کد خبر: 3535616
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۰

شیوه‌نامه اجرایی مرحله کشوری مسابقات معارف قرآن

گروه مسابقات: مسئولان برگزاری سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم به منظور آشنایی بیشتر شرکت کنندگان بخش معارف با نحوه برگزاری آن، جزئیات این بخش را منتشر کردند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، شیوه‌نامه اجرایی مرحله کشوری مسابقات معارف قرآن کریم سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم منتشر شده که در آن تمامی جزئیات این بخش از مسابقات تشریح شده است. در این دوره مسابقات، مرحله کشوری در چهار مرحله آزمون ورودی،‌ مرحله مقدماتی، نیمه‌نهایی و نهایی برگزار می‌شود که در ادامه هر کدام از این مراحل به تفصیل توضیح داده شده است.
اولین مرحله مربوط به آزمون ورودی است، در ابتدای ورود از تمامی شرکت‌کنندگان، آزمون ورودی کتبی همانند مراحل استانی گرفته می‎شود و تنها 20 نفر برتر به مرحله اصلی راه می‌یابند و به روی سن رفته و در مسابقه شفاهی شرکت خواهند کرد. زمان دقیق برگزاری آزمون ورودی متعاقباً اعلام خواهد شد. افرادی که به هر دلیل موفق به شرکت در آزمون ورودی نشوند، از شرکت در مراحل بعد محروم خواهند شد.
دومین مرحله نیز مرحله مقدماتی است، در این مرحله تمامی شرکت کنندگان (20 نفر) در کنار هم و با استفاده از سیستم رایانه همراه(هر نفر یک لپ تاپ) براساس برنامه نویسی پیش بینی شده پاسخگویی، به صورت همزمان به سؤالات پاسخ می‌دهند.  
در این مرحله تعداد سؤالات 30 سؤال است که برای همه شرکت کنندگان یکسان بوده و 10 نفر برگزیده که بیشترین پاسخ صحیح را داده باشند، به مرحله بعد راه می‌یابند. در این مرحله هر سوال پنج امتیاز دارد. سؤالات در این مرحله به صورت تستی دو گزینه‌ای است، در نهایت نیز از این مرحله، 10 نفر به مرحله بعد صعود می‌کنند.
در صورتی که در پایان این مرحله، امتیاز دو یا چند نفر از شرکت‌کنندگان برابر باشد و برای تکمیل 10 نفر مرحله بعد، تنها به برخی از آن‎ها نیاز باشد، از هیئت داوران خواسته می‌شود تا براساس قرعه، یک سؤال تشریحی از هر فرد پرسیده و فرد برگزیده را برای مرحله بعد انتخاب کنند.  
سومین مرحله آزمون معارف سی و نهمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم، مرحله نیمه‌نهایی است. در این مرحله 10 نفر منتخب از مرحله قبل، در سه بخش به شرح ذیل به سؤالات پاسخ می‌دهند.
بخش اول (30 امتیاز): با استفاده از سیستم رایانه (لپ تاپ) به صورت همزمان به 10 سؤال دو‌گزینه‌ای پیرامون آیات راهگشای قرآنی در موضوعات روز پاسخ می‌دهند. هر سؤال دارای 3 امتیاز است.  
بخش دوم (30 امتیاز): در این بخش از هر یک از شرکت‌کنندگان، ترجمه دقیق شش واژه خواسته می‌شود. هر واژه پنج امتیاز دارد و فرصت پاسخگویی به هر واژه حداکثر 10 ثانیه است.
بخش سوم (40 امتیاز): در این بخش، از هر یک از شرکت‌کنندگان خواسته می‎شود تا در فرصت سه دقیقه به ترجمه و تفسیر یک عبارت از قرآن پرداخته و سپس به سؤالات هیئت داوران درباره آن پاسخ دهند. این بخش دارای 40 امتیاز است که نیمی از آن به فن بیان و شیوایی مطلب اختصاص دارد.
از این مرحله نیز تعداد پنج نفر از کسانی که بیشترین امتیاز را در مجموع مرحله نیمه‌نهایی کسب کنند، به مرحله نهایی راه می‌یابند.
چهارمین و آخرین مرحله این مسابقات نیز مرحله نهایی است، ارزیابی در این مرحله، فقط به صورت بیان تفسیر و ارائه کنفرانس است. در این مرحله برای هر نفر از شرکت کنندگان، به قید قرعه یک سیاق از محدوده تفسیری مسابقه یونس و هود مشخص می‌شود. هر شرکت کننده فرصت دارد تا در محدوده زمانی 8 تا 10 دقیقه، تفسیر سیاق مشخص شده را بر اساس تفاسیر نمونه و المیزان بیان کند.
قرعه هر کدام از شرکت کنندگان 30 دقیقه قبل از نوبت شروع کنفرانس، به شرکت‌کننده اعلام می‌شود. در این فرصت، شرکت کننده در اتاقی به صورت قرنطینه، با مطالعه از کتاب تفسیر، به دسته‌بندی و طبقه‌بندی مطالب می‌پردازد و بدون کتاب در جایگاه حاضر می‌شود.
قرآن بدون ترجمه برای ارائه مباحث تفسیری در اختیار شرکت کننده قرار می‌گیرد.  هر شرکت کننده می‎تواند فهرست مطالبش را تنها در یک برگه کوچک (آ پنج) به همراه داشته باشد. از هر شرکت کننده، دو سؤال در خلال بیان تفسیر یا در پایان، پرسیده می‌شود. نحوه کسر یا اعطای امتیاز در این مرحله بر اساس فرم داوری در دو بخش دانش تفسیری و بخش مهارتی است.
جمع امتیاز داوران در این مرحله، نفرات اول تا پنجم را مشخص می‌کند. به منظور ایجاد فرصت بیشتر برای آمادگی بهتر متسابقین در این مرحله، هیئت اجرایی مسابقات تصمیم گرفته است تا محدوده آیات برگزیده این بخش را اعلام کند. بر این اساس، شرکت‌کنندگان فرصت دارند تا مباحث تفسیری این بخش‌ها را آماده کرده تا به قید قرعه به یکی از آن‌ها در مرحله نهایی پاسخ دهند.
یادآور می‌شود که در آماده‌سازی مباحث، زمان 8 تا 10 دقیقه‌ای و نیز آیین‌نامه داوری در هر دو بخش دانشی و مهارتی و هم‌چنین سؤالات احتمالی هیئت داوران لحاظ شود.
آیات برگزیده مرحله نهایی مسابقات معارف جهت ارائه کنفرانس:
1-    آیات 9 و 10 سوره مبارکه یونس
2-    آیات 37 و 38 سوره مبارکه یونس
3-    آیات 57 و 58 سوره مبارکه یونس
4-    از ابتدای آیه 62 تا انتهای آیه 64 سوره مبارکه یونس
5-    آیات 99 و 100 سوره مبارکه یونس
6-    از ابتدا تا انتهای آیه 3 سوره مبارکه هود
7-    آیات 13 و 14 سوره مبارکه هود
8-    آیات 15 و 16 سوره مبارکه هود
9-    آیات 48 و 49 سوره مبارکه هود
10-    از ابتدای آیه 117 تا انتهای آیه 119 سوره مبارکه هود
11-    از ابتدای آیه 111 تا انتهای آیه 113 سوره مبارکه هود
12-    از ابتدای آیه 114 تا انتهای آیه 116 سوره مبارکه هود
یادآور می‌شود این مسابقات در بخش آقایان ساعت 8:30 صبح روز یکشنبه 27 مهرماه و زمان برگزاری همین رقابت در بخش بانوان نیز ساعت 8:30 صبح روز دوشنبه سوم آبان‌ماه در نظر گرفته شده است. همچنین زمان آزمون ورودی ساعت 7:30 صبح روز برگزاری مسابقات است.
captcha