به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا،
نبأ، فیلم اپیزودیک هیهات به تهیهکنندگی محمدرضا شفيعی و کارگردانی هادی ناییجی، دانش اقباشاوی، سید روحالله حجازی، هادی مقدمدوست، با تأکید بر موضوع واقعه کربلا رنگ تازهای به حال و هوای سینمای ارزشی ایران داده است.
به گفته محمدرضا شفيعی با خبرگزاری مشرق، در ماههايی مانند محرم و رمضان تلويزيون پركار است و برنامه دارد، اما سينما خاموش است. سينماداران به اين ماهها فصلهای مرده اكران میگويند، در صورتی كه بايد سينمای ايران برای اين زمانها فيلمهای خوب بسازد و موضوع عاشورا توانايی برداشتهای خوبی را دارد.
اين تهيهكننده میافزايد: اگر توليد خوبی در سينما با موضوعات عاشورايی صورت گيرد، قطعاً مردم نيز از آن استقبال خواهند كرد و آنچه بهعنوان استفاده مالی مد نظر سينمادارها است، اتفاق خواهد افتاد.
وی با اشاره به اينكه سالها است درباره قيام عاشورا و موضوعات عاشورايی كار خوبی در سينما توليد نشده؛ میگويد: هنوز هم وقتی صحبت از فيلم خوب با موضوع عاشورا میشود همه به ياد فيلم «روز واقعه» میافتند و هيچكس بعد از آن فيلم اثر قابل توجهی را با اين موضوع در خاطر ندارد.
قابل توجه است که فیلم «روز واقعه» سال 1373 به کارگردانی شهرام اسدی و بهرهگیری از فیلمنامه بهرام بیضایی ساخته شده است.
فیلم هیهات بهصورت اپیزودیک و در چهار اپیزود ساخته شده است؛ کارگردانی هر اپیزود را یک کارگردان بر عهده گرفته است. لازم به ذکر است که هیچ کدام از اپیزودها به هم ارتباط پیوستاری ندارند ولی محوریت کربلا و فضای عاشورایی تم اصلی هر قسمت است.
اپیزود اولپسری شوشتری با بازی حامد بهداد که بهدلیل فقر و مشکلات نتوانسته آخرین و بزرگترین آرزوی مادر پیر خود را برآورده کند، اتفاقی با ماشین حمل ضریح امام حسین(ع) روبرو میشود و پس از رد درخواستش از سوی مسئولان، تصمیم میگیرد ضریح را نزد مادرش ببرد. شور و حب حسینی که در قلب مردم ایران با امام سوم شیعیان(ع) عجین شده به زیبایی در این قسمت به نمایش درآمده است.
اپیزود دومسرداری جانباز با بازی حمید فرخنژاد پس از سالها از آسایشگاه روانی برای زیارت حضرت سیدالشهدا(ع) و کربلای معلی به محل زندگی خود شلمچه برمیگردد و با مجلس ختم برادر جانباز خود مواجه میشود. یاسین پسر برادرش از بیاعتنایی و تعلل مسئولان به مهار مینها و بیآبی بهخاطر وجود مینها در نهر به تنگ آمده است و خود تصمیم میگیرد سوار بر ماشین مهار مین به میدان کارزار وارد شود و با انفجاری مهیب به شدت زخمی میشود. سردار با دیدن این صحنه از رفتن به زیارت منصرف میشود و به یاد دوران جنگ سوار بر ماشین شده و با نگاهی به قرص ماه، تماشاچی را به یاد حضرت قمر بنیهاشم و سقای دشت کربلا «حضرت عباس (ع)» میاندازد. انتخاب لوکیشنهای زیبا از نخلستانهایی وسیع با نخلهایی بیسر، تنهای بیسر واقعه کربلا را برای مخاطبان تداعی میکند و آهی از دل برمیآید.
اپیزود سومآلا دختربچهای عرب در نزدیکی کربلا و میان کپرها زندگی ساده و فقیرانه به همراه مادر خود دارد. پدرش که شغل مهرسازی داشته شهید شده است و برای گذران زندگی مادر مجبور میشود دختر خود را به دست یکی از اقوام بسپارد. روزی مادر به حرم امام حسین(ع) میرود و متوجه میشود دخترش را به گدایی مجبور کردهاند، دست دختر را میگیرد و به زیارت حرم میروند و در دیالوگی زیبا به دختر خود میگوید: خدا همه بندگانش را دوست دارد و بندهای را که بیشتر دوست دارد سختتر امتحان میکند مانند پدرت که شهید شد. هیچگاه از انسانها گدایی نکن مگر انسانهای والایی چون امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع). دختر نیز تصمیم میگیرد با سختکوشی حرفه مهرسازی پدر خود را دنبال کند.
اپیزود چهارمشاید بتوان این قسمت را نقطه طلایی فیلم معرفی کرد. دکتری مؤمن و وظیفهشناس با بازی بابک حمیدیان برای انجام مأموریت به کربلا آمده است. همسرش با بازی مینا ساداتی بیتابی و دلتنگی پسر کوچک خود را تحمل نمیکند و او نیز به کربلا رهسپار میشود. با ورود به کربلا با غیبت همسر خود مواجه میشود در ابتدا دچار شک و بددلی نسبت به شوهرش میشود اما با پیگیریهایی که انجام میهد متوجه میشود همسرش با برادر ناتنی خود به جمع مدافعان حرم پیوستهاند.
مینا ساداتی در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفته است: در جنگ اعراب رجزخوانی یک چیز مرسوم است که ما آن را نداریم. آنها برای اینکه به جنگ با داعش بروند از رجزخوانی بهعنوان یک اسلحه استفاده میکنند که در نوع خود جالب است.
وی افزود: چیزی که در هیهات بیش از همه من را تحت تأثیر قرار داد خطبه حضرت زینب(س) با صدای زن، کانسپت اصلی فیلم بود که مطرح و سبب شد در این فیلم بازی کنم.
با توجه به اینکه ماه محرم جز سنتهای دیرینه و جدانشدنی مردم ایران به شمار میآید و البته نسبت به دیگر آئین و مراسمهای دینی با شکوهتر نیز در میان اقوام مختلف برگزار میشود، هنرمندان ما باید بیشتر بر این امر مهم اهتمام ورزند و با تولید فیلمهایی با مفاهیم عاشورایی و کربلایی که بسیار جهان شمول و فراگیر هستند، ادای دینی به ساحت شهیدان کربلا داشته باشند و واقعه کربلا و درسهای بزرگ این امام بزرگوار را سرمشق و سوژه فیلمهای خود قرار دهند.
در باشگاه خبرنگاران جوان اعلام شده است: سفیر فیلم ثبت نام اکران فیلم محرم سینمای 95 را برعهده دارد و فعالان فرهنگی و دانشگاهیان گرامی میتوانند برای ثبت نام اینترنتی اکران این فیلم در مساجد، هيئتها، مدارس و دانشگاها به پايگاه اينترنتی ekran.cinemamarket.ir مراجعه کنند.
روحانگیز انوشی