این مسئله آنچنان که شایسته بود نتوانستیم در جنبش عدم تعهد فعال باشیم.

دبیر اول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: همچنین بحران‌های منطقه‌ای در عراق و سوریه باعث شد که عملا آن انتظاری که از ایران به عنوان رئیس جنبش عدم تعهد می‌رفت تا فعالانه‌تر حضور داشته باشد برآورده نکرد و لذا نمی‌توانیم نمره خوبی به خودمان بدهیم.

وی تأکید کرد: نهایت اقدام جنبش عدم تعهد در مقابل غرب، صدور بیانیه در حمایت از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران بود ولی هیچوقت این گروه نتوانست حتی از ارجاع پرونده هسته‌ای ‌ایران به شورای امنیت ممانعت به عمل بیاورد زیرا عملا اغلب اعضای جنبش منفعل هستند و مستقلا تصمیم‌گیری نمی‌کنند.

جمالی نوبندگانی عنوان کرد: با وجود اینکه بیش از صد کشور جهان به صورت اسمی عضو این جنبش هستند اما در واقعیت اینگونه نیست. البته باید تا آنجا که ممکن است از ظرفیت‌های این کشورها استفاده کرد اما توقع زیادی هم نباید داشته باشیم.

وی در پایان ابراز کرد: در واقع در دنیای دیپلماسی باید از کوچک‌ترین فرصت‌ها و ظرفیت‌ها استفاده کرد اما با توجه به ترکیب جنبش عدم تعهد انتظار زیادی هم نباید داشت. 

مهدی مخبری 

captcha