محمدسعید نقاشیان، خوشنویس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه ولنگاری فرهنگی به عرصه خوشنویسی نیز رسوخ کرده، اظهار کرد: این تصور که خوشنویسی از آسیبهای رایج در عرصه هنر مصون مانده، اشتباه محض است، چون متأسفانه این هنر نیز به نوعی دستخوش آسیبهایی شده که ما از آن به عنوان ولنگاری فرهنگی نام میبریم.
وی افزود: از نگاه من ولنگاری در عرصه خوشنویسی اینگونه نمود پیدا میکند که جوانان بیتجربه بدون اینکه هنر سنتی را تجربه کنند به هنر مدرن ورود کرده و همین عامل سبب میشود معضلاتی چون ولنگاری در هنر پیش آید. منظور اینکه جوانانی به هنرهای مورد نظر ورود میکنند با کپیبرداری از کارهای اساتید نه تنها ارزش کار خود، بلکه ارزش آن اثری هنری را هم از بین میبرند.
این هنرمند متذکر شد: کپیکردن از آثار اساتید به عنوان سرمشق کار خوبی است، به شرطی که این کپی کاری تنها در خلوت هنرمند باشد نه آنکه اثر خلق شده را به بازار عرضه کرده و آن را به فروش برساند. نکته جالب اینجاست وقتی که به آنها درباره این کپیکاری گوشزد میشود و آن را از این امر پرهیز میدهیم در مقابل به جای پذیرفتن خطایشان در مقابل انتقاد گارد میگیرند! این نمودی از ولنگاری فرهنگی در جامعه است.
این خوشنویس ادامه
داد: کپیکاری در خوشنویسی باعث شده کیفیت برخی کارهای افت محسوسی پیدا کند. در
این میان جالبتر آنجاست که به برخی از افراد عنوان استادی داده میشود که
وی حتی قادر به نوشتن یک الف به خط نستعلیق نیست. این عدم خلاقیت نتیجه همان کپیکاری است که من از آن به عنوان ولنگاری نام بردم.
نزدیکی خوشنویسی به هنرهای مدرن به خودی خود امری مذموم نیست
وی در پاسخ به این مطلب که برخی از اساتید، اختلاط خوشنویسی را با نقاشی بدن، نمودی از ولنگاری توصیف میکنند، چنین جواب داد: من آنچنان با این نظر موافق نیستم، چون ارتباطی که خط نستعلیق با نقاشی بدن دارد به هیچ وجه قابل کتمان نیست، اصولا کشیدگی خط نستعلیق به نوعی در ادامه نقاشی پیکره است که برخی میخواهند آن را منکر شوند، درصورتیکه حقیقت را نمیتوان کتمان کرد، البته قبول دارم که ممکن است از این سبک از هنر استفاده ناصحیح شود، اما این امر نباید بهانهای شود تا ما اصل آن را به عنوان ولنگاری توصیف کنیم.
این خوشنویس در پاسخ به این سؤال که اشاعه خوشنویسی کامپیوتری تا چه حد عاملی در جهات اشاعه ولنگاری فرهنگی است، گفت: اینکه این روزها میبینیم خوشنویسی کامپیوتری اشاعه پیدا کرده به نظرم نمودی از ولنگاری فرهنگی است، والا اگر خوشنویسی، گرافیک بداند اثری که با کامپیوتر خلق میکند هیچ آسیبی به خوشنویسی وارد نخواهد کرد، حتی باعث میشود تا این هنر به شکل ارزانتری در اختیار مردم قرار گیرد؛ اتفاقی که سبب اشاعه هنر خوشنویسی هم خواهد شد.
وی در پایان درباره فعالیتهای اخیرش نیز گفت: نهم مهر در گالری ساربان نمایشگاهی راهاندازی میکنم. این گالری ترکیبی از خوشنویسی و نقاشیخط است که در آن جدیدترین کارهایم را به نمایش خواهم گذاشت.